Tom Russell – aztec jazz

tom russell aztec jazzTom Russell is voor mij één van die mannen die bij het ouder worden lijken op een goede wijn… hij wordt steeds mooier. Johnny Cash en Bill Fay zijn bijvoorbeeld ook van die mannen. Doorleefd, gegroefd en geweldige vertellers.
Tom Russell wordt, samen met David Alvin, gezien als de grondleggers van de Americana. En ook op deze cd komt die samen met een behoorlijke scheut Tex-Mex over de speakers de kamer binnen.
Dat niet alleen, op Aztec Jazz, dat opgenomen is als live concert, wordt hij begeleid door het Noorse Wind Ensemble en gitarist Thad Beckman. De Zweedse componist Mats Halling heeft daarbij de arrangementen op zich genomen.
Het resultaat is, wat mij betreft, overrompelend mooi. Russell heeft 11 nummers uit zijn lange lijst gehaald en er zo een soort verzamel cd van gemaakt. Voor een beginnende kennismaking (zoals die van mij toch wel is) is de muzikale diepte een verrassing.
Het mooist laat dit schijfje zich beluisteren door er de tijd voor te nemen en de speakers lekker hard te zetten. Laat je niet afschrikken door de klassieke intro’s, blijf luisteren en geniet met vollen teugen. Dat doe ik inmiddels al een aantal weken.
Hoogtepunten Goodnight Juarez, Nina Simone en Guadalupe. Op die laatste krijgt de, naar eigen zeggen, ongelovige Tom(as), er zowaar een gebed uit dat door merg en been gaat:
I am de least of all the children here
but I am most in need of hope

Jaarlijstjes-waardig materiaal dit schijfje. Maar we hebben nog even te gaan.

4 gedachtes over “Tom Russell – aztec jazz

  1. Ik ken Tom Russell eigenlijk ook alleen maar van naam. Maar dit klinkt in ieder geval erg mooi, muzikaal en ook in verhalende zin. Dank voor het delen, David!

  2. Pingback: jaarlijst 2013 | mousique.nl

  3. Aztec Jazz viel vandaag bij mij op mat. Echt geweldig! Ik had van hem al ´The Man From God Knows Where´. Zijn cd´s met Calexico en Gretchen Peters zijn trouwens ook erg goed.

Reacties zijn gesloten.