Nick Mulvey – fever to the form (ep)

fever to the formNick Mulvey is de onopvallende percussionist in Portico Quartet, een geweldig ensemble voor hedendaagse jazz (hebben daar zelfs een Mercury prijs mee gewonnen). Op een dag besloot Mulvey echter uit de schaduw te stappen en solo wat dingetjes op te nemen. Hij verruilde zijn hang voor een akoestisch gitaar, et voila: in november 2012 was daar zijn eerste ep’tje: The Trellis. Het titelnummer kun je hieronder beluisteren. Het nummer greep mij meteen bij de lurven toen ik het voor het eerste hoorde. Het getokkel op de akoestische gitaar, de kwetsbare stem van Mulvey, het is allemaal zo eenvoudig, en toch het raakt me.
Mulvey heeft in zijn vroege twintiger jaren muziek gestudeerd op Cuba, en dat is terug te horen aan zijn muziek. Soepel verwerkt hij diverse invloeden uit de wereldmuziek in zijn songs. Daarnaast moet ik erg sterk aan Fink denken, ook al zo’n favoriete singer/songwriter van me: de gitaartechniek en het stemgeluid vertonen verwantschap. Denk verder ook aan Nick Drake en Ali Farka Touré. Op het eerste gehoor zijn het lichte, makkelijk in het gehoor liggende liedjes, die net zo snel gewaardeerd lijken als weer vergeten. Maar de schijn bedriegt, stiekem zijn de liedjes van een ongelofelijke gelaagdheid en verfijndheid. Herhaalde luisterbeurten op een goede installatie of koptelefoon wordt aangeraden.

Tja, weer een singer/songwriter, hoor ik je denken, er zijn er al zoveel. Dat is zo, maar dat zei men ook over Portico Quartet toen ze net kwamen bovendrijven in de jazz-wereld, en toch: ze hadden dat speciale dat ze moeiteloos en galant boven het gros van de rest uit deed steken. En datzelfde heeft Mulvey ook: hier komt een jonge muzikant aan die het in zich heeft om heel groot te worden. Maar voor het zover is kun je hem vanavond nog beluisteren in een intieme setting bij Bird, Rotterdam.
Van het aankomende album kun je alvast luisteren naar het heerlijke Nitrous. Laat dat voorjaar maar komen!

The Trellis

Fever To The Form

Een gedachte over “Nick Mulvey – fever to the form (ep)

  1. Pingback: Nick Mulvey – first mind | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.