World Psychedelic Classics 5: Who is William Onyearbor?

who-is-william-onyeabor-album-coverDamon Albarn (Blur, Gorillaz) is een van de grote creatieve geesten in de hedendaagse popmuziek, zoals bijvoorbeeld een David Byrne (Talking Heads) dat in zijn tijd was. Iemand die enerzijds aan de lopende band ijzersterke popliedjes produceert – alsof het niets is – en anderzijds inspiratie put uit obscure muziek van over de hele wereld. De Nigeriaan William Onyeabor is zo iemand, waar Albarn (maar ook artiesten als Caribou en 2ManyDJ’s) zich door laat inspireren.
Albarn heeft net een nieuw album uit, waar ik pas al een paar woorden aan heb gewijd, maar ik grijp de gelegenheid aan om juist deze re-release van vorig jaar (waar Albarn indirect ook iets mee te maken heeft) nog eens voor het voetlicht te brengen. Vanwege de bijzondere muziek, maar ook vanwege het bijzondere verhaal.

onyeabor

Onyeabor is een Nigeriaanse funk en synthesizer pionier. Zijn muziek leunt zwaar op ritme en synthesizergrooves en doet denken aan het beste van Giorgio Moroder en Depeche Mode, gecombineerd met de afrofunk van Fela Kuti en een vleugje p-funk. Na een korte carrière als filmmaker begin jaren `70 bracht hij van eind jaren `70 tot halverwege de jaren `80 in eigen beheer acht platen uit en verdween toen in de vergetelheid nadat hij een `born again christian’ werd. Luaka Bop (het wereldmuziek-label van David Byrne) heeft 1,5 jaar onderzoek gedaan om de levensgeschiedenis van Onyeabor te reconstrueren en te pogen de man zelf te spreken. Resultaat: nihil. Sinds zijn bekering wil de man niet meer over zichzelf of zijn muziek spreken. Deze zoektocht heeft wel nog een aardige mini-docu opgeleverd, gemaakt door muziekwebsite Noisey, getiteld: Fantastic Man. Het hele project leek gedoemd te mislukken, want wat is de zin van het publiceren van een album als je er geen informatie over kunt geven, laat staan dat het een mission impossible leek om ooit de goedkeuring van Onyeabor te krijgen.

Het is de re-issue specialist/researcher Eric Welles van Luaka Bop die de man uiteindelijk vind in de stad Enugu (zuid-Nigeria). Hij blijkt een succesvol zakenman die het hoofdstuk `muziekcarrière’ het liefst gesloten houdt. Het kost Welles aardig wat tijd om wat vertrouwen te winnen van de man, rechtstreekse vragen over de bewuste periode beantwoordt hij niet. Welles: “I went there with so many things I wanted to ask him,” says Welles. “I still don’t know how he was able to do what he did. He’s successful in his life and he doesn’t feel he needs this recognition. Maybe he doesn’t want to go back to that period in time. Sometimes he would say he suffered a lot during those years.”

Vijf jaar na de start van Welles’ onderzoek komt het album dan eindelijk uit in oktober 2013, gevolgd door een live-concert met o.a. David Byrne en Damon Albarn op 1 april 2014 in de Barbican, Londen (begin mei volgen nog een aantal concerten in de VS).

Veel vragen over William Onyeabor als muzikant zullen w.s. voor altijd onopgehelderd blijven, maar zijn muzikale erfenis is in ieder geval weer ontsloten.

5 gedachtes over “World Psychedelic Classics 5: Who is William Onyearbor?

  1. Zeker een mooi verhaal, Peter! Ik kende die hele gast niet. Kraftwerk is niet zo overduidelijk hoor – daar voor is het toch te funky en reggae-achtig en te weinig electro. Maar het is wel lekkere muziek!

    • ja het heeft iets bijzonders. en het is ook volstrekt uniek wat de man indertijd deed; w.s. was hij de enige muzikant in heel Nigeria (of zelfs in gans Afrika) die de middelen had om deze muziek te maken. en er zitten toch een aantal heel aanstekelijke melodietjes tussen, van het soort dat zich in je kop nestelt en er niet meer uit wil…

  2. Pingback: Afro revival | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.