Recensie: The Alialujah Choir

In het midden van de 19de eeuw beloofde Dr. James Hawthorne aan zijn patienten in het ‘Oregon Hospital for the Insane’ dat ze bij hun overlijden een fatsoenlijke begrafenis zouden krijgen.
Meer dan 130 patienten liggen, dankzij zijn compassie, begraven op het ‘Lone Fir Cemetry’ samen met Hawthorne zelf.

In 2008 werd aan Adam Shearer (Weinland) gevraagd of hij een liedje zou willen schrijven waarmee de begraafplaats financieel ondersteund kon worden.
Samen met Adam Selzer (Norfolk & Western) schreef hij een liedje over twee patiënten (A House, A Home) die door de omstandigheden in de inrichting nooit de gelegenheid hebben om hun liefde voor elkaar uit te spreken en te tonen. Het verhaal/liedje dat volgt kun je het beste op het ontroerende filmpje hieronder zien.

Na dit liedje besluiten ze om meer te gaan schrijven en wordt ook Alia Farah (Weinland) aangetrokken. Vandaar ook het Alia-lujah Choir …
Naast enkele belangrijke regels die ze afspraken (bijvoorbeeld dat alles in dienst moest staan van de harmonieën), was de gouden regel dat het niet als werk mocht voelen. Met als gevolg … 10 optredens in 3 jaar. Stress was uit den boze. Het is ze gelukt! Die rust is terug te horen op een eerste plaat die dus pas na lange tijd het leven ziet.
Een heerlijke plaat met een bijzonder verhaal vol breekbare folk-pop, wonderschone zangharmonieën en Westcoast invloeden.

4 gedachtes over “Recensie: The Alialujah Choir

  1. Een thema dat tot de verbeelding spreekt en een mooi liedje, zeker. Als het de psychiatrie betreft, is de neiging om een teveel aan sentiment in te zetten vaak heel groot. Zo ook hier. Dat mag gelden als een bezwaar.

    Iemand die dit – in mijn ogen – weet te vermijden is Nathalie Merchant. Zij bezingt de grote outsiderkunstenaar Henry Darger door zijn wereld (waarin de Vivian Girls strijden tegen het kwaad) binnen te gaan.

    Een meesterlijk album over de mensen die op het kerkhof liggen is Richard Bruckners The Hill. De teksten van dit album komen uit de prachtige poëziebundel Spoon River Antholoy (1915) van Edgar Lee Masters.

Reacties zijn gesloten.