Oxycanta 3 (curated by Mahiane)

Oxycanta 3 (ultimae)oxycanta 3

“Panoramic music for panoramic people”

Oxycanta is een ambientverzamelaar, die samengesteld is door Mahiane. Mahiane is het alter-ego van Sandrine Gryson, mede-oprichter van het Ultimae label waar ook deze verzamelaar op uitkomt.  Sandrine vertelt  hier  over dit verzamelalbum en over het label in een interview met de website Kwadratuur.  Ultimae records is een in Lyon gebaseerd (psy)ambient-label, met als slogan ‘Panoramic music for Panoramic people’. Mijn grote favoriet op dit label is ongetwijfeld Carbon Based Lifeforms.

De titel Oxycanta klinkt erg exotisch en mysterieus, maar het gaat om (een deel van) de Latijnse benaming van de Meidoorn of Haagdoorn. Het betreft hier geen snel samengesteld album of een overzicht van het label, maar een zorgvuldig samen gesteld album dat qua sfeer en opbouw behoorlijk coherent is.

De cd zit zoals altijd bij Ultimea in een mooi hoesje met een simpele strakke vormgeving gecombineerd met prachtige foto’s. Door te kiezen voor een combinatie van macrobeelden en ietwat diffuse kunstfoto’s ontstaat er een visueel beeld dat perfect aansluit bij de muzikale taal van deze verzamelaar. Ik ga een nederige poging wagen deze sfeer in woorden te vatten.

Opener is Drone Flower van Miktek, een licht dubby ambientnummer dat doet denken aan een kalme niet te hete dag in het begin van de zomer, de echte zomer is nog niet daar, maar de verwachting van een mooie zomer is daar. Mooie ingehouden klanken en dan is er opeens een herkenbare piano en gitaar melodie, die het klankenpallet perfect aanvult, zonder de luchtige lome lentesfeer te doorbreken. Aeolis Mons heeft opnieuw dat lome diffuse gevoel en neemt je mee langs lege stranden waar enkel de locals zich al wagen aan een beetje van de eerste  zon. De spanning wordt lichtjes opgevoerd door een baslijn die uitmondt in een melodie die als een fris glas je zinnen prikkelt. Lars Leonard introduceert de eerst beats in een lome minimale ambient-dub track. De combinatie van subtiel gefilterde cuts en clicks en een diepe subbas vervolledigen de flow. Muridae neemt de fakkel  over en introduceert een fijne IDM groove, geen four to the floor maar een subtiele glitchy break-beat. De hoge tonen in deze track zorgen ervoor dat je uit de roes komt die tot nu toe overheerste en geeft je een wakkerder gevoel en neemt je mee richting een wat actievere omgeving. Fingers in the Noise houdt het in hun plenitude op een positieve vibe en combineert een frisse hoge en dromerige melodie in een badje van ruis of regen. Het nummer ontwikkelt zich door toevoeging van een subtiel knisperende beat en atmosferische ruimtelijke strings.  Aes Dana gaat op een zelfde tour verder, maar schakelt toch een klein tandje terug en sust ons zachtjes weer in een lome roes.  I Awake neemt ons daarna mee met een fijne drone track met een neoklassiek aan doende pianomelodie in hun Morning drops (part 1).  36 bouwt in Seance zijn track op rond een overstuurde orgel loop. Deze track klinkt door de overstuurde geluiden een stuk vuiler dan de  tracks tot nu toe. I awake is daarna terug met het tweede deel van hun Morning drops, waarin de neoklassieke piano de boventoon voert: heerlijke melancholisch en minimaal, de track groeit uit tot een fijne downtempo breakbeat.  Scann-Tec komt met een diepe warme door strings gedreven track met een heerlijke harp-loop en een lekker tegendraadse breakbeat. Daarna gaat het weer de diffuse kant op met de warme in galm gedrenkte klantken van Circular’s Complex A.  Op deze warme klanken zweven (of zwemmen mag ook) we langzaam naar het einde van de trip. Mer-A mag de trip afsluiten met Quasi Stellar, een ietwat nerveuze ambienttrack, en dat doen ze met het meanderende klankenbad waar deze track naar opbouwt met verve.

Een mooi gedoseerde ambientverzamelaar waarbij het heerlijk werken is. Ook om bij in te slapen of als klankbed voor een stukje zelfreflectie gaat dit zeker werken. Ultimea brengt regelmatig van dit soort stemmige ambient uit, niet heel erg experimenteel of vernieuwend misschien, maar gewoon heerlijk om te luisteren. Als je dit met mij eens bent, raad ik je zeker aan dit label in de gaten te houden.

9 gedachtes over “Oxycanta 3 (curated by Mahiane)

  1. Ja, goedgekeurd 🙂 . Lekker hoor. Heb trouwens onlangs Stars of the Lid ontdekt. Ook erg mooi.

Reacties zijn gesloten.