Howe Gelb – the coincidentalist

howe gelb coincidentalistWeer een album van Howe Gelb, en dat terwijl hij de afgelopen tijd al een album met Giant Giant Sand uitbracht, met tussendoortje Dust Bowl op de proppen kwam en tevens druk doende is geweest om veel oude albums weer opnieuw uit te brengen; voegt weer een Gelb album nog wat toe zou je je kunnen afvragen.

De echte fan vraagt zich dit natuurlijk niet af. Want Howe heeft dan de afgelopen decennia een ongelofelijke stroom aan albums uitgebracht, maar weet toch altijd weer te verrassen. Ok, er zitten wat mindere broeders tussen, maar zijn betere albums zijn stuk voor stuk verrassend. Zo gaat hij op `Sno Angel Like You (2006) aan de haal met een gospelkoor en experimenteert hij op Alegrias (2010) met Flamenco, om slechts twee voorbeelden te noemen. Altijd zijn daar de gruizige desertblues sound en de bariton van Gelb die de boel bij elkaar houden. Enerzijds een redelijk consistent ouvre dus, anderzijds gaat het ook wel alle kanten op: van gruizige blues via stemmige jazz tot klassieke singer/songwriter muziek. Gelb lijkt op The Coincidentalist het experimenteren wat moet geworden; hij keert in zekere zin terug naar zijn basis. Toch klinkt Gelb jazzier dan ooit. En dat met een M. Ward op gitaar, Steve Shelly (Sonic Youth) op drums en Andrew Bird op viool. Bonnie `Prince’ Billy geeft acte de presence in opener Vortexas En KT Tunstall horen we in The 3 Deaths Of Lucky. Ook komen een aantal gastmuzikanten van A Band Of Gypsies (die ook al op Alegria een rol speelden) voorbij.

Hier en daar (en dat vooral door de typische vrouwelijke koortjes en de warme bariton van Gelb) wordt een Leonard Cohen achtige sfeer opgeroepen. Behalve in Left Of Center en Unforgivable (waar de gitaren even flink van leer trekken, waardoor herinneringen aan het vroege werk van Giant Sand worden opgeroepen) is The Coincidentalist een redelijk stemmig album. Het visite-kaartje van een muzikant op leeftijd die hier zijn rijpheid toont en in een moeite door laat zien dat hij nog lang niet aan het einde van zijn latijn is gekomen. Gelukkig maar.

release: 04-11-2013

Een gedachte over “Howe Gelb – the coincidentalist

Reacties zijn gesloten.