De Vingerhoed: Ray Manzarek

ray manzarek actieZelf ben ik opgegroeid in een sfeer waarin het kerkorgel een voorname rol speelde. Dan heb ik het niet alleen over de alleenheerschappij van dit instrument bij de begeleiding van de samenzang in de kerk toen, maar ook over de muziek die thuis gedraaid werd. Daar zat nog wel eens een Feike Asma, Klaas-Jan Mulder of Sander van Marion bij; organisten die in bepaalde kringen als helden vereerd werden.
Wat later ging ik ontdekken dat het orgel ook in de popmuziek een belangrijke rol speelde en speelt. Daniel schreef hier al eens eerder over. Dat ga ik niet overdoen, maar vandaag wil ik toch graag wat aandacht voor Ray Manzarek. Het zal u niet ontgaan zijn dat deze toetsenist van The Doors gisteren op 74-jarige leeftijd is overleden. Deze man bespeelde in die wereldberoemde band ook een orgel(tje). Hij deed dat niet alleen op virtuoze wijze – niet alleen de melodielijn, maar ook de bas toverde hij uit z’n toetsen – maar ook met veel gevoel. Hij gaf de rockband, die The Doors was, een fijne bluesy en zelfs jazzy toets mee. Luister maar eens naar zijn intro én solo in Light My Fire, het bekendste nummer van The Doors. Manzareks toetsenspel cirkelt vaak ook eindeloos rond, met telkens weer andere variaties. Het is niet vreemd dat hij later ging samenwerken met Philip Glass, één van de groten der minimal music.
De spotlights bij The Doors stonden en staan op Jim Morrison, de charismatische en tragische voorman, maar mijn held was en is Ray Manzarek. Hij bracht mij in aanraking met andere orgelmuziek.

3 gedachtes over “De Vingerhoed: Ray Manzarek

  1. Wat mij betreft hoort John Lord zeker ook in ook in dit rijtje thuis, ook onlangs overleden.
    Zonder z’n Hammond zou Deep Purple nooit de groep geweest zijn die het was.

    Wim.

    • Het was geen uitputtend rijtje hoor, Wim. Maar dit is zeker een goed voorbeeld. Er zijn meer toetsenisten die meer dan belangrijk zijn voor het totaalgeluid van een band. Ik denk aan Robert Jan Stips van The Nits en aan Rostam Batmanglij van Vampire Weekend (bruggetje!!).

Reacties zijn gesloten.