Taymir komt eraan!

taymirGisteravond bezocht ik voor het eerst een Speyksessie in de Rotterdamse galerie Frank Taal. Een avond met muziek, poëzie en kunst, en ik ging vooral omdat mijn favoriete duo Nancy Brick acte de presence gaf. Over Nancy Brick hebben we inmiddels zo vaak geschreven dat je inmiddels wel moet weten dat ze fantastisch zijn. Maar de grote verrassing van deze avond kwam pas helemaal aan het einde: de Haags-Rotterdamse band Taymir. De piepjonge muzikanten studeren aan de Utrechtse Herman Brood Academie en besloten in maart j.l. hun krachten te bundelen: Taymir was geboren. Zanger Bas Prins en bassist Quinten Meiresonne speelden eerder al samen in The Consolers, een bandje dat zwaar op de jaren ’60 leunde. Succesvol, maar in de kiem gestorven omdat beide heren toch een andere richting op wilden. De Hagenezen vonden met gitarist Mikkie B Wessels en drummer Harrie Roelse die nieuwe richting. De 60’er jaren sounds en songstructuren zijn nog steeds overduidelijk aanwezig, maar dan met een Arctic Monkeys achtige stevigheid en een flinke dosis Strokes venijn. Het plezier en de ambitie spat er werkelijk vanaf, zo mocht ik gister ervaren, waar de jongens voor een nog niet half gevulde zaal hun catchy songs speelden alsof het een stadion was (en het zou me niet verbazen als ze daar nog eens terecht komen ook). Bas zou zijn achterkleinzoon kunnen zijn, maar hij trekt een Jaggeriaanse scheur open van heb ik jou daar. De ritmesektie stoomt de boel geraffineerd op en het gitaarspel van Mikkie is werkelijk heel knap: melodieus en ritmisch tegelijk. Slechts drie pedaaltjes gebruikt hij, maar meer is ook niet nodig als je zo effectief kunt spelen.

2013-09-28 22.46.36

TAYMIR live in galerie Frank Taal (Speyksessie 12)

Het gaat snel met Taymir, en dat is wat mij betreft volledig terecht. Je houdt een beetje je hart vast wat er allemaal over deze jongens heen gaat komen. Na 1 optreden zijn de jongens al meteen ingeboekt op het label Homebass van Di-rect bassist Bas van Wageningen. De singel (Aaaaah) is uit en al gedraaid op radio 3, het debuutalbum komt eind oktober uit. Ik voel aan mijn water dat dit het begin is van iets groots: Nederland maakt u klaar, want Taymir komt eraan!

albumrelease: 25 oktober in de Supermarkt, Den Haag.

8 gedachtes over “Taymir komt eraan!

  1. Leuk verhaal, je komt heel vaak juist onverwacht leuke dingen tegen. Inderdaad erg catchy muziek, maar of ze (in Nederland) echt grote zalen gaan vullen, dat betwijfel ik. Dan moeten ze via een omweg in het buitenland gaan, want mijn inziens word in Nederland buiten de Toppers (of hoe heet dan mega concert in de Arena met Froger en gelijken ook weer) muziek van eigen bodem niet genoeg opgepikt. Van mij mogen deze gasten Ahoy en De Arena tig keer liever uitverkopen dan de Toppers.

  2. dat is de laatste jaren toch wel wat veranderd hoor Mathijs. o.a. door DWDD (je kunt zeggen wat je wilt, maar ze bieden toch ook wat minder grote artiesten wat meer bekendheid door die flashoptredens) krijgen allerlei van dit soort bandjes voet aan de grond in NL. ik hoor Taymir dan tien keer liever dan een Direct, Go Back To The Zoo of Chef Special. maar goed, stadions is wellicht wat overdreven, maar het eerstvolgende bevrijdingsfestival lijkt me sowieso geen slecht idee…

  3. Super gave band! Heel talentvol en origineel, heeft echt potentie. Dat was de voorloper al van Taymir (The Consolers). Alleen even een kleine correctie; Bas Prins is de zanger van Taymir en Quinten is de bassist.

  4. Pingback: Toffe review van onze ‘Speyksessie’ …

Reacties zijn gesloten.