Random Dance en A Winged Victory for the Sullen – Atomos CCHA

Random Dance & A Winged Victory for the Sullen – Atomos 01-04-2014Atomos

Een bespreking van een dans voorstelling op mousique ? Ja, waarom niet (het is de kunst vorm die het dichtst bij muziek staat) en (volgens mij) ook niet los van muziek kan bestaan. Een niet te vergeten detail: A winged victory for the sullen speelde (in een heuse orkestbak) de soundtrack live tijdens deze voorstelling.

De voorstelling was adembenemend, de verschillende elementen, je zou ook kunnen spreken van kunst disciplines, zijn in elkaar verweven en nemen de toeschouwer mee. De dansers,de choreografie, de muziek, de belichting en de beelden ze staan allemaal in dienst van elkaar en verstreken elkaar daar door.

Ik ben echt geen dans kenner, maar ik kijk er wel graag naar, heel vaak heb ik geen idee waar het over gaat, maar het weet me toch te raken op een plaats die mijn verstand blijkbaar te boven gaat. Deze voorstelling is dat niet anders, de emotie die de dansers met hun bewegingen oproepen worden versterkt door de muziek van awfs, en andersom. Bij de ingang kregen we een 3d brilletje mee die we op moesten zetten als de “schermen” naar beneden kwamen. Deze schermen bleken een aantal 3d televisies te zijn die minimale 3d animaties vertoonden die onderdeel werden van het decor, heel creatief gevonden, maar daarmee zouden ze nog verder kunnen gaan. In functie van het geheel kreeg de keuze voor afzonderlijke schermen toch een duidelijke plaats, dus ik heb niks gezegd. Ik vind het heel moeilijk om de onderdelen los van elkaar te bespreken, want dan mis je volledig de meerwaarde van het geheel (zie mijn onterechte opmerking hierboven). Dus het lijkt me wijs om niet teveel woorden meer vuil te maken aan analyse.

Overweldigend, dat is een juiste omschrijving voor deze show, niet overweldigend door groot groter groots te zijn. Maar overweldigend in minimale schoonheid. Subtiele aspecten in de muziek minimale bewegingen alles in functie van het totaal product. Zie hier onder de trailer. En als je de kans hebt te gaan kijken (met of zonder awfs live) dan moet je het zeker doen