APK: The Five Blind Boys of Albama – Deep River

the-blind-boys-of-alabama-deep-river2Tijdens ons laatste redactie-avondje hebben we het ook nog even gehad over de (on)mogelijkheid van een persoonlijke top 10 aller tijden. Je kent ze wel, van die scenario’s waarbij je een pistool tegen je hoofd  gedrukt krijgt en je tien favoriete cd’s moet noemen. Of die brand, waarbij je nog net de tijd hebt om je tien mooiste cd’s mee te graaien. Of dat onbewoonde eiland… etc. Of simpelweg de vraag: welke tien cd’s heb je de afgelopen tien jaar het meest gedraaid?

Op zich krijg je dan verrassende namen te horen. Zo verklapte één redactielid dat in zijn top10 zowel Bach als Michael Jackson zouden komen. Maar goed, verder lijkt het ondoenlijk. Hoewel, onze serie APK is eigenlijk niet echt iets heel anders. Bedenk 10 APK’s en je hebt misschien wel je persoonlijke top 10 aller tijden te pakken!

Een plaat die er bij mij dan zeker inkomt is deze:

Deep River van The Five Blind Boys of Alabama featuring Clarence Fountain.

Wie de Blind Boys ooit ‘in het echt’ heeft meegemaakt, vergeet dat waarschijnlijk nooit meer. De energie en het plezier, maar ook de klasse spatten er van af. Elders op deze site werd al gerefereerd aan een  optreden op Flevo; ik heb ze zelf begin jaren negentig meegemaakt in sporthal De Mammoet, in Gouda. Echt te gek! Een geweldige live-band, met een toerervaring van optredens over de hele wereld, maar ook een ervaring die  terug gaat tot aan de jaren vijftig, toen ze als onbekend groepje door de zuidelijke staten van de VS struinden.

Want The Blind Boys of Alabama gaan al een tijdje mee. De groep werd volgens Allmusic.com opgericht op the Talladega Institute for the Deaf and Blind in 1937 en volgens Wikipedia op the Alabama Institute for the Negro Blind in 1939.  Goed, ergens in Alabama dus, op een school en nog vóór de Tweede Wereldoorlog.  Van de toenmalige bandleden leven er nu nog drie: JT Hutton, Jimmy Carter en  Clarence Fountain. Tegenwoordig is Carter van dat trio de enige, die nog echt ‘vast’ bandlid is. Hutton treedt niet meer op en Fountain alleen als zijn gezondheid dat toelaat.

The Blind Boys of Alabama vertegenwoordigen een oervariant van de blackgospelmuziek. Daarbij moet je niet denken aan de massale koren die tegenwoordig hip zijn. Ook die gaan terug op oude tradities. Maar naast grote solisten (Thomas A. Dorsey, Rev. James Cleveland, Mahalia Jackson, Paul Robeson) en de kerkelijke koren, had je ook de kleinere gospelgroepen die spirituals en traditionals zongen. Groepen die qua stijl, techniek en teksten hun roots hebben in de slaventijd. Legendarische groepen als The Soul Stirrers, The Gospel Hummingbirds, The Dixie Hummingbirds,  The Five Blind Boys of Mississippi, The Golden Gate Quartet, The Landfordaires, The Fairfield Four, The Mighty Clouds of Joy, The Swan Silvertones en vele anderen. De kracht van de Blind Boys of Alabama is dat zij door de decennia heen, trouw bleven aan deze traditie: vijf mannen die close harmony gospel standards zingen. Het leverde ze diverse grammy-awards op (en niet een halve eeuw geleden, mocht je dat denken;  in de periode 2002-2009 veroverden ze maar liefst 6 grammies!), optredens op grote festivals, een musical op Broadway en de samenwerking met grote artiesten. Tot hun fans behoren Peter Gabriel en Prince.

Veel erkenning vanuit het alternatieve muziekcircuit kregen ze voor There Will Be A Light, hun collaboratie met Ben Harper uit 2004. Ook diverse Mousiqanten zijn lyrisch over dat album. Mijn favoriete Blind Boys Album is dus echter Deep River, alweer uit 1992.

