Amatorski: Deleting Borders + Astronaute

Amatorski: Deleting Borders + Astronaute

Amatorski heb ik inmiddels al vaker live gezien en hun album TBC haalde ook mijn jaarlijstje. Dus ik was vol spanning naar dit concert. De grote zaal van het Cultuurcentrum was matig gevuld, maar ik vind het wel heel mooi te zien dat er een mooi gemengd publiek binnenkomt. Niet alleen pseudo-intellectuele indienerds en andere alternatievelingen maar ook keurige opgeklede koppels van middelbare leeftijd en her en der verspreid ook wat (jonge) tieners met hun ouders.

Astronaute astronaute

Astronaute trapte af voor Amatorski. Ik had deze naam als eens gehoord maar er absoluut geen beeld bij. Astronaute is het alterego van Myrthe Luyten. Fluisterfolk geïnspireerd door hersenspinsels, nachtelijke gesprekken en vervlogen herinneringen. Wat mij (en mijn vrouw) opvalt, is de zware stem die je niet zou plaatsen bij de frêle verschijning op het podium. Mijn echtgenote sprak al van de Vlaamse Tracy Chapman. De muziek is heel basic: een akoestische gitaar en een stem, maar hier mee wist ze wel het hele (grote) podium te vullen. Astronaute is er eentje om in de gaten te houden. Te beginnen met haar debuut-ep die vanaf november gratis te downloaden is via Zeal Digital.

astronaute.zealdigital.be

Amatorskiamatorski

Amatorski staat deze avond in het kader van het project, Deleting borders. De concerten zijn een samensmelting van live muziek, videokunst en een website (www.deletingborders.com).

Op de website kunnen bezoekers een eigen versie maken van de Amatorski-song How Are You. Door middel van klikken op het scherm kun je geluiden aan en uit zetten. Terwijl je de kliks op het scherm maakt, worden er geometrische vormen gecreëerd. Deze geometrische vormen halen hun kleur uit de achtergrond foto’s van de website. Als je (via facebook) inlogt op deletingborders.com kun je ook eigen foto’s uploaden, dan ontstaan er dus unieke geometrische vormen gekleurd naar je geuploade foto’s. Deze vormen zijn de basis van de video projecties tijdens de optredens van deze tour. Een erg interessant project, maar ik ga toch meer voor de muziek. Het podium stond vol met een respectabele verzameling instrumenten en de onvermijdelijk macbook (ik heb er drie geteld)

De muziek stond als een huis, ze brachten de track deze show wat meer uitgesponnen en gelaagd. Soldier werd voorzien van een episch postrockjasje, een ijl en breekbaar nummer als dit is moeilijk te evenaren, maar het epische postrockjasje wat deze live versie mee kreeg bezorgde mij toch kippenvel. Ook de andere nummers werden voorzien van een nieuw jasje, veelal gelaagd en met een opbouw die schatplichtig is aan bands als Sigur Rós en Explosions in The Sky. Ook de visuals waren mooi en bij sommige tracks echt overweldigend. Helaas werd dit niveau qua visuals maar bij een twee à drietal nummers gehaald. Ja dat klopt, ik ben veeleisend op dit gebied, dus die paar keer dat het er boenk op was, was het ook echt top.

Zo klonk het in Leuven (30CC)

Na dit avondje prachtige muziek konden we tevreden huiswaarts keren, er nogmaals van overtuigd dat er een België erg mooie muziek gemaakt word.

2 gedachtes over “Amatorski: Deleting Borders + Astronaute

  1. Nou, dat er in België mooie muziek gemaakt wordt, wisten we al, maar het is toch mooi dat jij die kennis telkens actualiseert. Mooi verslag weer, Theiz!

Reacties zijn gesloten.