triorecensie Zeal: Low Vertical, Few Bits, Marble Sounds

Zeal RecordsHet Vlaamse label Zeal komt de laatste jaren steevast met goed Belgisch popmateriaal op de proppen. Zo waren daar o.a. Toman, Isbells, Raketkanon, Kiss The Anus Of A Black Cat, Mad About Mountains en Sleepingdog. Het eerste kwartaal van 2013 zijn daar nog drie kwaliteitsplaten bijgekomen, die ik hier gezamenlijk bespreek.

Low Vertical – we are giants 28-01 (Zeal/Konkurrent)

Low vertical - We Are GiantsLow Vertical vult met hun tweede album We Are Giants schijnbaar moeiteloos het gat dat The Notwist heeft achtergelaten. Radiohead, Dntel en The Postal Service mogen daarbij ook gerust als referentie genoemd worden. Feit is dat Low Vertical de perfecte blend van electronica, postrock en indiepop heeft gevonden. Electronica wordt natuurlijk door legio bands gebruikt om de sound te larderen, maar weinigen maken er op zo’n organische manier gebruik van als Low Vertical (in navolging van de helden van The Notwist). De plaat is minder ongedurig dan het debuut, maar beweegt niettemin nog steeds alle kanten op, echter zonder de mysterieuze en dromerige sfeer waarin het geheel gedrenkt is ook maar ergens geweld aan te doen.

Few Bits – s/t 25-02 (Zeal/Konkurrent)

few bitsHet debuutalbum van Few Bits is een droomdebuut. Niet dat het een hype zal worden, daar is de muziek namelijk niet hip genoeg voor. Maar we hebben schijt aan hip, want dit is gewoon bloedmooi. De sound en zang van Few Bits, gedrenkt in bitterzoete melancholie, roept aangename herinneringen op aan Mazzy Star. Het album klinkt voor een debuut ongemeen consistent en volwassen, alsof de band dit al jaren doet en het nog nooit van een album was gekomen. De muziek is stemmig, balsemend, en dienstbaar ondersteunend voor de kwetsbare zang van Karolien Van Ransbeeck. Few Bits is daarbij een geheimzinnige plaat die je, als je van dit soort muziek houdt, vaak zult draaien en waarvan je pas na jaren zult kunnen zeggen dat je het enigszins kunt doorgronden.

Marble Sounds – dear me, look up 25-03 (Zeal/Konkurrent)

marble sounds dear me look upDe eerste plaat van Marble Sounds was al weer drie jaar geleden, maar dat was ook al zo’n droomdebuut. Opvolger Dear Me, Look Up laat een band horen die gegroeid is naar volwassenheid. Dear Me, Look Up ademt meer ruimte en neigt soms zelfs naar grootsheid zonder schreeuwerig te worden.

Opener The Summer Of The Sun is een perfect indieliedje met mooie melodieën en pakkende hooks. No One Ever Gave Us The Rights (tweede stem: Chantal Acda) is een prachtige melancholische song en Ship In The Sand een cover van Sophia, prima gedaan, wat luchtiger dan het origineel. Dance Clarence Dance is een vrolijk zomerliedje, The Silent Song een stemmige en uitgesponnen sfeertrack (Sigur Ros?), op The Little Lows is het heerlijk wegdromen, Photographs roept herinneringen op aan het debuut, slaapliedje Leave A Light On is de Marble Sounds versie van Doemaar’s Bang, Never Lost Never Won bouwt langzaam op maar ontaardt in een heftige gitaareruptie en Evenings sluit dit prima album op stemmige wijze af.

4 gedachtes over “triorecensie Zeal: Low Vertical, Few Bits, Marble Sounds

  1. Die Marble Sounds had ik gisteren al ontdekt (met dank aan Vincent Moes). Schitterend.
    Die andere twee releases klinken ook goed zeg! Dank voor de tips.

  2. mooie plaatjes Peet, de vorige low vertical op de kop kunnen tikken voor een zacht prijsje. Andere zijn ook niet mis, Few Bits kende ik alleen van naam daar ga ik nog eens goed naar luisteren.

  3. Pingback: jaarlijst 2013 | mousique.nl

  4. Pingback: Renée – marching | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.