I Love Techno (another ep edition) vol 3

I Love Techno ep edition vol 3

Ik acht het weer noodzakelijk de techno-analfabeten (mag ik toch zeggen aangezien techno niet het meest evidente genre is voor de gemiddelde mousique lezer?) een aantal ep’s voor te schotelen. Vandaag wil ik een aantal reeds uitgebrachte en een aantal komende releases bespreken.

Dronelock – Ribbons ep (epm/weekendworld) released 19-08 Release_Artwork_WW019

De eerste track Ribbon is een hermetische techotrack die je rechtstreeks naar de krochten van een verlaten stad voert waar rookmachines en stroboscopen de dienst uitmaken. Die hermetische sound blijft aanwezig in Flocks: minimaal en sinister hobbelt de beat door een nachtelijke wereld vol onheilspellende – soms licht funky – geluiden. Corridors kiest voor een afwijkend ritme, niet recht-toe-recht-aan four to the floor maar een soort electrobeat die ook beland is in de sonische wereld die Dronelock geschapen heeft. In Nataraja vertrekken we uit de onderwereld en komen we in een door lasers gedomineerd luchtruim om onze reis verder te zetten op de stevige diffuse beats uit Yorkshire.

Geen hitparade-materiaal, dat is een ding wat zeker is. Ook de gemiddelde Tommorowland bezoeker maak je er niet blij mee. Maar als je je laat meevoeren in de wereld van Dronelock zul je begrijpen wat ik bedoel. Lijkt dat je niks, even goede vrienden…

Esteban Adame – Cause ’n Effect (epm/Ican) released 3-09EstebanAdame_ICAN011AB_FINAL_HIRES

Adame is een van de actieve leden van Underground Résistance act Galaxy 2 Galaxy, waarmee hij over heel de wereld heeft gespeeld. Via Ican brengt de Producer uit Los Angeles ook eigen werk uit.

Je zou kunnen zeggen dat Adame start waar Dronelock na het opstijgen gestopt is. Hectische beats en bliepende en zappende geluiden vliegen ons om de oren terwijl we, de beats volgend, Adame’s wereld verkennen. Deze wereld is bevolkt met repeterende bassen en soms dreigende dan weer funky geluiden. Ik vind deze wereld het lekkerst bij de tweede track op de ep Effect.

Greg Gow & Gareth Whitehead – Vacant (epm music) release 23-09Vacant_Artwork

Brit Gareth Whitehead en Canadees Greg Gow, slaan op deze ep de handen ineen. Beide heren hebben hun sporen reeds verdient in de wereldwijde techno-scene. Op Vacant leveren ze twee groovy technotracks af, aangevuld met een remix door Silent Servant. Vacant is een funky tech-house plaatje waar ik niet stil op kan blijven zitten. Circuit Breaker heeft wat meer een techno feel met een felle repeterende lead. De Silent Servant remix is gebaseerd op een soort arpeggio en stampt lekker door. Fijn eptje !

Kevin Saunderson presents: Innercity – Goodlife 2013 remixes Phase 1 (epm/ kms) released 10-09IC-GoodLife-Remixes-final

Mister Innercity komt met een remix ep van zijn klassieker Goodlife. Ik heb zelf ook een poging gedaan een remix te maken in het kader van deze release, maar heb uiteindelijk niks ingestuurd.

Midden jaren ’90 scoorde Innercity een wereldhit met Goodlife, waarmee het Detroit techno naar het grote publiek bracht. Veel hits hebben er niet gevolgd maar dit blijft een klassieker van formaat.

De Less Is More Dubmix van Pig and Dan heeft een minimale aanpak die werkt, ze maken van het poppy origineel een dubtechno kraker, respect ! Marcus Lauc pakt het wat traditioneler aan en laat Paris Grey in de break opnieuw zingen. Niet slecht maar ik wordt er niet warm of koud van. Matt Smallwood blijft dicht bij het origineel en doet er iets mee waar ik wel blij van wordt: het melodieuze van het origineel gecombineerd met een pompende beat; lekker filterwerk ook. Ian Donovan bouwt heel langzaam laag na laag naar een climax waarbij hij heel kundig gebruik maakt van de uplifting sfeer van het origineel. Hij wacht lang tot hij er een beat ingooit en laat de beat er in komen…. wat een effect heeft die beat dan, deze wil ik op een dansvloer horen, reken maar dat het dan loos gaat ! Zoonlief Dantiez doet ook een duit in het zakje samen met zijn kompaan Kevin Castro a.k.a White Chocolate. Deze vind ik niet echt iets toevoegen, maar smaken verschillen. De laatste remix is de winnaar van de beatport remix wedstrijd (waar ik in het intro al over sprak). Contempella komt met een originele breakbeat versie. En dat klinkt zeker niet verkeerd.

