Verborgen diamanten: René et Gaston – l’éveil

<dit is een gastbijdrage van Mathijs Schippers aka Theiz>

We schrijven 1993. Ondergetekende heeft de leeftijd van 18 jaar bereikt en is in het bezit van de OV-jaarkaart. Deze kaart stelde mij in staat om het muzikaal onderontwikkelde oosten des lands te ontvluchten en de dance speciaalzaken in Amsterdam te gaan bezoeken. In ’92/’93 was er in de hoofdstad een heel levendige Mellow (later kreeg deze stroming de naam `progressive’) scene. Feitelijk werd daar toen al de basis gelegd voor de `dutch trance’. In die jaren kwamen veel tracks uit die op Braziliaanse percussie gebaseerd waren; heel melodieuze en opgewekte trance-achtige muziek. Het was een soort reactie op de hardcore ofwel `gabber’, zoals die in de jaren ’90 in Rotterdam en Den Haag zijn hoogtijdagen kende.

Een van de belangrijke labels destijds was Fresh Fruit, verantwoordelijk voor clubhits als `Give it up’ van The Good Men:

De heren die verantwoordelijk waren voor deze hit waren de producers René ter Horst & Gaston Steenkist, die later onder hun eigen namen (René et Gaston) nog een hele reeks aan destijds fantastische releases hebben geproduceerd. Maar als je die nu terughoort, ja, dan is het een leuke herinnerring op zijn best. Bijvoorbeeld Vallée De Larmes en het zeer melodieuze Conte de Fées:

Tussen deze en andere zeer tijdsgebonden releases was er een meer ambient-achtige track die zo ongelofelijk mooi is dat ik er nu nog steeds kippenvel van krijg als ik er naar luister: l’éveil.

Percussie en strings. Het bouwt heel subtiel op de melodieën verweven zich eigenlijk volledig met de percussie, je wordt echt meegezogen de muziek in. Voor mij is deze track een goed voorbeeld van hoe een trance-nummer in elkaar hoort te zitten. Halverwege komt de beat echt opzetten; een heerlijk tribale opzwepende drum-track die langzaam overgaat in een meer `normale’ house-beat, opgesmukt met de nodige toeters en bellen. En dan komt uiteindelijk het ultieme: een overweldigende melodie, die er subtiel in komt en je dan ineens overspoelt.

Deze track wilde ik graag aan de vergetelheid ontrukken, afstoffen en onder de aandacht brengen. Gelukkig is er youtube, het internetarchief, waar je uit de grote hoop zo nu en dan iets moois kunt opvissen…

3 gedachtes over “Verborgen diamanten: René et Gaston – l’éveil

  1. Mellow! Van tijd tot tijd best erg lekker! En helemaal als er Braziliaanse samba aan toegevoegd wordt…

    Dat nummer L’Eveil kent idd een erg mooie opbouw. Leuk artikel weer, Theiz!

  2. ‘Verborgen diamanten’; jouw versie van een APK, Theiz! Zeker een mooi artikel. Ik vind alleen deze electronische dansmuziek te opgewekt. Ik vind het best knap gedaan, met die Braziliaanse ritmes, maar het nestelt zich niet in mijn hoofd en de rest van mijn lichaam. Dat laatste nummer vind ik wel het mooist, zeker die uitwaaierende muziek.
    Ken je The Field? Die leunt ook op trance en house, etc. maar het is allemaal wat melancholischer, meer ‘Kompakt-achtig’ zeg maar. Dat spreekt mij erg aan. Hier een voorbeeld:

    • uiteraard, ik zit nu ook meer richting de wat “volwassener” dingen maar het leuke is juist dat die ene track er voor mij uit sprong die heeft wat mij betreft de tand destijds doorstaan en zou ik probleemloos in een mix die ik nu in elkaar zou knutselen. Field klinkt niet slecht ik zal er eens wat meer van luisteren.

Reacties zijn gesloten.