Chris Eckman – harney county

the town sign says `come again’
but I will not
every stop’s a question
a question mark

harney countyChris Eckman is inmiddels wel een bekende naam in de mousique regionen. Al bijna drie decennia is hij een van de voortrekkers van The Walkabouts, en daarnaast heeft hij samen met Hugo Race (The Bas Seeds) een dikke vinger in een aantal belangrijke Malinese producties van de laatste tijd (o.a. Dirtmusic). Tegenwoordig woont Eckman in Slovenië, maar zijn thuisland laat hem niet los. Harney County gaat over de landschappen van Oregon, en is meer specifiek geïnspireerd op de beschrijvingen die William Kittredge van deze woestijnachtige landschappen geeft in zijn autobiografie `owning it all’. Kittredge’s relaas is een tragisch en aangrijpend verhaal over menselijke kwetsbaarheid, mislukte dromen en de destructieve kracht van de natuur. Ik kan me voorstellen dat dit verhaal voor Chris een persoonlijke dimensie bezit, omdat hij de afgelopen jaren ook het een en ander aan desillusies te verwerken heeft gehad (o.a. de scheiding van Chris van zijn echtgenote en muzikale maatje Carla).

chris eckmanHarney County is een sobere, rauwe en persoonlijke americana/folk plaat die je het droge stof van de woestijn op de tong doet proeven. Met teksten als `we got here real late, and we ain’t got nothin’ left to hate’, `love is not crazy, but it’s not without cost’, `we think too much, until we think no more’, `the road is more real than the people on it’

Uitblinkers zijn: The Carnival Smoke (met Paul Austin), het broeierige Requiem, Katy Kruel (een traditional) en Many Moon (met Terry Lee Hale op de mondharmonica). Harney County is een aanrader voor de echte liefhebber van americana/rootsmuziek. Het is zo’n album dat niet opvalt, door de muziekpers grotendeels genegeerd wordt, maar stiekem gewoon erg goed is.

release: 16-11-2013 (Glitterhouse/Munich)