Golden Kanine – we were wrong, right?

golden kanine rockpalast-live

Golden Kanine is een Zweedse indierock band; ooit begonnen als een stevige, gitaar-georienteerde band, zijn ze in de loop der tijd steeds subtieler en gevoeliger muziek gaan maken. Hun derde studioalbum, `We Were Wrong, Right?’, is een gebalanceerd geheel van bij vlagen theatrale indierock, dansbare folk en intieme lo-fi; hun geluid bevat naast het standaard rockinstrumentarium tegenwoordig ook blazers, mandoline, banjo en een ouderwets traporgeltje. De band rond Linus Lindvall en Andreas Olrog komt vandaag de dag net zo goed tot zijn recht op een groot festivalpodium als in een kleine undergroundclub. Over zichzelf zeggen ze `we are a loud-intimate band’.

We-Were-Wrong-RightHet album opent met een tegelijk spannende en stemmige prelude (`somehow all must go, all must go, up to this point’), dat naadloos overgaat in Flat Line. Door de wat slepende sound, emotionele zang en brede instrumentatie heb je het gevoel dat je luistert naar een soort Arcade Fire meets Death Cab Cutie en Other Lives. Golden Kanine roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de emorock, toen niemand Coldplay nog kende en Editors nog fris en vernieuwend waren. Dat is meteen ook de keerzijde: Golden Kanine is niet bijster origineel. Maar ze doen het wel goed, en het is precies mijn ding, dus waarom daar moeilijk over doen? Cruelty is ook al weer een sterk nummer en met het daaropvolgende nummer Madeleine gaat het tempo nog wat omhoog. Nog geen inzakmoment te bekkenen, en ook met Plans gebeurt dat niet: een prachtig liedje op basis van akoestisch gitaar, typische stuwende emo-drums en de mandoline en trompet zijn hier echt prachtig. No Fun is meer electrisch-gitaar gebaseerd, maar kent een heerlijke stuwende groove, hier ga je dus even lekker op los op een festival. Crawling Back neemt even gas terug, het is een stemmig melodieus liedje over niet opgeven. Jennifer is ook nog een lekker uptempo liedje, en dan komt toch eindelijk een wat minder nummer: Amends. Dit is voor het eerst dat ik de neiging krijg om de Next-button te gebruiken. Ook Oh They Caught You Too en afsluiter I Know I Had A Heart Once kunnen me minder bekoren dan de rest van het album. Het zijn ook alle drie wat langere tracks, en zeker niet slecht, maar minder catchy dan de rest. Op zich niet erg, want het brengt het ook wat rust.

Al met al is `We Were Wrong, Right?’ een sterk album van een band die ook buiten Zweden (en Finland) meer aandacht verdient. Volgens mij wil dat nog niet zo vlotten, aangezien ik nog geen recensies heb kunnen vinden. Onterecht, en daarom doe ik graag mijn duit in het zakje. Am I Right?

release: 04-10-2013 (Glitterhouse/Munich)

Een gedachte over “Golden Kanine – we were wrong, right?

Reacties zijn gesloten.