The Third Man – Beyond the Heliosphere (epm music)

TTM_EPM27_Digital_SmallThe Third Man – Beyond the Heliosphere (epm music)

Third Man is het alias van Toby Leeming die in allerlei samenwerkingen zijn sporen al ruimschoots heeft verdiend in de electronische muziek. Hij bracht al dingen uit op belangrijke labels als Ai en ART  (Applied Rhythmic Technology).  Dat hij al een heel aantal releases op zijn naam heeft staan is te horen op Beyond The Heliosphere.  Toch is dit Leeming ’s  full-album-debut als solo artiest.

En wat voor debuut is dat: eentje die bol staat van de oerdegelijke Detroit techno. Van het eerste tot het laatste nummer een feest voor de liefhebber van dit genre. Maar wel met genoeg variatie en afwisseling om ook anno 2013 relevant te zijn.

The+Third+Man++the+electronic+mDe opener van het album, simpelweg Intro (sleep it off) getiteld, begint spannend: de beat laat lang op zich wachten maar het ritme is al wel aanwezig; als de track goed op gang is introduceert de eerste break een heerlijk agressieve acid-lijn, lekker afgevlakt door een dromerige melodie. Zo hoor ik het graag, heel graag. Double Dawn is de tweede track en ook de eerste 12” die van het album genomen wordt, opnieuw een oerdegelijke pompende techno track. Dan is het tijd om even gas terug te nemen met een ambient/electro tussendoortje: Rise & Fall: mooie overstuurde strings, fijne sferische geluiden en een subtiele electro beat die nergens echt los gaat. Betrayal Of Another is weer een heerlijke stamper met vette breaks, mooie strings en funky percussie; en opnieuw een heerlijk zeurderige acid-lijn om je vingers bij af te likken. The Hero Sequence is een instant klassieker die mij terugvoert naar de vroege jaren ’90, epische future-funk en robot-soul; ik zie de post-apocalyptische landschappen, robots en ruimteschepen zo voor me. Battle For The Tabernacle is een onvervalste elektro track met strakke beats, heerlijk vuile electro sounds en een overstuurde lead. Pipes At Helios Canyon gooit het lichtelijk over een andere boeg met een poppy 80’s elektro geluid. Lantern houdt het wat meer ingetogen met een ingehouden orgel en wat meer minimale beats. Free Man is een heerlijk relaxte afsluiter: sfeervolle sounds en een wat meer optimistische sfeer.

Ik kan niet veel meer zeggen dan dat ik dit een fantastisch album vind van begin tot eind. Ik hoop dat er nog veel meer van dit aan zit te komen. Techno is niet voorbij, Techno komt terug en hoe!

5 gedachtes over “The Third Man – Beyond the Heliosphere (epm music)

  1. Fijne plaat, Theiz. Dat openingsnummer vind ik werkelijk weergaloos. Het is ook echt wel muziek anno 2013, want ik hoor er soms ook Zomby-referenties in, hoewel het tempo daar natuurlijk wel wat lager ligt.

    • Ik ben mateloos enthausiast over deze plaat Kees, deze zal hoog in mijn jaarlijst staan denk ik om er maar eens op tijd over te beginnen.

  2. Pingback: File under Techno 2 (the ep edition) | mousique.nl

  3. Pingback: jaarlijst 2013 | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.