Recensie: Perfume Genius – Put your back N 2 it (2012)

Er zijn van die platen die binnenkomen als een vuistslag in je gezicht. Put your back N 2 it is er zo een. Perfume Genius is de band van Mike Hadreas die in 2010 debuteerde met Learning, een plaat vol ellende: misbruik, alcohol, drugs. Deze plaat heeft veel indruk gemaakt en op Put your back N 2 it zet hij deze lijn voort. Wat opvalt is de kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid in de subtiele, mooie melodieen, maar ook in de open, haast fragmentarische teksten.

Perfume Genius wist in aanloop naar de release van de plaat al de nodige (negatieve) publiciteit te krijgen doordat zijn promotiefilmpje van de nieuwe plaat van Google gehaald werd. Volgens Goddeau: ‘De reden? In het zestien seconden durende clipje is Hadreas te zien in een omhelzing met Arpad Miklos. Die laatste acteert voor de kost in pornofilms door en voor mannen, en hoewel daar in het spotje niets van te merken was, bleek het toch “non family safe material” te zijn.’ Die scene is uit de enigzins verontrustende clip van Hood. Enigzins verontrustend zoals de rest van de plaat dat ook is.

 Andere recensenten spreken van een uitputtingsslag en zware kost zonder een streepje zonlicht. Zware kost is het zeker, tegelijkertijd vind ik het een plaat waarin, juist door de ellende heen, licht gloort. De teksten spelen nog steeds rondom thema’s als misbruik, bijvoorbeeld het fenomenale Dark Parts:

the hands of god

were bigger than grandpa’s eyes

but still he broke the elastic on your waist

 

he’ll never break you baby

 

the hands of god

were bigger than grandpa’s eyes

but he is long gone

 

the love you feel is strong

the love you feel is stronger

 

i will take your dark parts

of your heart into my heart

Andere thema’s die regelmatig op de plaat terugkeren zie je hier ook al in terug. In de gebrokenheid elkaars pijn willen dragen, de hoop die liefde kan bieden. Dat laatste blijkt vaak complex: zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde Hood laat horen: You would never call me baby/ if you knew me true.

De muziek fascineert me en ik blijf het draaien. Misschien door de eerder genoemde kwetsbaarheid, het zoeken naar heling, naar liefde, terwijl alle ellende niet ontkent of overschreeuwd wordt. Maar bovenal door de ongelooflijke mooie liedjes, die ik moeilijk te vergelijken vind. Regelmatig wordt het vergeleken met Anthony (and the Johnsons). Ik herken dat niet zo. Waar ik Anthony vaak pathetisch en over the top vind, is dat bij Perfume Genius niet het geval. Af en toe doet het pianowerk mij denken aan Cat Power op the Greatest. Verder lijkt het vooral op het beste wat bands als J.Tillman, Other Days en een poppy Sigur Ros nooit uitgebracht hebben. Kortom, luisteren!

Beoordeling: 9/10

Advertenties

8 gedachtes over “Recensie: Perfume Genius – Put your back N 2 it (2012)

 1. wat mij betreft de beste plaat van het 1e kwartaal van 2012 en de lat ligt erg hoog om deze nog te overtreffen.

 2. Mooie recensie, Daniël. Dit zijn zeker fraaie liedjes. Alleen zie ik in je tags de kwalificatie ‘plaat van het jaar’ staan. Dat hoor ik er niet in. Daarvoor vind ik de liedjes wat eenvormig en het pianospel eerlijk gezegd al te eenvoudig. De synths zijn wel weer van grote schoonheid en zijn stem ook.
  Het doet me ook wat denken aan Jason Lytle (Grandaddy) en Mercury Rev, maar dan wel in een ingetogen modus. Ook Villagers komt bij mij als associatie boven.

 3. mooi plaatje hoor. wel weer modieus kort (32 minuten).
  klinkt op het eerste gehoor lekker, ga het de komende tijd eens wat vaker draaien, kijken of ik er ook zo lyrisch van wordt als Daniël.

 4. Heb ‘m inmiddels binnen en ik geef je helemaal gelijk. Ik blijf het draaien. Dank voor de tip.

 5. Pingback: mousique’s jaarlijst 2012 | mousique.nl

 6. Pingback: de mousique eindlijst 2012 | mousique.nl

 7. Pingback: la liste week 4 | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.