la liste week 28

Peter

Dear Mark J. Mulcahy, I love you
18-06-2013 (Fire Records/Konkurrent)

Mark Mulcahy, grote kans dat er geen belletje bij u gaat rinkelen bij het horen van die naam. Toch is de man al sinds de jaren `80 actief. Maar hij heeft nooit een groot publiek weten te bereiken, wel de kritische muziekliefhebber en medemuzikanten, hetgeen ook op aangrijpende wijze naar voren kwam nadat zijn vrouw in 2008 plotseling overleed en Mark achterliet met drie kinderen. Toonaangevende artiesten als Michael Stipe, Thom Yorke, The National en Mercury Rev namen een tribute-album op om Mark te ondersteunen. Vijf jaar later komt Mark dan eindelijk weer met een nieuwe plaat, een eerlijk, kaal en persoonlijk document dat weergeeft waar de man momenteel staat. Voor wie het kan waarderen, een geweldig album!

Terrorbird: all this time
17-06-2013 (Night School/Konkurrent)

Nikki Never (de vrouw achter Terrorbird) groeide op met Siouxsie en The Cure, en dat is terug te horen in haar eigenzinnige en ongrijpbare muziek. Ze weet de donkere kilheid van die tijd goed te grijpen en combineert dat met een toch eigentijds geluid dat hier en daar best aan The XX doet denken. Haar gloomy-synthpop-goth klinkt op dit derde album (dat nu eens wel behoorlijk is opgenomen en niet slechts op cassette uitkomt) nog steeds behoorlijk lofi. Dit is weer zo’n voorbeeld waardoor ik steeds maar weer aangetrokken wordt tot dit soort lofi-projecten. Vandaag de dag is technisch gezien zo ongelofelijk veel mogelijk qua productie, maar om een dergelijke bedompte melancholie te bereiken is het vaak beter om dat alles over boord te gooien; de enige manier om bij de essentie te komen. Een puik plaatje voor de verstokte melancholici onder ons.

Het album is volledig te beluisteren via de bandcamp pagina.

Een gedachte over “la liste week 28

  1. Ha, die Mark Mulcahy ken ik toevallig dan wel. Dankzij Wim B. die mij ooit ‘Love’s the only thing that shuts me up’ (2006 – zolang is het al geleden! 🙂 ) cadeau deed. Hij refereerde toen ook aan dat tribuut-album. En laat ik dat nu een paar maanden geleden in de uitverkoopbakken voor 2 euro opvissen! Prachtalbum!
    Dat geldt inderdaad ook voor dit album. Knap hoe Mulcahy na zo’n persoonlijk drama terugkomt en goed dat jij ons er op wijst, Peter!

Reacties zijn gesloten.