Piano_anders #3 CC Hasselt

Piano_anders #3  CC HasseltPiano_anders+3+Schermafbeelding+20121016+om+1

Onze  “small talk about great music” wordt langzaam ook opgepikt door muzikanten labels en nu dus ook organisatoren, het Cultureel centrum hasselt (CCHA) heeft ons gevraagd een aankondiging te plaatsen voor Piano_anders #3 op 27 februari 2013. Over  Piano_anders #2 heb ik vorig jaar een recensie geschreven.

Met de bevestiging dat ook Fabrizio Paterlini en Greg Haines afzakken naar Hasselt is de affiche van de derde editie van Piano_anders op woensdag 27 februari compleet. Eerder maakten we al bekend dat Rachel Grimes zou optreden. We raden alvast aan om Autumn stories van Fabrizio Paterlini te checken, dé muziek bij deze herfstdagen.

De laatste vijf jaar is er een opvallende heropleving van pianomuziek. Pianomuziek geschreven door jonge klassieke en/of klassiek-geïnspireerde muzikanten/componisten. Dat was de aanleiding om in februari 2011 een eerste editie vanPiano_anders te organiseren. Een bijzonder geslaagde editie, zowel muzikaal, maar ook wat betreft de publieksbelangstelling. Van bij de eerste noot die Nils Frahm aansloeg werd het onwezenlijk stil in de zaal en hapte het publiek naar adem. Stukken van Hauschka’s concert werden zelfs uitgebracht op cd in Japan. Ook de tweede editie, in februari 2012, was een succes met naast optredens van Maike Zazie en A Winged Victory For The Sullen het eerste optreden in ruime bezetting van ‘onze eigen’ Jan Swerts.

Redenen genoeg om dit seizoen verder te gaan en een derde editie te organiseren. Opnieuw een niet te missen avond voor liefhebbers van Wim Mertens, Erik Satie, Arvo Pärt, Ludovico Einaudi, Jóhann Jóhannsson, Olafur Arnalds, Nils Frahm, Dustin O’Halloran…

Fabrizio Paterlinifabrizio-paterlini

De Italiaanse componist/pianist Fabrizio Paterlini begon piano te spelen op 6-jarige leeftijd, maar speelde in de jaren negentig vooral in diverse pop/rock/jazz groepen. Sinds 2006 legt hij zich volledig toe op de piano. Met het mooie Fragments found uit 2010 wist hij voor het eerst de aandacht te trekken: een album met prachtige melodieën en referenties naar bv. Ludovico Einaudi. In de herfst van 2012 verscheen het al even mooie Autumn stories: 14 composities geschreven en gespeeld in evenveel weken. Als geen ander weet hij daarop de sfeer van het seizoen te vatten.

“Like Nils Frahm’s Felt we hear behind the piano itself. And Paterlini understands the space between notes as well as the notes themselves.” – thesilentballet.com

“At times resembling the minimalism of Olafur Arnalds, and at others bringing to mind the playfulness of Yann Tiersen.” – acloserlisten.com

Greg Haineswouter-van-veldhoven-greg-haines

Greg Haines is een jonge Britse muzikant (amper 24 jaar oud!) die al jaren in Berlijn vertoeft, samen met bevriende muzikanten als Nils Frahm en Peter Broderick. Zijn muziekleraar introduceerde hem in het werk van minimalisten als Steve Reich, Gavin Bryars, Philip Glass en Arvo Pärt. Na het prachtige vorig jaar verscheen net zijn laatste album Moments eludingop het Zweedse Kning Disk in een reeks piano solo albums met eerder al releases van Peter Broderick en Nils Frahm.Pure pracht om bij weg te doezelen.

“Here we have somebody who already found a place on the podium of people like Gorecki, Bryars, Budd and Glass. And one day, I am sure, this constantly increasing looping melancholy will conquer the world.“  – De:bug Magazine

“Verstilde, zinnenstrelende pracht.” – subjectivisten.nl

Rachel Grimesrachelgrimes

Als spilvrouw van de cultband Rachel’s bood Rachel Grimes in de jaren negentig een dapper tegengewicht aan de door gitaren overheerste alternatieve muziekscene. Hun sound werd sterk beïnvloed door klassieke muziek en sluit aan bij watMax Richter, Jóhann Jóhannsson en zelfs Sigur Rós nadien deden. Michael Nyman was een grote inspiratiebron en zijn invloed schemert ook door op haar soloalbum Book of leaves. Haar haast klassieke, minimalistische pianocomposities, gemengd met field recordings, zijn melancholisch, intens en hypnotiserend. Denk aan het mooiste van Erik Satie, Peter Broderick en Philip Glass. Haar volgende album verschijnt voorjaar 2013 bij 130701, thuisbasis van ook bijvoorbeeld Jóhann Jóhannsson en Max Richter, dieop 6 mei 2013 bij ons concerteert. In avantpremière en begeleid door een strijkensemble stelt zij bij ons dat album voor.

een klein voorproefje :

Een gedachte over “Piano_anders #3 CC Hasselt

Reacties zijn gesloten.