recensie: The Tascam Recordings by Oh Brave Wide Eyes

— dit is een gastbijdrage van Stephan van der Roest —

In the morning walking with you up the meadow
The sun came out and it played from above upon your face
And you talked about the world and its mysterious ways
Your purpose and your place

And all the questions on our minds
If you keep yours then I’ll keep mine
We’ll just keep wondering for some time

In the evening walking with you to the border
The sun went down and left us in the bleakness of the night
And you talked about the world and its mysterious ways
Your purpose and your place

You found your purpose and your place

In 2011 besloten Casper Adrien &  Annalou The Brave de handen in een te slaan en werd de basis voor het Utrechtse folkwartet Oh, Brave Wide Eyes gelegd. Nog voor de jaarwisseling werd de EP The Tascam Recordings opgenomen die op 26 januari 2012 officieel het licht zag. Deze gratis te downloaden EP dankt zijn naam aan een Tascam TEAC 144 multi-track recorder waarmee de vier innemende liedjes analoog werden opgenomen.

In de meerstemmig gezongen folkliedjes, met invloeden van bluegrass, smelten de ietwat rauwe stem van Casper Broekaart en engelenzang van Annelotte de Graaf wonderlijk samen. Op de EP bovendien aangevuld met de zang van Marianne Oldenburg van Mary Had A Little Band. Zij besloot zich echter te richten op haar eigen band en verliet het trio.

Casper en Annelotte lieten zich niet van de wijs brengen en gaven eind februari – in een uitverkochte Tivoli de Helling als voorprogramma van Dry the River – een sterk visitekaartje af met liedjes die bij tijd en wijle doen denken aan Fleet Foxes, maar ook aan bijvoorbeeld First Aid Kit.

Even van het netvlies kwam OBWE begin april opnieuw op mijn weg. Wederom als voorprogramma. Dit keer in de charmante werfkelder van Kargadoor met een akoestische vertolking van hun repertoire en aanwinst Myrthe van de Weetering in de gelederen. Nu definitief op de kaart.

Tamara van Esch heeft intussen de plek van gelegenheidstoetsenist Jense Meek ingenomen en OBWE staat op 7 juni 2012 in Bitterzoet om in de categorie singer-songwriter van de Grote Prijs van Nederland hoge ogen te gooien.

OBWE lijkt hun purpose and place in het Nederlands muzieklandschap te hebben gevonden. De zon schijnt.

6 gedachtes over “recensie: The Tascam Recordings by Oh Brave Wide Eyes

 1. Leuk hier iets van je te lezen Stephan! Mooie recensie. Ik kende het bandje niet. Dat liedje van dat clipje is mooi. Inderdaad, behoorlijk Fleet Foxes, vooral na anderhalve minuut. Ik zal die ep ook nog checken. Leuk trouwens ook om je plaat te noemen naar een recorder!

 2. Ep intussen beluisterd. Er zitten een paar mooie liedjes bij: mooie stemmen ook. Het doet me ook aan Brown Feather Sparrow denken en How To Throw A Christmas Party.
  Ik vind het wel wat voorzichtig allemaal en wat dunnetjes. Het slotliedje ‘Pale-skinned Pioneer’ vind ik bijna klinken als krassen op het bord: jammer, want een laatste nummer mag voor mij juist altijd iets extra’s hebben.
  Maar al met al veelbelovend!

 3. bedankt voor deze introductie, Stephan. goed dat we hier geregeld aandacht besteden aan (nog) onbekende Nederlandse artiesten. dit is een leuk bandje, gaan we in de gaten houden.

 4. @cornelisb
  Inderdaad veelbelovend en leuk om hier ook minder bekend talent van eigen bodem onder de aandacht te brengen! Wat brengt je tot je opmerking over het slotnummer?

  @peTer Met veel plezier gedaan. Ik vraag me wel af wat je onder neo-folk verstaat, want dat hoor ik hier niet in. 😉

  • Wat mij tot die opmerkingen brengt over het slotnummer? Gewoon, die ep beluisteren en dan in het laatste nummer opeens pijnlijk geraakt worden door die stem, die hier niet fijn klinkt en dat ook nog in een liedje met m.i. een niet sterke melodie. Puur subjectieve overwegingen natuurlijk, maar daar lijken me de comments hier ook voor bedoeld. De andere liedjes vind ik juist wel fijn. Daarom is het ook zo’n afknapper.

   • Zeker. Mijn vraag sluit ook niet uit dat ik dezelfde mening ben toegedaan. 😉 Wat betreft haar stem is dat overigens niet het geval. Maar bovenal was ik nieuwsgierig of jouw opmerking gericht was op de zang, melodie of de luisterervaring als geheel. Dus dank voor je verhelderende toelichting.

Reacties zijn gesloten.