Banabila & Mens 12” vinyl ep

banabila_mensHet zal me werkelijk mijn reet roesten dat we nu in plaats van dj Triesto ene Bleekwel als nummer 1 dj van de wereld hebben (heeft iemand zich al eens afgevraagd hoe het komt dat het iedere keer Nederlanders zijn?), maar als ik zelf een dance-set van wereldformaat in elkaar zou moeten zetten zou daar zeker een nummer van Banabila & Mens bijzitten.

Banabila en Mens werkten vaker samen en begin dit jaar brachten ze samen nog een album uit: Zoomworld. Van dit album, waar het beste van de sfeervolle Banabila-wereld en de kille minimal/techno/noise wereld van Mens bij elkaar komen, is nu een ep op vinyl getrokken. Naast drie nummers van Zoomworld staat er nog 1 exclusieve track op: Timestamp.

radboud en michelDe Radbound & Bilaa remix van In Other Words laat weinig heel van het soundscape-achtige origineel (afkomstig van het gelijknamige album van Banabila uit 2011), of beter gezegd: transformeert het nummer naar een volledig ander niveau. De minimale beats, snijdende snares en knisperende bijgeluiden maken er een vette technotrack van, maar dan van een gelaagdheid zoals je die zelden hoort. Dit is zowel op de dansvloer als op de koptelefoon indrukwekkend. De tweede track op kant A bevat fragmenten van 47 Voice Loops (waarbij Banabila zijn eigen stem in 47 verschillende lagen heeft bewerkt tot een gestapelde compositie van de menselijk stem. In de Radbound & Bilaa remix wordt deze soundtrack geleidelijk overgenomen door een pompende technobeat.

banabila_mens vinylOp de andere zijde eerst Light Is Everywhere (ook van Zoomworld), dat stemmig begint (ambience, piano’tje) en langzaamaan opgebouwd wordt naar toch wederom een stevige beat. Tot slot Timestamp (het enige nieuwe nummer), dat kakofonisch begint en waar vervolgens een onweerstaandbare acid-achtige baslijn gaat lopen; het nummer is behoorlijk trancy, in de goede zin van het woord.

Banabila en Mens hebben beiden hun sporen ruimschoots verdiend in de wereld van de electronische muziek, maar tonen hier wederom aan dat ze samen tot grootse dingen in staat zijn. De som is in dit geval absoluut meer dan de delen, en dan wordt de ep (die overigens voor een meer dan schappelijke prijs is te bestellen via bandcamp) ook nog eens op glanzend wit vinyl geperst en prachtig vormgegeven door Gerco De Ruijter. Dit is echt een hebbedingetje. Je kunt natuurlijk het voortreffelijke Zoomworld digitaal downloaden, maar als je een platenspeler hebt doe jezelf een plezier en koop dat vinyl. Desnoods hang je hem als een kunstwerk aan je muur, kan ook nog.

Een gedachte over “Banabila & Mens 12” vinyl ep

  1. Pingback: Michel Banabila & Radboud Mens | GercodeRuijter's Blog

Reacties zijn gesloten.