la liste week 49

Peter

Cloud Boat: book of hours
juni/juli 2013 (Rough Trade)

De heren van Cloud Boat (Tom Clarke en Sam Rickets) zijn jeugdvrienden van James Blake. Dat is goed terug te horen in hun muziek, in de vorm van post-dubstep sound en de soulvolle vocalen. Maar vergeet die associatie met Blake alsjeblieft zo snel mogelijk weer, want Cloud Boat is veel meer dan dat. Met name de postrock en dark-ambient elementen maken dit toch echt andere muziek is. Book Of Hours is een afwisselende plaat die gaat van intieme singer-songwriter via sfeervolle ambient en ritselende electronica tot aan dreigende postrock. Een typische groeiplaat die met iedere luisterbeurt beter wordt.

Felipe Otondo: tutuguri
25-03-2013 (Sargasso)

Otondo is Chileen van geboorte, maar woont sinds 1999 in Denemarken, waar hij geluidstechniek studeerde. In zijn muziek weet hij experiment, techniek en traditie te versmelten tot een zeer eigen geluid. Tutuguri is een bijna transcedente trip die gaat van zuidamerikaanse culten en tribale ritmes, een kort verhaal van Julio Cortázar (wat de inspiratie vormde voor de tweede track Teocalli) tot aan Boeddhistische klankschalen en meditatie. Opvallend daarbij is de ongekend heldere opnamekwaliteit, Otondo weet duidelijk hoe belangrijk opnametechniek is. Een bijzonder album.

Lobi Traoré: bamako nights (live at bar bozo 1995)
15-11-2013 (Glitterbeat)

Lobi Traoré was een van de toonaangevende muzikanten in Mali, tot hij in 2010 op 49-jarige leeftijd overleed. Vijf studioalbums bracht de geniale gitarist/zanger uit, maar op deze registratie van een jamsessie uit 1995 in Bar Bozo (nu uitgebracht door Glitterbeat) komt Traoré op zijn meest intieme en tegelijk extatische manier naar voren. Wat een op een studioalbum onmogelijk valt te registreren, de gedrevenheid, de passie, de warmte van zijn stem, de magie die hij met zijn medemuzikanten neerzet, de urgentie van het moment, ook een live-album kan dat nooit vangen, maar het komt tenminste in de buurt. De muziek, die soms een ronduit transverwekkende werking heeft, is een bijzondere mix van traditionele Bambara rootsmuziek, Afrikaanse blues, westerse rock en soul. En zo worden we, als door een tijdscapsule, getransporteerd naar deze Bamako nachtclub, waar we de levensvreugde en het toen recent gevonden vrijheidsgevoel van de Malinezen in de lucht kunnen proeven, en waar een springlevende Lobi Traoré ons meeneemt met zijn electrificerende pentatonische gitaarspel en zijn warme soulvolle stem, tot diep in de hete Afrikaanse nacht.

Een gedachte over “la liste week 49

  1. Pingback: jaarlijst 2013 | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.