Over het algemeen ben ik niet zo voor opnieuw uitgebrachte klassiekers, maar hier zitten fijne dingen tussen. Maar het origineel blijft onovertroffen.

Mark Broom – One Three 0 ep (epm/totured) released 02-09markbroomFINAL

Nieuw materiaal van Mark Broom, op een label dat ook vanonder het stof is gehaald. Gaat dat werken? Ik denk het wel! Broom breng vier knallers van tracks ten gehore die in menig DJ set gaan zorgen voor enthousiasme. Beukende kicks en stuwende leads waarop je je heerlijk in het zweet kunt dansen. One Three O is zo’n plaat waarmee je een nieuwe boost geeft op de dansvloer. Take 4 en Take 5 zijn wat meer ingehouden en nerveuzer van aard, wat minder een boost geeft maar je juist meer in de flow van een (DJ) set houdt.

Dronelock – Tomorrow morning ep (epm/weekendworld recordings) release 14-10Release-Art_20

Martin Cartledge and Alexander Church, de mannen achter Dronelock, zijn goed bezig. In September is de vorige ep pas uit gekomen, in Oktober komt er al weer een opvolger. Opnieuw Afgeknepen beats in een bedje van reverb, wat voor een heel onderaardse sound zorgt. Met deze release dalen we dieper af in de krochten van Dronelock. Tomorrow morning neemt ons met een four to the floor beat op sleeptouw langs een spaarzaam landschap van geluiden in een woud van white noise en reverb. Dan verlaat ons de four to the floor sound in de track In Snow en leidt een bijna Burialesk ritme ons verder door een dreigend woud van verdwaalde bassen en sissende stoom. Windmills steekt dan een tandje bij en brengt ons via een pad van funky gefreakte geluiden naar de eindbestemming. Die eindbestemming is het onheilspellende ambientnummer Sonars, waar sonar geluiden ons mee de diepte in nemen, een hartslag van subbassen zich bij ons voegt, terwijl we zweven langs vergane schepen en over diepe kloven in de zeebodem, waaruit ijle geluiden onze oren proberen te bereiken. Griezelig lekker tripje dit.

Via deze link kun je een preview horen op amazon

Oxynucid – Philter Path (epm/ tudor beats) release 07-10Oxynucid_Artwork

Oxynucid is het alter ego van Dominick Scofield. Op de Philter Path ep schotelt hij ons mooie warme filter-techno voor. Leker rammelende snares en een open productie met uplifting strings geven pHilter patH de feel van een B12 release, zonder een kopie te zijn. Sherp Shot is een hypermelodieuze track, de melodielijnen dwarrelen over elkaar heen, een prettig gestoorde chaos. Ook Ph 4.1 brengt meer melodieuze chaos. 4.3 neemt even gas terug voor een mooie string-gedreven ambienttrack. Afsluiter 4.4 heeft opnieuw een hoog tempo en is iets minder uitgesproken in de melodieën, maar ook in dit nummer zit de hyper uplifting feel van de andere tracks. Lekker luistermateriaal.

Je kunt al eens luisteren op zijn bandcamp

Plaster – Nemesis ep (epm/touching bass) Released 09-09TB042_LABEL_back

Gianclaudio Hashem Moniri and Giuseppe Carlini zijn de mannen achter Plaster; deze namen verraden een mediterraan tintje, en inderdaad: het zijn Italianen. Ik moet zeggen dat ik niet vind dat de zon doorklinkt in hun muziek. Eerder de economische situatie in Italië lijkt inspiratie voor deze donkere melancholische fourtracker. Walking on Deodron is opgebouwd rond een overstuurde bas lijn en heeft een soort onderhuidse spanning die vast wordt gehouden gedurende de hele track. Alight to the Earth is een melancholische downtempo track met een droevige string-drone, maar ook hier voel je de onderhuidse spanning… Signals From A Gold Sky is een minimale track rond een pompende beat met subtiel knisperende percussie en een soort subbass-drone, die de spanning heel subtiel opbouwt. Krakende sounds en sferische geluidseffecten doen de rest. De Afsluiter Reflex in the Gloom is een ongemakkelijke soundscape, opgebouwd rond een onregelmatige breakbeat en felle agressieve synth-stabs. De dreiging die in de hele ep rondwaart komt hier tot een climax zonder echt helemaal uit te barsten. Geen gemakkelijke muziek dit, maar daar hebben we bij mousique geen problemen mee; groeiplaatje noemen we dat.

