Back To The Eightees

Het is bekend dat veel hedendaagse singer/songwriters, neofolk- en indiepopartiesten door de jaren `70 zijn beïnvloed. Echter, er zijn tevens veel bands en artiesten vandaag de dag die zich laten inspireren door jaren `80 acts als Japan, Talk Talk, Joy Division, Talking Heads, Depeche Mode, The Clash etc. etc.

Ook onder de redactie van Mousique zijn er een aantal met een voorliefde voor deze periode. Onder andere ondergetekende, die toch vooral in de vroege jaren `90 begon met zijn muzikale ontdekkingstocht, heeft altijd een voorliefde gehad voor new-wave, new-romantics, vroege electrobands, late punk. Daarom het voornemen voor een nieuwe categorie: Back To The Eightees.

Kees trapte al af met een prachtige APK over Talk Talk’s Spirit Of Eden, ook een van mijn favoriete 80’s platen.
Ik onderstreep het voornemen graag nog eens met hét eightees nummer pur sang: Blue Monday van de band New Order. Via Feestboek kwam dezelfde Kees al op de proppen met dit geweldige nummer, hier doe ik het nog even dunnetjes over, inclusief wat achtergrond info.

New Order is de voortzetting van Joy Division. De overgebleven bandleden gingen na de tragische dood van zanger Ian Curtis onder deze naam verder en sloegen een meer electronisch georiënteerde richting in. Zij hebben, onder ander met deze 12-inch (de beste verkochte 12-inch ooit) een onuitwisbaar stempel gedrukt op de ontwikkeling van de technomuziek, die vooral in de jaren `90 groot werd. New Order werd zelf sterk beïnvloed door onder andere Kraftwerk (de echte pioniers van de electronische muziek) en dat hoor je goed terug. Blue Monday is een kraker, als een DJ de plaat opzet herken je het meteen en gaan de voetjes ongetwijfeld van de vloer. Maar het is niet alleen een sterke danceplaat, het is tegelijkertijd een heel knap gecomponeerd en uitermate gelaagd muziekstuk. Het nummer duurt vrij lang (bijna 7,5 minuut), maar verveelt geen moment.

Ook de vormgeving is interessant. Ik heb de originele 1983-editie thuis, de hoes is vormgegeven als een enorme 5 1/4 floppy disk (je weet wel, zo’n grote zwarte platte plastic schijf, de voorloper van de USB-stick).

beluister deze youtube-track voor het volledige nummer:

en voor de liefhebbers onderstaand filmpje met de originele video-clip:

27 gedachtes over “Back To The Eightees

 1. Leuk, zo’n nieuwe rubriek. En zeker ook deze aftrap met dit geweldige nummer. Ik had hem inderdaad afgelopen maandag – op ‘blauwe maandag’ – op mijn Facebook staan. Ik weet nog dat ik in 1983 dit nummer op een cassettebandje had opgenomen en vaak draaide. New Order vind ik trouwens ook een typische singleband.
  Vandaag de dag zijn de leden trouwens behoorlijk gebrouilleerd met elkaar: http://www.fileunder.nl/archives/2011/12/peter_hook.php

  • Leuk dit! Joy!

   New Order is volgens mij weer bij elkaar…vandaar dat de laatste Mojo een New Order trinute cd erbij heeft 😉

   En niemand minder dan Biosphere die Blue Monday nog eens doet:

   Overigens is het New Order geluid in de begin jaren nog sterk geliëerd aan dat van Joy Division. Op het eerste en misschien wel mooiste album Movement zijn de heren zelfs zo onzeker dat ze ook de stem van Ian Curtis na proberen te doen. Later komt er wel meer elektronica, totdat ze in deze eeuw weer meer terug grijpen naar hun oude sound. Het blijft een band die pop aan goede smaak en melancholie weet te koppelen. Andere zijprojecten (Republic en The Other Two) zijn veel oninteressanter….

   • New Order bij elkaar? Volgens het bovenstaande interview zonder beter Peter Hook. Dat is als vissen met een werphengel zonder haakje…

    Btw JW, heb jij die tribute-cd van Mojo al? Zo ja, is hij naast die mooie cover van Biosphere verder nog het beluisteren waard?

   • en ik wacht nog even met mijn oordeel over New Order: het is nog steeds met zanger Bernard Sumner, Stephen Morris, Gillian Gilbert en 2 andere heren…dus of het zonder haakje vissen is valt te bezien….

