Renée – marching

renee marchingOver het Belgische label Zeal hebben we hier al vaker de loftrompet gestoken. Aan het Zeal-firmament verscheen begin 2012 plotseling de charmante Renée Sys met het kwetsbare liedje Dum Dum Dum, en even later haar debuutalbum Extending Playground, een ingetogen en dromerig album. Op Marching gaat Renée (geheel zoals de albumtitel doet vermoeden) toch wel een andere kant op, met een meer uitgewerkte productie en vooral steviger drums en heftige percussie. De sound wordt hierdoor veel uitbundiger, zonder dat het gevoelige karakter verloren gaat. Ook bij Marching kun je nog steeds heerlijk wegdromen.

Het album opent rustig en gedragen met Dry On The Line, piano, gitaartokkel, de warme stem van Renée: `she pulled the skin from her bones to let it dry on the line. She hoped the stains would come out’. Oef! Strawberry Stains, de eerste single, is meteen wat meer uptempo, met rinkelende percussive, een stevige beat en heerlijk dromerig gitaarwerk. Renée doet me hier wat aan Feist denken, maar ook aan de reeds lang vergeten Nederlandse band Kryptonite Garden. Wat een heerlijk nummer is dit toch, ik kan er maar geen genoeg van krijgen!

renee sysDabdoe begint met exotische percussie en Renée die er als een soort alternatieve Caro Emerald op los dabdoe´t. Een heerlijk relaxte song. Op M. horen we pas echt wat steviger werk, met een lekker rauw gitaartje en een bluesy schema. Mr Alzheimer is weer een dromerig nummer waar Renée in de huid van een Alzheimer patiënt kruipt. Het is weer eens iets anders dan `ik mis mijn liefje zo’.
Is It Working drijft op stevige percussie, hier is de Feist referentie wel erg prominent. Een heerlijk indiepop deuntje dat lekker in je kop blijft hangen. You Were Here is weer wat trager, en bluesy, maar ik wordt er niet heel warm van. Out Of Order vind ik een leuk liedje met een mooie tekst: `she laughed: i’m out of order, temporarily out of order. I’m out of order, maybe eternally’.

Toasted is nog zo’n klein dromerig liedje en afsluiter en titelsong Marching sluit het album af: een mooi opgebouwd nummer, waarbij de drum een soort loom marsritme aangeeft. `She goes out marching… she was followed by many’. Ja Renée, marcheer maar door, waar je ook heengaat, ik volg je…

release: 06-02-2014 (Zeal/Konkurrent)