Deepchord – 20 electrostatic soundfields

(epm/soma)

Je wandelt door met ruis overwoekerde straten en soms denk je een verdwaalde gedachte aan ritme te horen. deepchord lt id

Rod Modell brengt met deze 20 Electrostatic Soundfields zijn 3e full album release uit als Deepchord op Soma. En ook op dit album horen we weer fijne uitwaaierende dub-techno.  Alhoewel, veel techno is er deze keer niet te vinden. Dub Ambient dan. Hier en daar vinden we nog overblijfsels van een Ritme, maar de meeste 3soundfilds zijn volledig gespeend van beats of percussie. Door het repeterende karakter van de muziek blijft er echter altijd wel een zweem van ritme in de muziek zitten. Op dit album staan onder andere ook stukken die Modell tussen 2005 en 2012 heeft gemaakt voor Video’s en (kunst)installaties.

De muziek valt te omschrijven als een wandeling door een veld van witte ruis, geleid door een cadans van vluchtige tonen en subbassen. Je wandelt door met ruis overwoekerde straten en soms denkt je een verdwaalde gedachte aan ritme te horen. Deze flarden vormen na verloop van tijd (al dan niet aangevuld door ons brein) ook een soort van ritme, misschien meer een cadans. Ik houd van deze cadans en laat mee heerlijk meevoeren door de muziek en ervaar het als een heerlijk achter grond geluid tijdens het werken. Modell maakt op deze plaat ook veel gebruik van fieldrecordings. Opnames die gemaakt zijn onder andere in Barcelona en Amsterdam. De titels van de tracks verraden ons al waar de opnames gebruikt in een track gemaakt zijn. In Trompettersteeg combineert Modell zijn fieldrecordings van onder andere een carillon vermoedelijk van de Oude Kerk in Amsterdam op sublieme wijze met een warm pulserende drone. Ook in rooftops past hij de combinatie fiemdrecording/ drone toe wat ook een prachtig resultaat oplevert (hoor de percussie van regendruppels op een paraplu ). Deepchord is in ieder geval een serieuze kandidaat voor mijn eindejaarslijstje.

En ook een preview van De Wallen ep (twee nummers van het album en een andere op een mooie picture disc)

Een gedachte over “Deepchord – 20 electrostatic soundfields

Reacties zijn gesloten.