Nicole Willis & The Soul Investigators – tortured soul

tortured soulIn 2005 waren Nicole Willis (ooit zangeres bij The Brand New Heavies) en haar Finse zielenvorsers een van de eersten die in hun muziek de oude soul deden herleven. In die dagen was het enthousiasme voelbaar tot in je botten: soul was weer helemaal terug! En we waren helemaal vergeten hoe lekker die soul eigenlijk is (bij wijze van spreken dan). Dat maakte dat het verrassingseffect meewerkte en dat gaf die plaat (Keep Reachin’ Up) extra impact. Het titelnummer werd zelfs gebruikt in Obama’s herverkiezingscampagne.

Nu, jaren later, komen Nicole en de haren met een vervolg: Tortured Soul. Maar nu is het verrassingseffect er niet meer, sterker: het enthousiasme voor (traditionele) soul is weer wat afgevlakt. Dat maakt ook dat een plaat als deze niet meer zoveel aandacht zal krijgen als haar voorganger. nwtsi04En dat is jammer, want het is wel degelijk een sterke en heerlijke plaat boordevol gloedvolle soul van de bovenste plank.

De rauwe productie van Didier Selin is gebleven, alsmede de fantastische bijdrage van Jimi Tenor (blazerssectie), de broererige strings (Pekke Kuusisto), het unieke schrijf- en musiceertalent van mevrouw Willis en haar geweldige stem. Toch is Tortured Soul geen kopie van het debuut, integendeel. De titel geeft het misschien al een beetje aan, maar het nieuwe album is een stuk donkerder van sfeer, en bevat meer Rhythm&Blues invloeden.

Het is de vraag of Willis en co vandaag de dag nog net zoveel aandacht krijgen als 8 jaar geleden, maar daar trekt de groep zich duidelijk niets van aan. nwtsi01Ze zijn ondertussen gewoon doorgegaan met het doen van hun ding en zijn duidelijk nog verder gegroeid in hun vakmanschap. Was Keep Reachin’ Up een sprankelend debuut waar het enthousiasme van af spatte, Tortured Soul is een volwassen en doorleefd soulalbum dat een klassieker zou kunnen worden, ware het niet dat de mode die de waan van de dag regeert haar oren al weer in andere richtingen spitst en Nicole Willis & The Soul Investigators al lang weer vergeten is.

Op 15 maart kun je Nicole Willis & The Soul Investigators live meemaken in Bird, de hipste club van Rotterdam. Dat beloofd een feestje te worden!

release: 04-03-2013 (Timmion/Kudos)

4 gedachtes over “Nicole Willis & The Soul Investigators – tortured soul

  1. Mooi verhaal Peet, zeer terecht dat wij bij Mousique dan wel aandacht besteden aan dit album.

  2. Pingback: live: Nicole Willis & The Soul Investigators (Bird, Rotterdam) | mousique.nl

  3. Pingback: recensie: Valerie June – pushin’ against a stone | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.