   • Dank voor de link, JW! Die ga ik eens even rustig luisteren. Op grond daarvan beslis ik of ik naar de Bruna ren…
    Haha, je kan het zo fijntjes zeggen met ‘ik wacht even met mijn oordeel’. Ja, ik ben nog wel eens van de snelle. Maar Peter Hook is toch gewoon de bas(i)s van New Order?! Trouwens, zulke bandruzies blijven triest. Engelsen lijken dat altijd het ergst te kunnen.

 2. Wat vinden jullie van The Nightfly van Donald Fagen uit 1982??? Dat is wel een APK-tje waard zou ik zeggen….

  • Ik vind er niks van, want ik ken de plaat niet. Maar als jij hier een APK over wilt schrijven – als gastbijdrage – houd ik je niet tegen, Dick. Integendeel!

   • Ken je de plaat niet? Zegt Steely Dan je ook niets??? The Nightfly is de eerste (en ook de beste in mijn optiek) soloplaat van Donald Fagen (ex-Steely Dan).

 3. Ik zal deze 80’s rubriek aangrijpen om een stuk over mijn (na ambient) meest faforiete stijl uit de doeken te doen: Acid 🙂 voor de rest zal ik ook de oude house en evt hip hop/electro kast eens opn trekken, alhoewel ik vrees dat ik zeker JW niet al te veel ierover hoef te vertellen 🙂

  • nou, dat weet ik zo net nog niet….

   overigens zijn er genoeg 80s bands die eens onder de aandacht mogen…wat te denken van AR Kane, M/A/R/R/S, Front 242, Cocteau Twins, Killing Joke, Public Enemy, …..

   • Nogmaals, mijn Zoolook-APK en die over Daniel Amos passen hier ook best. Aan de andere kant zijn het geen typische jaren ’80 artiesten. Alhoewel ze toen wel hun hoogtijdagen hadden. U zegt het maar….

   • 242 !, staat nog op mijn wil ik eens graag live zien lijstje.

    Hey Pork you dont have to be poor anymore: Jesus is here !

    dat is onbewust mijn vroegste herinnering aan 242, dat draaiden ze toen ik begin 90 naar de soos ging op zaterdag 🙂

   • En natuurlijk This Mortal Coil en Dead Can Dance. Maar ja, daar hoeven we JW zeker niets meer over te vertellen…
    Maar de rest wel, dunkt mij!

 4. alles wat eightees is mag onder de nieuwe rubriek. maar het hoeft natuurlijk niet. en het mag ook onder eightees EN onder APK.

  • er staan toch een hoop klassiekers in …en pixies op 1!

   wat ik echter mis:
   Residents – Stars & Hank Forever (1986, Ralph)
   Le Mystère Des Voix Bulgares – Volume 1 (1986, 4ad)
   Wire – The Ideal Copy (1987, Mute)
   Wire – A Bell Is A Cup Until It Is Struck (1988, Mute)
   Dead Can Dance – Within The Realm Of A Dying Sun (1987, 4ad)
   Sonic Youth – Evol (1986, SST)
   The Cure – Pornography (1982, Fiction)
   Einstürzende Neubauten – Halber Mensch (1985, Some Bizarre)
   Tuxedomoon – Half Mute (1980, Crammed)
   Nick Cave & The Bad Seeds – Your Funeral…My Trial (1986, LSR/Homestead)
   Brian Eno & David Byrne – My Life In The Bush Of Ghosts (1981, E.G.)
   Nomeansno – Wrong (1989, Alternative Tentacles)
   Swans – Children Of God (1987, Product Inc.)
   Coil – Horse Rotorvator (1986, Force & Form)
   Ministry – The Mind Is A Terrible Thing To Taste (1989, Sire/Warner)
   Cocteau Twins – Garlands (1982, 4ad)
   Big Black – Songs About Fucking (1987, Touch And Go)
   Naked City – Naked City (1989, Elektra Nonesuch)
   The Sound – From The Lions Mouth (1981, Renascent)
   Dead Kennedys – Fresh Fruit For Rotting Vegetables (1980, Cherry Red)
   Butthole Surfers – Psychic, Powerless, Another Mans Sac (1984, Touch And Go
   Clan Of Xymox – Clan Of Xymox (1985, 4ad)
   Clan Of Xymox – Medusa (1986, 4ad)
   Peter Hammill – And Close As This (1986, Date)
   en natuurlijk de rest van Talk Talkj, Sonic Youth, veel van Siouxsie And The Banshees….

   • Hopsaké. Man, waar lepel je dit lijstje zo 1,2,3 uit op? Puur uit het blote hoofd, of heb jij een lijstjesarchief? 😉

Reacties zijn gesloten.