File under Techno 2 (the ep edition)

Het is weer tijd voor een portie beats op Mousique, deze keer lever ik deze af in de vorm van een korte bespreking van een 7 tal ep’s. In stijl variërend van House, over Techno naar bijna Industriële beats. En dan weer terug naar Tech-house.

Damarii Saunderson & L8M8 ‘The Anthem’ feat. Ann Saunderson (epm/kms)

Het eerste dat opvalt: weer een Saunderson. Damarii is de oudste zoon van Kevin, labelbaas van KMS en Techno-legende. En mama Ann voorziet hier in de vocals. Een echte familieonderneming dus. Hoe klinkt dit dan, “the Anthem” ? Pompende beats, vrij kaal en met een fijne diepe bass-synth en jagende stabs. Techno in optima forma, met dan heel verrassend de house-achtige vocals van mama Ann. Ongewoon, maar eigenlijk ook heel natuurlijk, doet mij wel denken aan een stevige versie van The Reese Project, een gospel-house project van papa Kevin. De remix van de hand van Ian Donovan is een uplifting House-track die mij dan weer wat minder kan bekoren.

Colin Dale ‘Please Stand By’ EP (epm/Abstrakt Dance)

De Please Stand By ep telt maar liefst drie tracks van Dale en 1 remix van de hand van Jules Dickens. Dit is de eerste release op dit herboren label uit de 90’s. “Please Stand By” is een fijne Tech-house plaat, gedragen door een synthbas-loopje. Niet wereldschokkend, maar ook zeker niet verkeerd. The Lord met zijn verknipte psalm van David vind ik iets anders, mooie arpeggio melodieën en een hoekige baslijn, dit is een plaat die staat. Erg bijbelgetrouw is deze psalm wel niet, wellicht zal ik eens aanbieden om een `Biblical Rework’ te doen. Jules Dickens rework is groovy en smaakvol met heerlijke stabs, en fijn gefilterde sounds, een feestje voor op de dansvloer. Afsluiter “The Project” is de meest housy plaat van de ep, maar dan wel house van de meer donkere soort. Ben benieuwd wat Abstrakt Dance ons nog meer gaat brengen.

Mr. Jones ‘Crater’ + DJ Hyperactive / Mike Humphries Remixes (epm/ the Public Stand)

Crater van Mr Jones is een pompende minimale Technotrack. Een moddervette kick neemt ons mee op trip door een post-apocalyptisch landschap van rook, stroboscopen en hier en daar een andere dansende ziel. We worden opgejaagd door felle percussie en de effecten komen van alle kanten op ons af, gelukkig leidt de bassdrum ons veilig over het spoor. DJ Hyperactive voegt in zijn remix een dub-techno sausje alla Maurizio toe met een gefilterde lead melodie over een strak pompende beat. Mike Humphries trekt een blik ebm open, om zijn opgefokte remix kracht mee te geven. Dat is gelukt met de veruit meest agressieve track op deze ep.

Terence Fixmer ‘Relapse Volume 1 (epm / planet rouge)

Het ebm gevoel in de laatste remix op de vorige ep sluit naadloos aan bij deze release, de eerste in een serie waarin de typische hoekige gothic/wave sound van ebm gecombineerd wordt met de pompende beats van de hedendaagse techno.

Warm is opgebouwd rond een duistere ebm-baslijn die opgezweept word door knallende techno beats. Een repetitieve stem sample (ook gepikt uit de ebm/wave sound van de jaren 80) maakt het plaatje compleet. De Regis-remix is een meer percussieve track die uitmondt in een donkere synth-loop. Rage is een agressieve track, dus de titel dekt de lading. Jagende scherpe beats en een snelle typische ebm baslijn trekken de track op gang. Emotieloze militair aandoende stemsamples maken de sfeer nog net iets meer opgefokt. De Volkov-remix van Rage is veel minimaler, en meer ingehouden dan de rest van deze ep. Ik denk dat deze track met meest zou passen in een minimal setting. Voor mij is dit de beste track van de ep. Alhoewel de felheid van de andere tracks ook niet te versmaden is.

The Third Man ‘Pipes At Helios Canyon (epm music)

De Tweede ep van  Beyond the Heliosphere van The Third Man, met daar op de disco-techno van Pipes at Helios Canyon. En de Legowelts-remix van deze track. Legowelt verbouwt de track tot een pompend acid nummer, met repetitieve melodieën en smaakvol gesamplede acid-lijntjes Als derde track op deze ep staat er nog een nummer van het album op: The Tracker, met andermaal een heerlijke acid-lijn. Fijn ep-tje maar enkel de Legowelt remix is nieuw.

We houden het nog even in de Saunderson Familie met nog twee Saunderson/KMS releases ter afsluiting:

Kweku Saunderson ‘Half Man, Half Machine / Purist (Simple As 123) (epm/kms)

Kweku is het New-Yorkse neefje van KMS labelbaas Kevin. En ook hij maakt techno/tech-house. Opener Half Man Half Machine is een Detroit techno/house track bij uitstek. Mooie felle strings, funky beats en baslijn en na de break een heerlijk typisch house-piano’tje, gewoon lekker… Purist is een warme tech-house-track, gedragen door een ritmische string-sound. Helaas mist deze track imho de kracht om in zijn minimalisme te blijven boeien.

Dantiez Saunderson feat. Mike Anderson ‘Can’t Stop Us (epm/kms)

Van Dantiez heb ik in de weeklijst 22 zijn vorige ep besproken. Nu komt hij met ‘Cant Stop Us’, met de inspirerende vocals van Mike Anderson:

“The fear of the Lords is the beginning of all wisdom”

Pompenden beats, ijle strings en een funky baslijntje. Een zomers techno plaatje bij uitstek. Raampje open of dak naar beneden en cruisen maar!

Al met al: een aantal heel diverse plaatjes, maar die 4-to-the-floor kick hebben ze allemaal. Wellicht is het niet helemaal het genre waar de gemiddelde Mousique lezer zich mee bezig houdt, maar een open-mind voor allerlei stijlen schept de kans om ook  in (voor jou) niet zo evidente genres pareltjes te vinden.

2 gedachtes over “File under Techno 2 (the ep edition)

  1. lekker dansvloer materiaal allemaal. in dat laatste plaatje trouwens ook nog een bijbels element: `the fear of the lord is the beginning of all wisdom’…

  2. Nou Theiz, het contrast met de vorige recensie van Misophone kan bijna niet groter…
    Maar dat is nou net het leuke van Mousique: het staat gewoon naast elkaar en ik kan ook dit wel waarderen. Ik vind sommige tracks wel wat al te minimaal, maar met name Mr. Jones vind ik heel goed te verteren!

Reacties zijn gesloten.