David Bazan plays Pedro The Lion – 02-02-2013, de Unie, Rotterdam

DavidBazan_300x300Eindelijk, na al die jaren, deze ouwe rot weer eens al die prachtige PdL liedjes horen vertolken. Dat buitenkansje wilde ik niet missen en ik was dan ook een van de eersten die een kaartje kocht voor dit concert. Aanvankelijk een klein beetje teleurgesteld, want twee verwachtingen werden niet ingelost: er was geen band (maar dat was misschien ook vergeefse hoop) en meneer had geen vinyl meegenomen, en dat terwijl het hier toch om te doen was,deze tour; alle oude Pedro The Lion albums zijn geremastered en opnieuw op vinyl geperst. Ik snap het wel hoor, als je met alleen een gitaar en rugzak op tour gaat neem je niet ook nog een flinke kist met LP’s mee.

Afijn, mister Bazan – houthakkertype, korte baard, zwarte spijkerbroek, zwart t-shirt, eenvoudige gympen, een oog vaak een beetje dichtgeknepen, moederziel alleen op het podium staand met een ¾ akoestisch gitaartje – die met zijn massieve stem het ene na het andere Pedro The Lion liedje (+ een paar Bazan nummers) zingt en geen moment verveeld. Wat een zanger, wat een songwriter, wat een verhalenverteller!

Neem opener Wolves At The Door (een Bazan nummer van het laatste album Strange Negotiations), oorspronkelijk een nummer met allerlei toeters en bellen, maar hier gestript en teruggebracht tot de kale essentie; en wat komt dat verhaal dan driemaal harder binnen zeg!
bazan live

Wolves wait at your door, for your permission.
Slyly you invite them on one condition:
they prepare a feast from your provisions
of root and wild beast for you to eat.

Surprise: they took your money and ate your kids
and they had their way with your wife a little bit.
While you wept on the porch with your head in your hands,
cursing taxes and the government.

‘Cause you’re a goddamn fool, you’re a goddamn fool,
you’re a goddamn fool and I love you, yeah I love you.

Dit is een sterk staaltje Bazan-songwriting: beeldend, persoonlijk en toch universeel, donker, gelaagd, actueel en precies in de roos.

Of het confronterende Options (van mijn favoriete PdL album Control):

We were walking, holding hands, with our bare feet in the sand
and the seagulls overhead; when I broke the spell and said
“I could never divorce you…
without a good reason…
and though I may never have to…
it’s good to have options…
but for now, oh, I need you”

Timing is daarbij vooral belangrijk, de stilte die valt na `i could never divorce you’ en dan… `without a good reason’. Het is humoristisch en triest tegelijk, en Bazan brengt het allemaal met een bittere ernst, waardoor je de lach die opkomt meteen weer onderdrukt. Geen enkele man (of vrouw) zal het graag toegeven, maar is het niet heel herkenbaar? De meeste relaties lopen niet altijd over rozen, en soms is het beter om (een tijd) te faken dan te breken. Bazan heeft altijd een scherp oog voor de `dark side of life’, maar i.t.t. tot veel andere songwriters (weltschmerz is haast een must in het genre) is het niet om triest te doen (kijk mij eens down zijn) maar is het doorleefd, en dat niet alleen: hier is wat stevig denkwerk aan vooraf gegaan.

Het is werkelijk ongelofelijk als je al die sterke liedjes achter elkaar hoort. Thuis zet ik zijn albums (ik heb ze allemaal) ook geregeld op, maar luister ik niet altijd even intens als bij zo’n concert. Een ding is me vanavond weer duidelijk geworden: David Bazan is een echte vakman, een liedjessmid zoals er vandaag de dag te weinig meer zijn. Net als zijn goede vriend Damien Jurado, die verstaat die kunst ook.

Groot nieuws voor de fans is trouwens dat David Bazan samen met Will Johnson (South San Gabriel/Centro-matic) en de broertjes Bubba en Matt Kadane (Bedhead/The New Year) een nieuwe (super)groep heeft gevormd: Overseas. Halverwege dit jaar wordt er een album verwacht.

3 gedachtes over “David Bazan plays Pedro The Lion – 02-02-2013, de Unie, Rotterdam

  1. Mooi hoe jij een tekst inzichtelijk kunt maken, ik heb er niks mee, maar als jij zo hier en daar een tipje van de sluier oplicht dan zie ik dat dat een gemis is… gelukkig zijn er mensen (zoals jij en een aantal andere mousiquanten) die mij soms dit soort inzichten kunnen verschaffen… 🙂

Reacties zijn gesloten.