De snor: terug van weggeweest

Ooit deden we een gimmick-achtige bijdrage over baarden in de indie scene. Het kan nog erger; een paar jaar later is de snor weer helemaal terug van weggeweest! En wederom zijn het vooral de hippe indie-rockers en alternatieve singer-songwriters die de toon zetten. Snorren zijn natuurlijk wat vluchtiger dan baarden (je hebt ze zo gekweekt en ook weer zo afgeschoren) en snorren zijn zo verschillend dat je er moeilijk een top 10 van kunt maken. Daarom categoriseren we ze liever:

Onduidelijke snorretjes

Kristian Matsson (The Tallest Man On Earth) durft eigenlijk niet zo goed, of misschien is het zo’n geval van wil-wel-graag-maar-lukt-niet. Lijkt in elk geval typisch iemand die zich elke ochtend afvraagt of ie de moeite zal nemen zich te scheren, een driedaagsbaardje zal kweken of ach-waarom-ook-niet voor de verandering eens een snorretje laten staan… Snor. Stem.

Bob Dylan moet natuurlijk ook even genoemd worden. Het fameuze Dylan-snorretje, dat eigenlijk beter zou passen bij een zwarte blues- of soulartiest en per ongeluk op de bovenlip van his Bobness terecht is gekomen… Snor. Stem.

Christian (A Tunde Adjuah) Scott heeft zo’n vlassig soulsnorretje, waaronder vandaan hij een verdienstelijk potje toetert dat het een lust is. Misschien is dat snorretje ook gewoon een stukje compensatie (kijk, ik ben een echte man!), want een tikkeltje nichterig komt deze hedendaagse Dizzy wel over. Snor. Sound.

De duidelijke snor

Frank Zappa is de ongekroonde koning van de popsnor, maar die leeft helaas niet meer. Ruben Block van de Vlaamse rockband Triggerfinger houdt ook al jaren een imposante snor bij, die in een verbinding staat met zijn bakkebaarden. Maar omdat die al zo grijs zijn tekent die snor wel lekker af! Snor. Stem.

Gelegenheids snordragers

Damien Jurado, over het algemeen keurig gladgeschoren, houthakkershemd aan; de ideale schoonzoon. Maar zo af en toe laat hij wel eens en slordig baardje staan en op de hoes van zijn nieuwste album Maraqopa is toch duidelijk te zien dat hij een heuse snor draagt! Snor. Stem.

Ook in Nederland hebben we artiesten die flirten met het fenomeen. Vooral als Oranje weer eens moet scoren (en het zoals gewoonlijk ook laat afweten). Stefan (Spif) Fountain  van Little Things That Kill bijvoorbeeld. Keurige snor hoor Spif! Snor. Geluid.

Hipsters

Ja, en dan zijn er natuurlijk nog de echte hipsters, de trendsetters (of volgers). Marcus Mumford (Mumford & Sons) was er vroeg bij en tegenwoordig draagt hij hem volgens mij niet eens meer, maar wel een mooi voorbeeld van de `foute’ snor. Snor. Stem.

Nog zo’n `foute’: Morten Qvenild (Jaga Jazzist, Susanna and the Magical Orchestra) is een engerd eerste klas als hij weer eens zijn snor laat staan. Zie hem daar staan achter die prachtige vrouw, je zou het er koud van krijgen… Snor. Sound.

Bij de Deense groep Efterklang kunnen ze er helemaal wat van. Zowel Casper Clausen, Rasmus Stolberg als Mads Brauer hebben een snor! Allemaal van die typische indie-snorretjes: niet te dun, niet te dik, niet te lang. Het zijn nog net geen Hitler-snorretjes maar fout zijn ze zeker… Snorren. Sound.

Daniel Benjamin (Sea & Air) tenslotte heeft in dit genre misschien wel de ergste snor. Ik verdenk hem er stiekem van dat ie niet echt is maar dat hij voor ieder concert of fotoshoot zo’n fopsnor van de feestwinkel opplakt. Zo eentje waarmee je meteen je bovenlip meeharst wanneer je hem er weer afhaalt, zodat er nooit meer een echte snor zal groeien… Snor. Stem.

5 gedachtes over “De snor: terug van weggeweest

  1. Leuk artikel.
    Volgens mij vergeet je hier Nick Cave, die al jaren geleden met zo’n foute snor op de proppen kwam.

Reacties zijn gesloten.