De Vingerhoed: Sufjan Stevens – I’ll Be Home For Christmas

Vandaag bezorgde de postbode ‘Silver & Gold’ van Sufjan Stevens. Over de intrinsieke waarde van de 58 liedjes tellende kerstbox zullen Daan en ik het hier later nog uitgebreid hebben. Maar graag giet ik nu al een vingerhoedje vol. Het betreft een vertolking van een echte gouwe (!) ouwe: I’ll Be Home For Christmas.
Bing Cosby vertolkte het al gloedvol in de jaren ’30; Frank Sinatra deed dat nog eens dunnetjes over in de jaren ’50. Sufjan Stevens voegt zich helemaal in dit muzikale idioom. Nee, dit keer geen gefreak met electrische gitaar, electronica of autotune. De instrumentatie is klassiek en tijdloos: we horen een harp, strijkers en een piano. Zelf klinkt Stevens als de eerste de beste crooner.

Wat het nog extra intrigerend maakt, is de videoclip. Deze is werkelijk wonderschoon. Hiervoor verantwoordelijk is Wearefilms. Het thuiskomen voor het kerstfeest is letterlijk genomen. We zien een meisje door een donker huis lopen. Het ene vertrek is nog spookachtiger en raadselachtiger dan het andere. De scenes doen sterk denken aan het werk van David Lynch. Uiteindelijk komt het meisje toch bij het einddoel: de kamer waar haar ouders zijn, de kerstboom en het cadeautje.
Ik moest ook denken aan Beatrice, de geliefde van Dante, die hem in La Divina Commedia de hemel binnenleidt. Hier in de clip volgen we het meisje als een veel jongere Beatrice. We kijken haar op de rug. Zij leidt ons verder langs al die helse ringen, totdat we het licht en de warmte binnentreden. Dan draait ze zich om en deelt als het ware het geschenk met ons. De queeste is ten einde (en het liedje ook).

Advertenties

2 gedachtes over “De Vingerhoed: Sufjan Stevens – I’ll Be Home For Christmas

Reacties zijn gesloten.