De Beren Gieren + the Jens Maurits Orchestra – the Dubtapes

De Beren Gieren + the Jens Maurits Orchestra – the Dubtapes CCHA10-04-2014

Weer een heerlijke muzikale avond in Hasselt, het fijne aan het Cultureel Centrum in Hasselt (een relatief kleine stad) dat de programmering erg avontuurlijk is. Meestal pakt dat voor mij erg goed uit ik houd wel van het ongewone. Helaas komen er niet veel mensen op af, en toch blijven ze ook een plaats voor kleine alternatieve bands, mede dankzij programmeur Laurent Pitsi.

Deze avond staat er jazz op het menu, bij jazz kan het voor mij vriezen of dooien. Ik vind het te gek of het raakt mij totaal niet. 25 maart ben ik ook in het Cultureel centrum gaan kijken naar the Zita Swoon group en ondanks dat het echt mooie muziek was met genoeg gekkigheid en fratsen om het interessant te maken. Ook de muziek van Sita Swoon vind ik bij tijd en wijle echt fijn. Maar het concert raakte mij gewoonweg niet. Daarom heb ik er ook (tot nu) niets over geschreven, want als het me niet raakt, dan heb ik er niet veel over te melden, en negatief zitten doen willen we niet op mousique. Nu even terug naar deze avond, deze avond heeft mij dus echt wel geraakt.

de_beren_gierenIn op de webstek van het CCHA melden ze dat De Beren Gieren jazz spelen zoals het hoort in het promo stukje. Ik vind dat ze hier absoluut gelijk in hebben. Men neme 3 gasten die bezeten zijn door muziek die hun instrument tot het uiterste kunnen drijven. Ik zou bijna de term Jazz Nerds willen gebruiken ( in de betekenis van nerd als geuzennaam) Je zet deze gasten met hun instrumenten voor een zaal muziek liefhebbers en laat ze hun ding doen. 50 Minuten spannende muziek van gierende piepende en bijna uit de bocht vliegend speltakel tot hele stille subtiele passages… De pianist, met een warrig kapsel en hippe bril kondigt zo af en toe een nummer aan. Hij speelt met heel zijn lichaam: regelmatig springt hij op van zijn piano kruk terwijl hij een noot aan slaat. De Bassist die verweven lijkt met zijn Contrabas haalt diepe subbassen (bijna drones) tot percussie uit een zijn instrument. En de drummer (met zijn lange zwarte haar en zijn uitdrukking van opperste concentratie op de muziek deed hij met wat aan Niel van de Young Ones denken) die gast had een groove, zelfs in de meest hectische stukken slaat hij juist het ogenblik en op de juiste mannier op zijn snare of wrijft over een hi-hat of cimbaal, echt petje af.

the dubtapesThe Jens Maurits Orchestra speelt vanavond het project the Dubtapes. Een project van frontman en drummer van the Orchestra, Jens Bouttery en film maker Daan Milius. Dit audiovisuele project bestaat uit interviews met 6 kunstenaars door Milius. Aan de hand van deze interviews heeft Bouttery composities gemaakt. Dit resulteerde in een audiovisueel jazz concert waarbij Milius live beeld montage toevoegt aan de muziek van the Jens Maurits Orchestra. In het begin is het wat wennen voor mij, de muziek en de het geluid van de film lopen wat door elkaar, maar na even wennen neemt het je mee in het verhaal. Bij momenten zit je helemaal in de muziek als luisteraar, en bijna ongemerkt zit je vervolgens een interview te volgen en vice versa.

Wat ik ook heel verfrissend vond was dat er tussen de vooral instrumentale muziek een paar nummers ook werd gezongen. Ook hier was er ruimte voor subtiliteiten, en ook voor schijnbare chaos. Opvallend is de drumsolo van Bouttery aan de hand van een interview fragment waarbij hij als het ware het interview drumt.

Twee bands die heel anders zijn maar toch een duidelijke link, de jazz, maar ook en vooral het speel plezier waarmee ze het brengen. Meer van dat A.U.B.

De Beren Gieren aan het werk in de AB:

Het “Drum- interview” van Bouttery: