Uncut Dylan 70th birthday special

Hoe kom je als ‘mousique-freak’ aan relevante informatie? Het wereldwijde web is natuurlijk een onuitputtelijke Fundgrube. Ook de aloude platenzaak kan hierin nog steeds veel betekenen. Maar laten we de muziektijdschriften niet vergeten. Pas vierde Oor z’n 40-jarige jubileum. Maar het Mekka van de muziektijdschriften bevindt zich toch echt in de angelsaksische wereld: in Amerika en Engeland. Nu zijn de muziektijdschriften in laatstgenoemd land vaak wat ‘hyperig’ en dus hijgerig. Toch mag ik ze graag doorbladeren en ook regematig kopen.
Vanmiddag zag ik bij de Bruna (jawel!) het laatste nummer van Uncut. De koop was snel gedaan, want dit keer was het blad gewijd aan his Bobness.

Hij wordt namelijk 70 jaar! Uncut heeft een special van maar liefst 18 pagina’s over Dylan. Zo kwam ik te weten dat deze man van zoveel gedaanten ook ooit gerapt heeft (met ene Kurtis Blow en wel in 1986 op een old skool hiphop album)! En hij zong ook ooit samen met Michael Bolton (argh…). Nee, voorspelbaar was en is Dylan niet. Ook mogen allerlei hedendaagse artiesten in de special hun favoriete Dylan-nummer benoemen. Ach, lees het zelf maar!

Het mooie van Uncut is ook dat er (bijna) altijd een gratis cd bij zit. Dit keer een heuse felicitatie aan Bob Dylan: ‘Happy Birthday Bob’. Er staan mooie covers op, zoals bijvoorbeeld van de mij onbekende Robyn Hitckcock en Danny Schmidt. Minstens net zo mooi zijn een aantal heuse birthday songs van bijvoorbeeld Sufjan Stevens,  The Innocence Mission en Drive by Truckers. Ook de andere ‘partysongs’ zijn stuk voor stuk prachtig: van stokoud tot 21e-eeuws. Typisch zo’n cd voor bij de vaat, in de auto of in de leunstoel. En zo krijg je ook nog dubbel waar voor je geld: lees- en luistervoer.

Over het leesvoer gesproken… Een boeiende vaste rubriek in Uncut is ‘my life in music’, waarbij een artiest zijn of haar favoriete platen benoemt uit de verschillende fasen des levens. Dit keer is Villagers aan de beurt. Dat zanger Conor O’Brien daar Van Morrison en Scott Walker noemt, laat zich indenken. Maar Björk en Philip Glass zijn dan weer verrassend.

De reviews zijn meestal ook verser dan de Nederlandse bladen. En waar vind je doorwrochte recensies van een heuse pagina (ja drie kolommen dik op A4-formaat!)?! O.a. Fleet Foxes, Okkervil River, Kate Bush en Mercury Rev (re-release van Deserter’s Songs!)  krijgen nu die ruimte. En dan heb ik het nog niet over de tien- en tientallen andere kleinere reviews.

Ach, ik ben wel weer een tijdje zoet. Ik zou zeggen: Tolle lege!

Advertenties

5 gedachtes over “Uncut Dylan 70th birthday special

  1. Pingback: Pink Floyd onder handen genomen « mousique

Reacties zijn gesloten.