Pa Rum Pum Pum Pum (de mooiste kerst cd’s)

Pretentieuze titel natuurlijk (wat zijn de mooiste kerst-cd’s?). De meeste kerst cd’s vind ik meestal zelfs heel irritant of mierzoet. Dat er ook goede alternatieven zijn laat Mousique u zien met een korte selectie aangename alternatieven:

.
Allereerst natuurlijk Sufjan Stevens (2006),
die wat betreft de alternatieve
kerst sferen
de absolute godfather is.
Niets komt hier bovenuit,
geniaal hoe hij speelt
met de lulligheid van kerst…
en toch blijft het mooi.
.

.
Duidelijk op het werk
van Sufjan
geinspireerd is dit
recente (2010) werkje van
Brown Feather Sparrow & Friends
(binnenkort ook overal live te zien).
Aardig cd tje
met een paar mooie pareltjes
.

.
Over The Rhine maakte
in 2007 snow angels,
een mooie verstilde
en authentieke kerstplaat;
geen lullige jingle bells
of toeters en bellen,
gewoon mooie uitvoeringen
op typische OTR manier vertolkt.
.

.
Vorig jaar (2009) kwam
Bob Dylan als een verrassing
voor vriend en vijand
met een eigen kerst cd.
We hadden Dylan in eeuwen
niet zo vrolijk gehoord,
dus de kitscherigheid vergaven we hem grif;
bovendien maakt zijn stem veel goed…
.

.
Voor wie het meer
traditionele werk verkiest
is deze kerst cd
uit 1993 misschien iets.
Cockburn gaat qua stijlen
en talen zowat de hele wereld over,
maar neemt nergens echt risico.
Veilig en warm.
.

.
En tot slot dan
misschien wel de mooiste,
meest gevoelige;
The Innocence Mission
brengt u deze kerst
een gratis download
met een zestal
prachtige liedjes
.

Advertenties

16 gedachtes over “Pa Rum Pum Pum Pum (de mooiste kerst cd’s)

 1. Leuk, ben elk jaar weer op zoek naar goede alternatieve kerstmuziek. Die van Bob Dylan kende ik nog niet…
  Misschien – in vergelijk met bovengenoemde – wel wat zoet, maar ik werd er vorig jaar (en nu opnieuw) erg door geraakt: Gloria van de groep Sela. Heel puur, eerlijk… prachtig!

 2. Leuk item!

  Er zijn zeker goede alternatieve kerstcd’s te vinden. En als we het dan over mierzoet hebben, laat het dan lekker zoet zijn: zoals de oude, maar toch nog steeds erg mooie Kerstliederen van Herman van Veen (met arrangementen van Top Koopman). Goed, na deze guilty pleasure sluit ik meer aan bij de mooie lijst van Relirel, waarbij ik het helemaal eens ben zijn waardering voor Sufjan Stevens. Hier komen mijn aanvullingen:

  1) Bifrost Arts, “Salvation is created”, een hele mooie verzamelaar van prachtige bewerkingen van Christmassongs en zelfs -carols. Met o.a Vesper, Matt Bauer en Elin K. Smith. Vooral de strijkersarrangementen zijn hemels mooi (en niet zoet)

  2) Het label Sounds Familyre heeft intussen 3 kerstcd’s uit met een keur aan artiesten zoals Sufjan Stevens, Danielson, The Innocence Mission, Liz Janes, Half-handed Cloud, Dan Zimmerman en Woven Hand. Gratis te downloaden via http://www.soundsfamilyre.com

  3) Ook gratis, en minder freaky en bizar dan de vorige tip, is The More the merrier Christmas. Hier is het allemaal wat meer gedragen, dromerig en toch ook heel fraai. Met bijdragen van o.a. Sam Billen, Joshu, Nathan Phillips en weer Half-Handed Cloud. Hier te downloaden: http://therecordmachine.net/blog/2009/12/14/download-the-more-the-merrier-christmas-comp/

