Piano Anders #4 CCHA

Piano Anders #4 22-02 CCHA

Met piano ander #4 zet CCHA programmeur Laurent Pitsi al voor de 4e keer een mooie avond vol avontuurlijke piano muziek neer. Met Lubomyr Melnyk, Poppy Ackroyd en Sebastian Plano.

melnyk klein

Lubomyr Melnyk

De avond begon met Lubomyr Melnyk alvorens hij plaats nam achter de concert vleugel nam Melnyk rustig de tijd om zijn speciale manier van spelen, de continuous piano music, uit te leggen. En tussen neus en lippen door deed hij de geweldige uitspraak dat de wetenschap een domme religie is ten eerste hebben ze geen God en ten tweede doen ze vandaag een “geweldige” ontdekking enkel en alleen om 10 of 15 jaar later deze stelling als een domme leugen af te doen. Hij doelde hierbij op het feit dat wetenschappers zeggen dat geluid een golf is, en daarmee de ongrijpbare schoonheid van muziek denigreren tot een koude definieerbare factor in een vergelijking. Alles te willen weten en verklaren is niet nodig en kan zelfs schoonheid te niet doen.

Nu even terug naar de muziek. Bij de continuous piano music speelt Meinyk aan één stuk door. Hij is dan ook houder van twee wereld records: dat van snelst spelende pianist en dat van de pianist die de meeste noten speelt is 60 minuten. Ik zie u nu denken snel spelen i.c.m. Piano anders waar juist veel adepten van de minimalistische piano muziek waarin stilte en rust een grote rol hebben, aan bod komen. En ja Meinyk speelt inderdaad veel sneller, maar door de vele noten die hij speelt en de manier waarop creëert hij een hypnotiserende klank waarbij de noten samenvloeien tot een soort warme deken van geluid, en door de subtiele verschuivingen in de noten die hij speelt ontstaan er mooie melodie lijnen die mij doen denken aan de arpeggiator van een synthesizer. De complexe harmonieën (waar de resonantie van het piano geluid een niet onbelangrijke rol bij speelt) en de soms ook dissonanten er tussen in zorgen voor een mooie spannings-opbouw in de stukken. En het is adembenemend om te zien hoe zijn handen over de toetsen razen. Tot slot wil ik nog vermelden dat Meinyk geen enkele vorm van versterking gebruikte tijdens zijn optreden het wat puur het akoestische geluid van de piano in een grote concert zaal. Erased Tapes (Dustin O’Halloran, Nils Frahm…) bracht onlangs Corollaries uit , een album waar aan Melnyk samen met o.a. Peter Boderick (die de productie deed) en Nils Frahm gewerkt heeft.

poppy

Poppy Ackroyd

Niet enkel puur en akoestisch, maar daarom niet minder mooi was het optreden van Poppy Ackroyd. Naast de concert vleugel hanteerde ze een tafel vol elektronische snufjes waar onder een loopstation. Ze creerde ritmes door op verschillende plaatsen op de vleugel te slaan en tikken. Waar over ze weer piano speelde. Er werden niet enkel ritmes gelooped, ook piano klanken waar ze dan weer overheen speelde. Ackroyd zetten een mooie show neer vol prachtige meditatieve klanken. Ik moet wel zeggen dat er niet speciaal een track boven uit stak. Het was mooi en subtiel, geen slecht woord over dit optreden maar het heeft me niet bij de strot gegrepen. Of me verbaasd.

Sebastian Plano

PlanoAls afsluiter van de avond stond Sebastian Plano op de planken. Hij stond als enige niet alleen op het podium. Hij had 4 strijkers mee genomen, een cellist twee violen en een alt viool. Zelf bespeelde Plano naast de piano ook nog een cello.  En ook stond er er weer een leuke bak electronisch speelgoed op het podium. Plano was zeker de luidste en voor mij ook de meest naar de keel grijpende act van de avond. Door het volume op bepaalde momenten werden de stille passages stiller en devoter bijna. De spannings- opbouw en de dynamiek zaten zeer goed. Wat ons wel opviel dat Plano de piano veel minder centraal in dit optreden. Ik denk dat pas in het derde of vierde nummer de piano echte een grote rol had. Plano loopte regelmatig de cello stukken waar hij mee begon en het strijk kwartet speelde daar dan weer overheen terwijl Plano voor de elektronische afkruiding zorgde.

Al met am weer een zeer geslaagde avond, bedankt Laurent om weer zo fijne artiesten te boeken. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij. En zal ik jullie middels onze blog verslag doen.

Een gedachte over “Piano Anders #4 CCHA

  1. Jij boft toch maar weer elke keer met van die avonden in de buurt! Mooi verslag weer Theiz. Ik deel jouw mening over de eerste en derde act, als de meest boeiende…

Reacties zijn gesloten.