File under techno #6 : 2x full

In deze editie van file under techno aandacht voor twee full albums, met meer melodische techno.

Ik denk dat deze releases meer in de smaak zullen vallen bij jullie, onze lezers, omdat hier in de link met bijv Krautrock en indietronic veel duidelijker is dan bij de meer beat georiënteerde techno.

Mental Overdrive – Cycls (epm/loveOD)mentaloverdrive

Fijn album met melodische techno met een lichte neiging tot minimal. De Noorse producer Per Martinsen is de man achter Mental Overdrive. Hij is al actief sinds 1990 toen hij zijn eerse ep uitbracht via het Belgische R&S label. Nu dus Cycls op zijn eigen love OD communications.

Opener A Fireball is een sinistere beatloze track, je zou het ambient kunnen noemen maar dan wel ambient van een rusteloze soort. Troll hunter daarna is een minimale track die de iets wat sinistere a-tonale toon van de opener op zijn eigen mannier doorzet. Sunstorm daar in tegen is een vrolijke piano (tech)house plaat met fijne strings en een veel hoopvollere sfeer. Damascus zet deze sfeer door met een akoestische gitaar en dromerige strings, mooi plaatje voor een zomerse avond. Quarks is een rusteloze zwaar gefreakt intermetzo van drie minuten vol heftige percussie, distortion, galm en diepe subbassen. Dada Urka is een sfeervolle minimale downtempo techno track, met een soort van arabische zang sample. Kollaps begint lekker donker met een trage beat en spannende in galm gedrenkte basloop. Het bouwt zich uit tot een sfeervolle track met een hoek af. Systems in een nerveuze track op gebouwd rond een arpeggio synth over een trage vette breakbeat. Liverpool Street is opnieuw een ambient track zonder heel rustig te zijn, lichtjes overstuurde strings en opnames van een metro of trein station (vermoedelijk Liverpoolstreet) sfeervolle track opnieuw. Afsluiter Beaches heeft inderdaad elementen die aan een dag op het strand doen denken, voor mij geen warm strand vol mensen eerder een strand met veel wind en een waterig zonnetje en dan lekker wandelen met de hond. Maar vul gerust uw eigen strand of andere beleving in over deze track met opgewekte strings en een groove die pas laat op gang komt maar wel enorm lekker is als die er is. Mooi nummer om de plaat mee af te sluiten en ik denk als deze plaat de weg naar dj’s weet te vinden, is dit het perfecte nummer om in de climax van een set net na een (mooie ambient) break de boel lekker laten ontploffen en dan de beuk er in.

 

Day Labour – Esteban Adame  (epm music)

adame

Esteban Adame heb ik al eerder een lovende revieuw gegeven voor zijn cause ’n effect ep  op zijn eigen ican label. Dit keer een full album, zijn debuut full album zelfs. De man is al jaren bezig met muziek en nu voor het eerst een full album. Een album vol Detroit Sounds en ander lekkers.

“Rise en Shine” opent met een track waar vaart in zit zonder dat hier beats aan te pas komen, sfeervolle strings en subtiele sound effects maken het geheel af, dit smaakt naar meer… En meer krijgen we. “Out to get it” opent met een stevige 4×4 beats en een mooie lead sound die langzaam openbloeit en na een microbreak wordt de beat ondersteund door percussie, hier mee lijkt de track een versnelling hoger te schakelen, dit werkt wel. The Grind heeft alweer een stevige 4×4 voor ons in petto. Ingehouden geluids effecten en een opeens open gedraaide bas van de in het begin afgeknepen kick geven deze track de flow waar op hij verder gaat, andermaal erg effectief en entertainend. Paraphernalia is een heel ander soort track, met nerveuze house groove, en pompende kick zeker niet verkeerd, maar minder mijn ding. Groove blijft het, maar nu een groove die weer housey is, jazzy zelfs inclusief piano solo ! Adame laat zonder tot een samenraapsel te vervallen ons verschillende kanten van techno horen. Homesick opent met een afgeknepen beats onder een in reverb badende lead, ook hiet werkt het opendraaiden van de bas op de beat weer als start sein voor het echt vertrekken van de track: stevige beats ruimtelijke sound, dit is hoe een goeie techno track moet klinken. The reason is ook weer een perfect voorbeeld van een gebalanceerde detroit techno track, mooi gedoseerd heerlijke strings en een ietwat melancholische sfeer. “What I really think” is een koele stamper maar dan wel gestamp in een heel lekkere onheilspellend sfeertje. Ben benieuw wat Adame echt denkt… Aan another Day te horen zijn dat niet al te zware gedachten, opnieuw een mooie iets wat melancholische track, met toch een stevige beat in de onderbuik. Afsluiten Friday Nigth DUI opent minimaal met een gefilterde hous sound die langzaam open wordt gedraait alvorens de percussie bij de kick te voegen. Als vervolgesn de filter weer dicht geschroeft wordt gaat de track loos over een funky baslijn en stevige snares. Opnieuw een Detroit knaller pur sang.

Adame hang duidelijk rond in de juiste muzikale kringen.