recensie: Samba Touré – Albala

samba toure albalaSamba is een `zoon’ van Ali Farka Touré; niet letterlijk, maar speelde in het verleden in de begeleidingband van zijn grote voorbeeld. De uit Noord-Mali afkomstige zanger/gitarist behoort vandaag de dag bij de top van de West-Afrikaanse muzikanten.

Albala, zijn derde album, is donker van toon en duister qua thematiek. Niet verwonderlijk, want Mali is de afgelopen tijd niet erg positief in het nieuws geweest; Albala betekent zoiets als `gevaar’ in het Shongaï. Een greep uit de teksten (in vertaling): `i say leave our road, all killers leave our road, thieves leave our road, looters leave our road, rapists leave our road’ (Fondora); `they promised development, it started well, they asked for the people’s trust and they have it, what did not work? the man will be his destiny’ (Aye Sira Bila); `life betrays us, do not trust your eyes, trust your heart’ (Ago Djamba).

sambaToch is het niet alleen maar doffe ellende; Samba probeert ook hoop te bieden: `if you are a Bambara you are a child of Mali, if you are a Sonkiné you are a child of Mali, whether you are Khassonké, whether you are Malinke, or if you are Senufo, you are a child of Mali…’ (Awn Bè Ye Kelenye); `do you know the latest news? the rain arrives in my village. the peasants were waiting, the heat has tired us a lot, we thank God for grant us the rain’ (Bana). Verder geeft Samba goede adviezen aan met name de jeugd (zuinig zijn met water, aan je familie denken die achter zijn gebleven) en is er zelfs ruimte voor de liefde (Aye Go Mila) en feest (Be Ki Don).

Muzikaal gezien is het `desert-blues’ dat de klok slaat. Ik moet regelmatig denken aan die andere Malinese groep waar ik zo van hou (Tinariwen). Ook al kun je de teksten (afwisselend gezongen in het Shongaï en het Bambara) niet verstaan, de spanning en ernst is goed te voelen. En gelukkig zit er een uitgebreid tekstboekje bij met vertalingen van de teksten in het Engels en het Frans. Samba werkt op dit album samen met een aantal vaste Malinese bandleden, maar ook met Hugo Race (The Bad Seeds).

Release: 03-05-2013 (Glitterbeat)

5 gedachtes over “recensie: Samba Touré – Albala

  1. Pingback: recensie: Dirtmusic – troubles | mousique.nl

  2. Pingback: Afro revival | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.