la liste week 47

Peter

Girls in Hawaii: everest
30-09-2013 (62TV)

In 2010 werden de heren van Girls in Hawaii (op dat moment veelbelovend met twee prima albums op de naam) hard getroffen door het verongelukken van drummer Dennis Wielemans (de broer van zanger Antoine Wielemans). Met het verscheiden van Dennis leek ook de band een stille dood gestorven. Nu drie jaar later komen Antoine en de zijnen dan toch met een nieuw album; het resultaat van een persoonlijk zware periode, en het verbaasd dan ook niet dat het album bezinning en relativering ademt. Veel songs gaan over verlies en de tijdelijkheid van het bestaan. Muzikaal is het stemmig en intiem, hoewel er hier en daar ook erupties zijn (het wordt zelfs haast vrolijk in nummers als `Not Dead’ en `We Are The Living´. Deze plaat over de herfst van het leven past naadloos in het seizoen; bitterzoete melancholie. En de heren zijn helemaal terug aan de top van Belgische muzikale firmament.

Rafael Anton Irisarri: the unintentional sea
30-11-2013

Rond de vorige eeuwwisseling ontstond in California door een dijkdoorbraak van de Colorado River een enorme zoute binnenzee, de Stalton Sea, met alle ingrijpende gevolgen voor het ecosysteem van dien. Irisarri liet zich voor het onderhavige album inspireren door dit idee van een plek die volledig getransformeerd wordt. Iets van die onheilspellende sfeer zit ook wel in zijn muziek, die je zou kunnen omschrijven als gelaagde drones. Hij doet me regelmatig denken aan Biosphere, met zijn diepe bassdrones en ijle soundscapes. Het is alsof een vredige landschappelijke sfeer geleidelijk aan verstoord wordt. Prachtige muziek die flink wat aandacht van de luisteraar vraagt.
De vinyl versie van het album (in een gelimiteerde gesigneerde oplage van 100 stuks) kun je nu al wel bestellen, maar zul je pas eind December in huis kunnen hebben. De digitale download is wel al beschikbaar.

CMKK: gau
16-09-2013

Celer, Machinefabriek en de Broers Jan en Romke Kleefstra (de laatste twee kennen we van hun samenwerking met Greg Haines op The Alvaret Ensemble) slaan op dit album de handen ineen. Gau is het resultaat van een urenlange improvisatie, door de heren spontaan opgenomen tijdens een tour in 2012. Later hebben ze dit bewerkt tot de 48 minuten die Gau is gaan heten. Gau is het Friese plaatsje waar de studio staat waar de opnames zijn gemaakt, en waar de broers Kleefstra vaker opnemen. Gau is een lange zich langzaam evoluerende soundscape achtige compositie, met flarden van synths, samples, gitaarpartijen, natuur en de poëzie van Jan Kleefstra. Indrukwekkend.
Het album is te bestellen of te downloaden via de bandcamp van de broers Kleefstra.

2 gedachtes over “la liste week 47

  1. Mooie lijst. Geweldige artiest die RA Irisarri! Jammer dat dit alleen op lp uitkomt. Zijn band The Sight Below is ook zeer de moeite waard by the way…neem alleen deze cover al:

  2. Pingback: jaarlijst 2013 | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.