  4) Een aantal bands uit de Nederlandse indie-scene bracht ooit Christmas Candy uit via het project The Coverclub (een beetje zoeken op het net en je vindt deze gratis download ook). Hier vind je o.a. het originele liedje Decemer Radio van Audiotransparent, dat Brown Feather Sparrow nu zo mooi op hun laatste kerstcd heeft gecoverd. Andere bijdragen zijn o.a. van Moss, Silence is Sexy en The Gasoline Brothers

  • @Kees

   bedankt voor de tips, soundsfamilyre is een mooie ontdekking!

   ik heb overigens nog een laatste toegevoegd aan de lijst: The Innocence Mission met een gratis download, 6 prachtige songs…

   • En jij weer bedankt voor die liedjes van The Innocence Mission. Hoe kon ik die als fan nu over het hoofd hebben gezien?!
    Dat vijfde liedje is niet te downloaden; of ligt dat aan mij?

   • Ah, ik ben er achter. Een aantal nummers komt van de solo kerstcd van Don Peris, de gitarist en echtgenoot van Karen. Deze solocd heb ik niet, de anderen van hem wel: ook niet te versmaden trouwens.
    Het nummer O Lord of Light komt van Christ is my Hope; het album vol hymns dat The Innocence Mission ooit opnam en waarvan de totale opbrengst ging naar één of ander charitatief doel. Mooi om meer dan één reden dus.
    En gentle is the rain is natuurlijk gewoon een liedje van hun laatste album.
    Toch zijn zulk downloadjes altijd leuk, ook om ze bij elkaar te zetten, te branden en zo weer een leuk kerstep-tje te hebben voor de kerst.

 3. De eerste kerst-cd van Over the Rhine is ook echt een aanrader:
  The Darkest Night of the Year uit 1996
  http://www.overtherhine.com/music/recordings/cd05/cd05.html
  Verder een aantal mooie tips weer opgedaan hier. Was vroeger anti-kerst maar sinds een jaar in Bethlehem gewoond te hebben (=het hele jaar kerst) en een week lang kerst gevierd te hebben op een zomerkamp (!), ben ik helemaal weg van het incarnatiefeest!

 4. @Daniel: ‘Gentle the Rain at Home’ is inderdaad niet te downloaden, maar bij mij doet de rest het wel. Misschien gewoon nog eens proberen. Het is de moeite waard!:-)

 5. Jottum, op de valreep nog wat “nieuwe” nummmers van Sufjan Stevens i.s.m. The National en Arcade Fire afkomstig van zijn zesde kerst-EP. Twee nummers legaal te downloaden, de rest te beluisteren of illegaal te downloaden: http://bit.ly/eGtSeg Zijn achtste kerst-EP is ook op internet te beluisteren of illegaal te downloaden. Allebei aanraders! Overigens heeft Sufjan ooit in een interview aangegeven er geen problemen mee te hebben als mensen zijn (nog niet gereleasede) muziek downloaden. Blijft natuurlijk wel leuk als je ook eens iets van de beste man koopt.

 6. Ik had al reclame gemaakt voor “The Darkest Night of the Year” van Over the Rhine
  http://www.overtherhine.com/music/recordings/cd05/cd05.html maar nu precies in die nacht gisteren onze dochter Yara is geboren is het natuurlijk helemaal de soundtrack…

  Persoonlijke favoriet van een heel ander album (Waarom Kerst 2006) is de moderne versie van het nummer Noel. De Waarom Kerst CD 2006 is onlangs opnieuw uitgebracht onder de titel: “Kerst in de Lage Landen”: http://www.ecovata.nl/?p=webshop&product=199

  Voor wie geinteresseerd is: ik heb nog een flink aantal exemplaren van die Waarom Kerst CD 2006 liggen thuis. Aan wie het leuk vindt stuur ik gratis + verzendkosten eentje op.

  Het mooie aan de darkest night of the year is trouwens dat op die dag zowel de winter begint alsook het weer langer worden van de dagen. Wat een hoopvol contrast is dat zeg! (ik ga nu trouwens snel verder met mijn dochter knuffelen!)

Reacties zijn gesloten.