la liste week 6

Peter

Night Beds – country sleep (Dead Oceans/Konkurrent)

Night Beds, al aangekondigd als `de sensatie van 2013’ (maar daar laten wij ons niet door beïnvloeden) levert met Country Sleep een overtuigend debuut af. Amerikaans, trendy, singer songwriter hype, modieus, americana; de cliché’s vliegen je om de oren hier. Maar het klinkt wel heel verleidelijk allemaal. Waarschijnlijk is dit zo’n album waar ik in het begin erg enthousiast van wordt maar dat ik na verloop van tijd vrijwel niet meer draai. Omdat het te makkelijk is, te voorspelbaar, en dat gaat meestal snel vervelen. Maar voor nu: lekker voor in de auto, op de fiets of tijdens het hardlopen. En die stem van Winston Yellen, daar is echt helemaal niets mis mee!

Tom Morgan – orange syringe (Fire/Konkurrent)

De Australiër Tom Morgan, ooit zanger van de Aussie band Smudge en speelde in het verleden ook met The Lemonheads’voorman Evan Dando, is een van de beste Australische songwriters. Dit bewijst hij met zijn solo-album Orange Syringe, die een collectie van tien perfecte – overwegend laidback – popliedjes bevat. Modieuze fratsen hoef je van Morgan niet te verwachten, gewoon gitaar, bas, drum, de donkere stem van Morgan. En stemmige persoonlijke verhalen.

Tom Morgan heeft niet eens een eigen website, en op youtube of soundcloud is ie ook al niet te vinden.
Voor een korte preview (lage kwaliteit) klik je hier.


Kees

carter family kleinThe Carter Family – Don’t Forget This Song a graphic novel by Frank. M. Young & David Lasky (Abrams ComicArts)

Boeken worden op Mousique niet veel besproken en al helemaal geen stripboeken… Graag maak ik voor deze graphic novel een uitzondering. Deze is gewijd aan de legendarische Carter Family – één van de allereerste ‘supergroepen’ uit de Amerikaanse folk- en countrymuziek uit de jaren ’20-40 van de vorige eeuw. In dit boek vertelt Frank M. Young het verhaal over A.P. Carter, zijn vrouw Sara en schoonzus Maybelle. Je merkt aan alles dat er veel research aan vooraf is gegaan. Je krijgt een diepe indruk van het ontstaan van de liedjes, de huwelijksproblemen van A.P. en Sara, de magische wereld van de radio, de hebzuchtige platenbaas, de recessie, het racisme toentertijd, enz. enz. David Lasky heeft het alles prachtig getekend in een soort ‘klare lijn’. Als extra bonus zit er een cd bij met zeldzame opnames uit de zgn. Border Radio Recordings uit 1939. Deze 10 liedjes geven een prima indruk van de geweldige staat van dienst van The Carter Family en smaken natuurlijk naar nog veel meer. Ik heb, al lezende, tegelijkertijd de halve zondag mijn boxje met hun verzameld werk zitten luisteren!