la liste week 15

Peter

The Leisure Society: alone aboard the ark
01-04-2013 (Full Time Hobby)

Op het eerste (oppervlakkige) gehoor lijkt dit zo’n dertien-in-een-dozijn-indie-folk-bandje. Maar dat is bedrieglijk. Luister je beter (of vaker) dan ontdek je dat dit album vol staat met sterke liedjes en dat de productie (Ray Davies!) heel goed is gedaan. Daar komt bij dat het veelvuldig gebruik van oude vintage opname-apparatuur een enorme warmte toevoegt aan het geluid.
Indie, folk, americana, eclectische pop, in een barok jasje. Een volwassen plaat die je wat tijd moet gunnen om je hart te veroveren.

Conquering Animal Sound: on floating bodies
18-03-2013 (Chemikal Underground/Konkurrent)

Prettig gestoorde indietronica met een zangeres die het zusje van Björk zou kunnen zijn. Het schotse duo Conquering Animal Sound (bestaande uit Anneke Kampman en James Scott) brengen een nerveus doch bedwelmend mengsel van electronische loops, beats, bleeps & blitches, zeurderige zang en andere huppeligheden. De zang doet dan erg aan onze IJslandse popprinses denken, de muziek roept meer herinneringen aan Múm en Lali Puna op. Hoe dan ook: voor wie van experimentele indietronica en licht-irritante vrouwenstemmen houdt (en dat doe ik op sommige momenten) dan is dit een heerlijk plaatje waarbij je je niet zult vervelen.

Mister Lies: mowgli
18-03-2013 (Lefse/Konkurrent)

Deze plaat had heel goed door Theiz besproken kunnen zijn; ik vermoed in elk geval dat hij dit ook wel kan waarderen. Mister Lies is het alterego van de twintig jarige Nick Zanka. Weer zo’n (post)dubstep ex-tiener die in de voetsporen van James Blake en Burial wil treden zult u denken. Zou je kunnen denken, maar hier is toch meer aan de hand. Zanka’s eersteling waaiert uiteen van dubstep, ambient, electropop en IDM techno, om maar eens wat genre’s te noemen. Dat is meteen een manko: je vraagt je af of Mowgli een verzamelalbum is. Dat is het dus niet, wel een spannend debuut van een jonge electronicapionier die heel wat in zijn mars heeft en waarvan we, als hij duidelijke keuzes gaat maken, vast nog veel zullen horen.

Via zijn bandcamp is het hele album te beluisteren.


Daan

Machinefabriek – Vergezichten Vergezichten cover art15-03-2013 (Uitgebracht in eigen beheer

Machinefabriek ken ik vooral van lange nummers vol drone en ruis. Indrukwekkend en bijzonder spul. Rutger Zuydervelt, de man achter  Machinefabriek, brengt zo’n twintig releases per jaar uit, dus ik houd hem maar moeilijk bij. Gisteren besloot ik weer eens wat nieuws van hem te beluisteren. Op deze recente EP met de mooie naam Vergezichten laat hij een wat ritmische en toegankelijkere kant horen dan ik van hem gewend ben. Bovendien werkt hij ook nog eens met vocals, geïnspireerd door koorwerken van Arvo Pärt. De titel van de EP past goed bij de sfeer. Een mooi geheel. Hier te beluisteren.


2 gedachtes over “la liste week 15

  1. Ah, The Leisure Society heeft een nieuw album! Dat gaan we dan maar eens checken. Zelf heb ik van hen The Sleeper in de kast staan: een mooi album met tijdloze folk- en popliedjes. Goed voorbeeld:

  2. En die van Machinefabriek is erg mooi. Jammer dat hij niet gewoon op cd te krijgen is.
    Ik vind vooral het gebruik van die ritmebox creatief; Machinefabriek hoor je bijna nooit met beats en dan nu die van een Hammond-orgel! 🙂

Reacties zijn gesloten.