Arve Hendriksen & Jan Bang 05-11-2013 CCHA

Arve Hendriksen & Jan Bang 05-11-2013 CCHAHendriksen & Bang

Opnieuw een ontdekking voor mij. De beschrijving van Arve Hendriksen in het jaarprogramma van het CCHA wektte meteen mijn interesse: “De lijst artiesten met wie hij samenwerkte is indrukwekkend: van Supersilent en Motorpsycho over Teun Verbruggen, de drummer van het Jef Neve trio en Flat Earth Society, tot David Sylvian en Jan Bang (die meekomt naar Hasselt)” lees ik in de aankondiging. Dat Jan Bang mee zou komen was nog niet bekend toen ik de eerste aankondiging zag, maar dat kan volgens mij alleen maar toevoegen aan het geheel. Hendriksen speelt op zijn trompet en Bang begeleidt via “live sampling”

Vanaf de eerste noot pakt Hendriksen de zaal in, heerlijk subtiel. Bang neemt de trompet op en boetseert “live” een mooie drone van deze opname die ons in oosterse sferen brengt. De dreigende beat die Bang erbij creëert vervolledigt het eerste stuk. Bij het tweede nummer valt het mij op dat niet alleen Mario Goossens van Triggerfinger muziek kan maken met een koffie lepeltje, Jan Bang smeedt hier een beat met een stuiterend balletje als kick en een koffielepeltje voor de hi-hat/snare. Op een bepaald moment legt Hendriksen zijn trompet ook opzij en zingt hij een passage met zijn kopstem, en ik vermoed ook met gebruik van boventonen zang. Het stemgeluid van Hendriksen vloeit prachtig samen met de basloop die Bang uit zijn apparatuur te voorschijn tovert. Een van de laatste nummers uit de set bstaat uit een gejaagde loop van Bang en een spookachtig ijl stemgeluid van Hendriksen; als ik mijn ogen sluit en er in gedachten een pompende kick onder plak heb je zo een techno-hit te pakken. De afsluiter van de set had een heerlijke dubby flow en hier gebruikte Hendriksen zowel zijn stem als de trompet. Met een krap uurtje spelen zit de set er dan al weer op. Ze komen gelukkig nog een keer terug voor een opnieuw zwoel nummer met een lekkere glitchy beat.

Opnieuw verlaat ik tevreden het Cultureel Centrum van Hasselt, nagenietend van wat ik gehoord en gezien heb, in mijn hoofd al het een en ander op een rijtje aan het zetten om de mousique lezers op een zo optimaal mogelijke wijze mee te laten genieten van dit bijzonder interessante en mooie concert.

Deze video geeft het gevoel van wat Hendriksen en Bang live doen goed weer: