Living Room Songs by Ólafur Arnalds

Ólafur Arnalds is een neo-klassiek/ambient componist/multi-instrumentalist/producer uit IJsland. Je kunt hem in een rijtje plaatsen met eilandgenoot Johann Johannsson en de Britse componist Max Richter. Arnalds is vandaag begonnen met een nieuw project, Living Room Songs. Hij neemt iedere dag een track op en publiceert deze meteen via internet (gratis te downloaden van zijn site). Hij deed dit eerder met zijn succesvolle project Found Songs (2000). Nu gaat hij nog een stap verder door zijn publiek uit te nodigen in zijn woonkamer en het hele proces live vast te leggen (inclusief video). Je kunt deze week dus iedere dag een huiskamerconcert meemaken. Als ik goed ben geïnformeerd begint het spektakel dagelijks om 12:00u.

17 gedachtes over “Living Room Songs by Ólafur Arnalds

 1. Mooie tip, Peter! Dat ga ik zeker in de gaten houden. Volgens mij was trouwens Found Songs in 2008. Ik heb ze toen ook gratis gedownload, prachtige muziek, met name voor de zondagavond.

 2. typefoutje, ik had 2009 willen schrijven, volgens mij was dat de fysieke releasedatum. het project zelf zal we l in 2008 geweest zijn, als jij het zegt.
  van dit project zal op termijn ook een fysiek album gemaakt worden, maar vooralsnog kunnen we `gratis’ meeluisteren. voor wie het echt kan waarderen is het natuurlijk wel goed om Arnalds een beetje te sponsoren, hij steekt tenslotte toch zijn nek uit met dit project. En dit soort charmante initatieven van lang-leve-het-vrije-internet-zonder-platenmaatschappijen-en-Buma-wolven moeten we met zijn allen koesteren, nietwaar?…

  • Nou, die Olafur zegt het zélf in zijn charmante Engels in dat filmpje. En ik weet nog dat het niet zo heel lang geleden was.
   Zulke initiatieven zijn zeker koesterenswaardig.

 3. Geweldige artiest die Arnalds. Het leuke ten opzichte van de voorbeelden die je aanstipt is dat hij soms ook lekker uit de bocht vliegt. Dit downloadproject laat ik even schieten, ik wacht gewoon de cd wel af (die ik blind aanschaf ).

  Arnalds zou ook goed passen op het Bedroom Community label….

  • ik vind hem inderdaad ook wat spannender dan de andere voorbeelden. Arnalds zit af en toe het meest richting postrock, wanneer hij er bijvoorbeeld een lekker stuwende groove ingooit, wat dan vaak verrassend is tussen die klanktapijten.
   Maar bv Fordlandia van Johann Johannsson vind ik ook niet te versmaden.

 4. Dit is ook een mooi stuk, JW. In het begin denk je: dit wordt zelfs een lichte vorm van industrial of big beats, maar dan wordt het al snel klassieker met die strijkers en piano. Erg fraai. Ik ga die download wel doen, alleen al om de muziek eerder in huis te hebben. Ik kan dan altijd later nog de cd aanschaffen. Die filmpjes zijn natuurlijk ook leuk voor op je Facebookpagina o.i.d.

 5. Eerste song staat intussen op de site: in mp3 én met een sfeervolle uitvoering op de Jij-buis. Nu het weer nog een beetje meewerken en het is helemaal herfst!

  • Prachtig. Ben benieuwd hoe de rest is, of er nog een verdwaalde beat of knarsende glitch tevoorschijn komt.

 6. Je houdt toch van die Charles Frail? Daar kun je het goed van leren; da’s al een echte zuchtjongen! Brrr….

 7. rake typering van Charles Frail: zuchtjongen.
  ik krijg er allerlei enge gedachtes bij, maar ja wat wil je.
  je zou maar een zoon hebben met zo’n stem, brrrrrr…..

  • Ach, als het mijn zoon was, zou ik toch van hem houden. Ouderliefde is immers onvoorwaardelijk. Tegelijk zou ik hem wel dringend aanraden iets anders te gaan doen, bakfietsenverkoper o.i.d. (zie clip).

Reacties zijn gesloten.