Eurosonic-Noorderslag (9 t/m 12 januari 2013)

Van 9 tot en met 12 januari wordt in Groningen weer het Eurosonic-Noorderslag festival georganiseerd. Met een indrukwekkende line-up is het zeker de moeite waard om daar een kijkje te gaan nemen. Een kleine greep uit het ongelofelijke aanbod:

Fenster

Fenster bracht dit jaar een bijzonder intrigerend album uit: Bones. Wellicht door velen al weer vergeten of helemaal niet opgemerkt, maar ik kan u zeggen dat hij in mijn eindejaarslijst gaat komen. Live brengt dit viertal uit Berlijn een afwisselende mengeling van minimale pop en noise-improvistaties. Gaat dat zien!

Elephant

Broeierige dreampop uit Londen. Sfeervolle zachte synths en percussie omlijsten de fragiele stem van Amelia Rivas. De bedoeling van droompop is dat je niet zomaar in slaap sukkelt maar dat de muziek je meeneemt naar een broeierige droomstaat waar de meest ondenkbare dingen kunnen gebeuren. Dat gaat met deze band wel lukken denk ik zo.

Treetop Flyers

Ook uit Londen komen de Treetop Flyers. Met hun pure country soul zitten ze precies op de juiste golflengte om mee te kunnen liften op het succes van bands als Mumford & Sons. Dat bedoel ik niet negatief, want de muziek zit gewoon goed in elkaar en is een puike mengelmoes van The Band, Crosby Stills & Nash, Midlake en My Morning Jacket. In Engeland heeft de band al aardig succes met hun ep Things Will Change en hebben ze inmiddels een goede live-reputatie opgebouwd. Hun debuutalbum komt in2013 uit en zal geproduceerd worden door Noah Georgeson (The Strokes, Devendra Banhart, Little Joy). Dat beloofd wat!

Eins Zwei & The Parallel Cinema

Eins Zwei & The Magical Orchestra, gecombineerd met How To Throw A Christmas Party, Bollywood films en Parallel Cinema. Dit wordt ongetijfeld een waar spectakel, en Stefan en Lydia van Maurik en companen kennende wordt het nog mooi ook.

Concrete Knives

Aanstekelijke indie-pop uit Frankrijk. Met hun speelse en energieke liedjes pakken ze je moeiteloos in en de krachtige samenzang-stukjes nodigen onweerstaanbaar uit tot meezingen. Dit soort bands doet het meestal goed op een festival. Feest!

Agent Side Grinder

Agent Side Grinder komt uit Zweden, ze maken een soort industriële mix van wave,post-punk en electro in de stijl van Joy Division, Depeche Mode, Kraftwerk en Eunsturzende Neubauten. Dat verwacht je dan toch niet zo uit Scandinavië, eerder uit Duitsland ofzo. Maar wat maakt het uit: het klinkt vet en daar gaat het om!

Dan San

Fleet Foxes, Bright Eyes, Grizzly Bear, Dan San. Dan San? Ja, Dan San is Kantonees voor `bedankt’; het is ook een zeskoppig Belgisch folkpop-gezelschap die lekker in het gehoor liggende lichte popliedjes maken met meerstemmige zang, (akoestisch) gitaar, strijkers en een blazertje hier en daar. Sferische en subtiele muziek, niet erg verrassend of vernieuwend, wel erg lekker, goed gemaakt en een heerlijke stem.

Janne Schra

Voor Janne heb ik gewoon een zwak. Janne heeft een van de mooiste popstemmen van Nederland en heeft met Room Eleven en Schradinova al een goede reputatie opgebouwd; ze stond op zo’n beetje elk festival in Nederland (en ook ver daarbuiten), de afgelopen jaren. Dit wordt gewoon prachtig.

Verder komen er nog een hele reeks interessante artiesten, zoals Adrian Crowley, Andy Burrows, Ewert & The Two Dragons, Melody’s Echo Chamber, Sea+Air, Balthazar, Man From The South, Blaudzun, Case Mayfield, Dewolff, John Coffey, New Cool Collective, Phantom Limb, Rebekka Karijord, Stubborn Heart en Villagers. De complete lineup vind je op de website.

5 gedachtes over “Eurosonic-Noorderslag (9 t/m 12 januari 2013)

  1. Een prima programma lijkt me…zoals meestal. Wel een hoop verwarring aan de linkerkant van de site nu door alle verwijzingen…

    Ik ben overigens nog nooit geweest; ik kan gewoon niet rond die tijd, al zou ik best willen

  2. Voor mij is het maar 5,5 uur rijden, half werkdagjes dus zonder file 🙂 En ik ken eigenlijk geen enkele naam. Leuk om nieuwe dingen te ontdekken maar dat doe ik dan liever in Hasselt of Leuven

  3. Pingback: la liste 52 « mousique.nl

Reacties zijn gesloten.