Servent – Fragments (epm/downstream) Release 07-10Fragments_ep_DSR27

Damon Valero a.k.a. Servent brengt met deze viertracker de eerste singel uit, gelinkt aan zijn recente vierde album Fragments Of Life. Geen standaard ep met het origineel plus een paar remixen, maar een serie van vier bewerkingen op de meer atmosferische techno van de track Fragments Of A Memory op dit album. Het resultaat is een viertal dansvloer georiënteerde stampende tracks met een sausje van de atmosferische sound van het album. Ik vind het een geslaagd experiment, meer van dit graag.

V.A. – Data Courier (epm/Soiree Records International) Release 08-10SRT156-A2

Soiree International komt met een internationale ep, vier tracks uit respectievelijk Detroit, Parijs, Aberdeen en Rome. De sound van alle 4 heeft duidelijk zijn roots in Detroit, maar de Detroit sound heeft weer zijn oorsprong in de Duitse/Europese electro van Kraftwerk uit de jaren 70/80 en de Hiphop, Soul en Funk uit de USA. Internationaal dus. Drive Train’s Digital Toybox is een warme dubtechno plaat: Gefilterd orgeltje, warme string, zwoele female vocal sample en lekker ratelende snares bij tijd en wijle. De in Parijs wonende Japanner Motomitsu komt met het soulvolle L’émotion Révoltée: hobbelend baslijntje, felle snares, een heerlijk klassiek housepiano deuntje en een heerlijke flow maken deze track. De Schotse Blackjack levert met “LV 427” ook een soulvolle tech-house stamper van formaat: lekker baslijntje, mooie strings en subtiele female vocal samples doen je verlangen naar een pool party op een dakterras met uitzicht op een nachtelijke skyline. Dario Lotti and Simone Gatto oftewel Dax Inc sluiten de ep af met de stompende track Beatz. Heerlijk knallende beats, funky baslijn en hier en daar een hint van een string en vervormde stemsample; meer moet dat niet zijn…

Sir Lord Comixx – Trading Places Ep (epm/abstract dance) release 07-10abstraktdance_logo_01

Tech-house met een Detroit feel is wat de klok slaat op deze release op Abstract Dance. Drie originele tracks en twee remixen door labelbazen Collin Dale en Jules Dickens. Trading Places is een warme tech-soul plaat, gedragen door een funky baslijn en warme strings. Canvas is een meer ritmische plaat met haast Aziatisch aandoende bell-lead en ruimtelijke gefragmenteerde hoge harmonieën. Collin Dale voegt in zijn remix een funky baslijn, een vettere beat en een stem-sample toe en bouwt de track op tot een fijne dansvloer track. Red Light is een pompende track met een gejaagde string-lead en vuile baslijn, die langzaam maar zeker opbouwt en de spanning vasthoudt tot het einde; een heerlijke opbouwplaat voor in een mix. Jules Dickens doet eigenlijk het omgekeerde van wat zijn kompaan Colin Dale doet: hij maakt van het gejaagde origineel een wat subtielere track, maar verliest de hypnotiserende kracht van de track niet uit het oog. Subtiel voert hij ons dan ook naar een nieuw hoogte punt.

Luis Martinez – Do Me (epm) released 29-07Luis_Martinez_Do_Me

De disco-house van Luis Martinez sluit deze lijst af. Het origineel van Do Me is een catchy disco-house stamper. Heerlijke funky samples en een heerlijke groove die instant een glimlach op het gezicht tovert. Gerg Gow levert een filter-disco-remix af, met subtiel knoppengedraai en een lekkere groove. De Detroit Grand Puba’s leveren een percussie gedreven tribalversie van Do Me. De Belgische Dan D’Ascenzo is de hekkensluiter met zijn Redub: een gestripte iets langzamere versie van het origineel, less is more is hier het devies.

Dat was een heel lijstje leuke releases. Hopelijk vinden jullie er wat van je gading tussen en leren jullie zodoende de wereld van de elektronische dansmuziek weer wat beter kennen.

8 gedachtes over “I Love Techno (another ep edition) vol 3

  1. wow, wat een lijst Mathijs! Margaretha en ik worden helemaal blij van die Goodlife remixen… (en dat gebeurd niet zo vaak, dat wij samen blij worden van dezelfde muziek). dank.

  2. Alsjeblieft: ik dacht dat mijn bijdragen lang waren… 😛
    Maar ik zal dit – gedoseerd – tot mij nemen. Dank ervoor!

  3. Graag gedaan heren (en dame) Peet ik zal mijn Goodlife remix ook wel eens een keer laten horen aan jullie. En er is meer waar dit vandaan komt epm stuurt veel (meestal ook goed) materiaal door.

    • You’re very welcome, i really dig the Detroit sound, Underground Resistance i quite the legend ! Ican was new to me, another label to follow.

  4. Pingback: jaarlijst 2013 | mousique.nl

  5. Pingback: File under techno #6 : 2x full | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.