Let The Day Begin

door Wim Boluijt

the call

Een foto die mij werkelijk ontroert. Robert Been met de drie overgebleven leden van The Call.

Sinds zijn vader, Michael Been, op 19 augustus 2010 in Hasselt tijdens Pukkelpop plotseling overleed, is de roep van The Call verstomd. Been junior speelde op Pukkelpop met zijn band, Black Rebel Motorcycle Club. Been senior verzorgde het geluid. Hij produceerde ook enkele albums van de band.
Ter nagedachtenis aan zijn vader en waarschijnlijk ook omdat het een prachtig liedje is, nam Robert Been met B.R.M.C. Let The Day Begin (1989) van The Call op. Het is te vinden op het binnenkort te verschijnen Specter At The Feast van B.R.M.C.
The Call speelt dus weer (een paar concerten), samen met de zoon. Een gedachte die mij werkelijk ontroert.


Wie een indruk wil krijgen van wie Michael Been was (en hier en daar een foto van de jeugd van Robert Been wil zien), kan hier een kort filmpje bekijken. Tenslotte, Been was niet alleen groots in en met The Call: hij maakte ook twee prachtige soloalbums. Light Sleeper (1992), de soundtrack van de gelijknamige film van Paul Schrader en On The Verge Of A Nerveous Breakthrough (1994). Ook speelde hij de apostel Johannes in The Last Temptation Of Christ (1988). En er zijn mensen die veel belang hechten aan het feit dat Bono ooit meezong op een album van The Call. Net als Peter Gabriel en Jim Kerr.

2 gedachtes over “Let The Day Begin

  1. Ontroerend stuk, Wim! En zoonlief Been heeft een waardige cover gezongen, hoewel het origineel me toch nog steeds liever is. Maar ja, dat komt omdat ik dat ook al zo lang ken en het zo’n prachtig hoop- en verwachtingsvol liedje is. Die stem van zoonlief lijkt hier trouwens wel behoorlijk op Bono zeg, of is dat toeval (ik heb eigenlijk niets van BRMC in de kast)?

    Van The Call heb ik naast Let the Day Begin ook nog Red Moon in de kast, ook een erg goed album!

  2. BRMC heb ik wel een van gehoord en the Call heb ik nog nooit van gehoord. Klinkt wel weer interessant, dat gaan we eens beluisteren. Bedankt voor de tip en het verhaal Wim !

Reacties zijn gesloten.