Summerswing 9 -8 2014 Kiewit Hasselt

201404291102-2_rimpelrock-wordt-familiefestival-summer-swing-hasseltNooit gedacht dat ik ooit iets over rimpelrock zou schrijven voor mousique, dat ga ik dus ook niet doen, maar wel over de opvolger van dit festival voor de naam zegt het al de met wat meer rimpels gezegende mensen op het terein van Pukkelpop. Summerswing is een festival voor de familie, met een schlager podium met acts als Wil Tura en Laura Lyn, een Kids podium waar ondermeer k3 en Mega Mindy hun opwachting maakten en een pop podium, waar o.m. Ozark Henry en Zornik geprogrammeerd stonden. Ik heb mij hoofdzakelijk rond het pop podium begeven en zal hier dan ook mijn bevindingen over noteren.

Broken Circle Bleugrassband.(http://www.thebrokencirclebreakdown.be/en/muziek/soundtrack)BokenCircleBGBDGP0408KA7857

De eerste stop in ons parcours door de summerswing line up is de Broken Circle Bluegrassband, een band die ik al twee keer eerder mocht bespreken, maar dan in een theatersetting. Dat is el even een aanpassing van het theater naar de festival weide. Gelukkig lenen de over het algemeen vrij up tempo nummers zicht uitstekend voor een zonnige zaterdag middag op de festivalweide. De subtiel nuances vielen hier en daar weg maar dat mocht de pret niet drukken. De band speelde opnieuw met een zichtbaar spel genot en het publiek genoot van de gesmeerd lopen de show.

Ozark Henry1377_ozark_henry_-_new_photo_2013-4_0

Tweede stop op de route was Ozark Henry, wat ik heel sterk vind aan zijn shows is dat hij iedere keer weer aangepaste arrangementen gebruikt. In theatersetting zorgt hij er voor dat het werkt, in een club ook, en inmiddels al een aantal jaartjes terug zag ik hem ook een festival weide platspelen met een show vol bombast en geweld. Ook dit jaar weer bekende tracks in een aangepast 2014 festival arrangement. Met een vocoder intro voor Intersexual een al wat ouder nummer zetten ze de toon voor de rest van het optreden. De show is minimaal en net als de vorig festival show (ik denk op dezelfde weide als nu maar dan op Pukkelpop) ook behoorlijk overdonderend. Dat overdonderend kun je in dit geval letterlijk nemen tijdens de stukken dat alle drie band leden op het podium twee snare drums bespeelden. Ik vond het een zeer vette show, kwa geluid stond het nog niet helemaal op punt en verzande het geheel soms in bass en reverb, maar dat is een detail dat Piet Goddaer (het brein achter dit project) vast en zeker op punt gaat zetten. Ik denk wel dat deze show niet besteed was aan het Summerswing publiek. Mijn vrouw merkte geheel terecht op dat deze show geweldig zou zijn op Pukkelpop of Werchter, hier ging het een beetje over de hoofden van het publiek heen.

Zornikp16tfiekbu1pnl8ak6r1b2sdmg1

Derde halte was Zornik, een Limburgse rockband die al een sucsesvolle cariere hebben opgebouwd in vlaanderen en die ook in Nederland wel redelijk bekend zijn vermoed ik. Ik ben zelf nooit zo onder de indruk geweest van deze band rond Koen Buyse. Maar tijdesn deze show hebben de heren mij positief verrast. Bij vlagen rockte de band als ik nooit verwacht had en ze speelden een spetterend instrumentaal nummer. Buyse heeft een vrij hoge zangstem daardoor lijkt de muziek als hij zingt aan kracht in te boeten, maar ik denk dat dat grotendeels een kwestie is van smaak. Maar het mag gezegd worden dat dit een vette set was van de mannen van Zornik, hulde hier voor.

Clouseaufoto2_4

De laatste stop voor ons was Clouseau, andermaal moet ik zeggen dat ik ook nooit gedacht had ooit iets over clouseau te schrijven voor mousique, toch gaat dit nu gebeuren. Ik ga er van uit dat de band geen introductie nodig heeft. Het is de tweede keer dat ik de band live mee maak, en die kunnen live iets neer zetten dat ik niet denk dat velen hen na zullen doen. Dat moet ook wel als je al 10 jaar achtereen een paar keer de Lotto Arena in Antwerpen uitverkoopt. Over smaak kun je heel veel zeggen, maar clouseau is een band die gewoon heel goed is in wat ze doen. Ze bouwen een feestje met hun publiek en je moet wel een enorme zuurpruim zijn als je daardoor niet aangestoken wordt. Leuk detail de kinderen en echtgenote van voorman Koen Wauters zaten pal voor ons naar de show van pappa te kijken en we mochten getuige zijn van een vader zoon moment toen pappa van af het podium opmerkte dat zoonlief zwaaide en hij uiteraard reageerde.

De eerste editie van Summerswing is wat mij betreft een succes, volgend jaar hoop ik dat ze weer een mooie afiche zullen hebben op het pop podium dan zalik zeker proberen er weer bij te zijn.