DJ 3000 – Besa

DJ 3000 – Besa (epm/motech)DJ 3000

DJ 3000  aka Franki Juncaj is afkomstig uit Detroit en een van de mannen van de UR (Underground Recistance) en Submerge stal. De naam DJ 3000 komt van het adres van het Submerge/UR hoofdkwartier waar ze net naar verhuisd waren (3000 W. Grand Boulevard in Detroit) toen Juncaj een DJ naam nodig had (volgens Label baas (Mad) Mike Banks).

Juncaj is met Besa aan zijn 4e full album toe, een album vol techno soul en electro funk. DJ 3000 zijn sound is warm en organisch, zijn Albanese achtergrond hoor je terug in de invloeden van uit ritmes van achter het voormalige ijzeren gordijn. Ook de titel van het album is terug te voeren op zijn Albanese achtergrond: Besa betekent of wel geloof, je belofte houden of erewoord in het Albanees. Besa staat ook voor een gedrags code om eerzaam te leven in de Albanese cultuur. Je zou kunnen zeggen dat Besa staat voor eer en respect, mooie titel voor een album dus.

Na deze Cultuur historische uiteenzetting even terug naar waar het ons om gaat: de muziek. Een eerste woord dat mij te binnenschiet bij het beluisteren van het album is warm en doorleefd. Ik hoor de verschillende invloeden uit een multiculturele samenleving, en ook (zoals in heel veel Detroit techno) ook een zekere drang naar Escapisme uit de grauwe realiteit. Mooie tegenstelling: aan de ene kant willen de artiesten uit Detroit door hun muziek ontsnappen aan de grauwe realiteit van de stad, maar tegelijk speelt juist deze grauwe harde stad een onmiskenbare rol in het ontstaan van de muziek. Velen zeggen dan ook dat ze hun muziek nergens anders dan in Detroit zouden kunnen maken. Juncaj heeft ook deze typische tegenstelling in zijn sound, vaak stevig door klinkende beats, maar ook een dromerige onderlaag en funky groovy baslijnen.

Opener Indigo wordt gedomineerd door een repetieve Piano melodie die tegelijk hoopvol en droevig klinkt. De sfeer van het nummer ontstaat volgens mij door de vermenging van de Albanese muziek uit Juncaj’s cuturele erfgoed en de typische tech-house sound van Detroit. De twee de track “Yahia” is een meer pompende techno track met een loop van een (albanese) folk gitaar. Niet alle nummers zijn zo duidelijk te herleiden op de multiculturele achter grond van Juncaj (het is geen wereldmuziek) er staan ook wel een heel aantal goeie typische Detroit techno knallers op, zoals “ Burough and Beer” ,“Dinar” ,“Mornig bird” en “Shota” Een track die ik erg mooi vind kwa vermengen van stijlen is “Chimbarazu” waar in een albanese gitaar zicht prachtig vermengd met de voor Detroit techno zo typerende string stabs. Geweldig hoe de twee delen samen een meerwaarde vormen, 1+1=3.

Kortom zo vroeg in het jaar al een plaat van deze kwaliteit dat geeft hoop voor de rest van 2014. Ik zie er alvast naar uit, met Besa op de koptelefoon.

Een gedachte over “DJ 3000 – Besa

  1. Je omschrijft het weer mooi, Theiz! Ik heb het vandaag opgehad als ‘werkmuziek’. Dat gaat prima samen. Ik zou het niet zo snel aanschaffen; daarvoor vind ik het ietwat te minimaal…

Reacties zijn gesloten.