Nooit heb ik de Blind Boys meer in vorm en beter geproduceerd gehoord dan op dit album. Alles klopt gewoon. De muzikale begeleiding is fantastisch, maar dat is niet zo verwonderlijk met niemand minder dan de legendarische Booker T. Jones op het orgel. Hij is ook de producer van dit album. Maar ook de piano wordt voortreffelijk bespeeld. Ik was in de veronderstelling dat dat door Allen Toussaint was, maar het is Jerry Peters, een mij verder onbekend pianist.  De samenzang wordt geleid door Clarence Fountain. Dat is een zanger van het kaliber Solomon Burke. De passie en beleving die hij door zijn stem heen kan laten klinken, de soul en de blues in zijn stem, nee beter gezegd gewoon de gospel in zijn stem – het is fenomenaal. Dat hij ontbreekt op de latere cd’s van de Blind Boys, vind ik echt een gemis.

Dat de teksten van de Boys (die aanbiedingen om seculiere albums te maken, altijd geweigerd hebben) expliciet christelijk zijn, lijkt me geen verrassing. Ernstige oproepen tot bekering, uitbundige geloofsvreugde  en een belijden van vertrouwen op God in moeilijke tijden wisselen elkaar af. Naast de traditionele songs en gospelklassiekers, is er een Dylan-cover (I Believe In You) en zijn er enkele nieuwere en door Fountain geschreven nummers. Maar iedere song wordt gezongen vanuit de tenen, het is powerful en doorleefd tegelijk; het klinkt zowel aards als hemels, het is rauw maar soms ook heel smoothe.. En daarnaast is ook iedere song qua melodie raak. Voor je het weet zit je mee te zingen en te swingen, of je nu gelovig of heiden bent… Allen worden ze uitgevoerd in diezelfde meeslepende stijl, af en toe met een vleugje funk en dan weer met een likje blues, maar dit is de muziek waar het allemaal mee begon, gospelmusic, waar latere stijlen als blues, doo-wop, soul, r&b, rock & roll en hedendaagse gospelmuziek allen schatplichtig aan zijn.

Mijn persoonlijke top 10 aller tijden? Ik heb nu 2 APK’s geschreven, er moeten er dan nog minstens 8 volgen… Ik weet niet of dat gaat lukken. Ik weet wel dat Deep River er zeker toe behoort.

Tracklist:

Deep River Part 1

Don’t Play With God

Remeniscing

God Said It

Look Where He Brought Me From

Down On Bended Knees

I Believe In You

I’m Getting Better All The Time

Brother Moses

Every Time I Feel The Spirit

Just A Closer Walk With Thee

I’ve Got The Love Of Jesus

Deep River Part 2

11 gedachtes over “APK: The Five Blind Boys of Albama – Deep River

  1. Ha, dit verbaast mij niets broeder Daniel! Naast The Swan Silvertones en de vroege Sam Cooke beheersen deze vijf blinden als geen ander de ultieme gospel. Ik zag ze inderdaad op Flevo. Weergaloos. Iets van die geweldige live-sfeer vind je op het album ‘I brought Him with me’. Hij staat nu op en ik dans over de toetsen!
    Naast die samenwerking met Ben Harper vind ik hun album ”Higher Ground’ ook weergaloos, uitgegeven op Real Word, het label van (jawel!) Peter Gabriel.

  2. Ja, iover die laatste gesproken, zongen de Boys ook niet een deuntje mee op ‘Up’ van Gabriel? Van ‘Higher Ground’ heb ik wisselende geluiden gehoord, maar ga hem toch nog ‘ns luisteren, nu jij zo lovend bent. Op mijn verlanglijstje staat nog ‘Spirit of the Century’, ken je die ook?

  3. Ben even gaan snuffelen op ‘Higher Ground’ en wat ontdek ik nu? Naast Ben Harper doet mijn held Robert Randolph een flinke duit in de zak op dat album! Hmmm…

  4. O ja… voor dat onbewoonde eiland neem ik gewoon mijn iPod mee. Daar staan 20.000 liedjes op…

    • Dat ben ik niet, maar Peter de Tuinman. Ik luister naar die live-plaat van Leonard Cohen.

Reacties zijn gesloten.