Takuya Kuroda – rising son

takuya kuroda rising sonDe 34-jarige japanse trompettist Takya Kuroda woont al jaren in New York en studeerde daar aan The New School For Jazz & Contemporary Music. Wellicht dat je hem kent van José James, waarmee hij sinds diens album Black Magic (2010) samenspeelt. Ook bracht hij zelf al twee albums uit, maar Rising Son is zijn `major-label’ debuut op het fameuze Blue Note. En daar hoort een muzikant als Kuroda ook thuis, want hij is een waar talent, een trompettist met een unieke heldere en gepassioneerde klank en een volstrekt eigenzinnige stijl.

takuya kurodaRising Son is een opvallend luchtig en toegankelijk album dat zwaar op grooves leunt en waarop je diverse invloeden uit de jazztraditie, verschillende culturen en zelfs moderne muziek terughoort. Het gaat van afro-ritmes, via hiphop, r&b en soul (denk aan Roy Ayers) en funk, maar alles duidelijk gefundeerd in de jazz. Voor die heldere en toegankelijke moderne sound is ongetwijfeld José James zelf voor een belangrijk deel verantwoordelijk, hij produceerde het album. Verder moet ik bij Kuroda ook wel denken aan Christian Scott, zo’n andere jonge jazzcat die hard op weg is naar de top, maar Kuroda speelt minder virtuoos, waardoor zijn muziek ook meer rust ademt dan die van Scott (die naar mijn gevoel soms echt alle kanten opschiet).

Jazz puristen zullen waarschijnlijk beweren dat dit geen jazz is. Vooruit, laten we Kuroda dan maar scharen onder de neo-jazz componisten. Maar ik zou niet willen beweren dat dit geen jazz is. Wel dat het niet alléén jazz is. Tegelijk zijn het denk ik artiesten als Kuroda die het pad van de jazz voor de toekomst bepalen. Hoe dan ook: dit is een album waar niemand omheen kan. Van een artiest waar niemand om heen kan.

release: 18-02-2014 (Blue Note)

3 gedachtes over “Takuya Kuroda – rising son

  1. Werkelijk prachtig Peter! Een collega des werks loftrompettert hier al weken over.

Reacties zijn gesloten.