Björk – Bastards

Björk_bastards_cover.jpegBjörk – Bastards (Biophilia remixes) (one litle indian/konkurrent)

Een album met remixen van Bjork.  Dat deze dame een neus heeft voor talent is geen geheim. Dat ze een stem heeft om u tegen te zeggen (of je er nu van houdt of niet) is dat ook niet. Dat er tussen haar vorige remixprojecten pareltjes van bovenaardse schoonheid zaten al evenmin. Reden genoeg om aan Bastards de nodige aandacht te schenken…

Alvorens mijn verhaal over het remixalbum te beginnen heb ik Biophilia ook nog eens beluisterd en om eerlijk te zijn kom ik er niet doorheen. Voor mij is het allemaal te moeilijk en artistiek geworden, interessant ja, vernieuwend en openminded dat ook, maar ik mis de bezielde – bijna naïeve – schoonheid van haar eerste albums : Debut, Post en Homogenic. Het is zeker niet slecht en er zitten mooie momenten in, maar het lijkt te gezocht.  Toch blijft ze intrigeren, irriteren en indruk maken. Enkel al om nummers als Human Behavior, Yoga en Hyper Ballad heeft ze aandacht voor al haar werk verdiend.

Op het remixalbum staan wel weer een paar zeer verdienstelijk herintrepretaties. Te beginnen met de epische peaches an guacamole remix van Hudson Mowhawke. Dan hebben we Mathew Herberts 37 seconden durende reprise van Sacrifice. These New Puritans versie van Mutual Core is adembenemend, voor mij tilt deze versie het nummer ver boven het origineel uit… wow die break op bijna twee minuten en die piano die dan invalt.

Mathew Herbert,  klinkt ook in zijn versie van Mutual Core massief en hij laat de boel heerlijk ontsporen, oversturen en zelfs knallen op een bepaald moment . Alva Noto pakt de meest beklemmende track van het album aan en maakt er een prachtig duistere geluidsbeleving van die zeer treffend het unheimische van het origineel pakt en dit prachtig herintrepreteerd. Niet minder duister, wel prettiger en spannender om naar te luisteren. Current Value zorgt voor een streepje stevige Dub/Dark step, vies en vet, maar niet te, hij weet te doseren. Laatste geslaagde versie is de remix van Moon door Slips, een fijn luisterbaar liedje met een flinke hoek af.

Al met al levert dit pakketje remixen mij naast verrassingen bij bekende namen (wist niet dat Mathew Herbert zo kon knallen) ook weer nieuwe namen op om eens te checken: These new Puritans, Slips en Curent Value. Tenslotte deed  het me ook één van de allermooiste Bjork remixen ooit herontdekken….

Mutual Core in de versie van These New Puritans

4 gedachtes over “Björk – Bastards

Reacties zijn gesloten.