JAARLIJSTJES 2010

Het wordt al weer bijna december. Dat betekent dat we de balans kunnen gaan opmaken van muziekjaar 2010. Jaja, de onvermijdelijke jaarlijstjes. Wat zijn jouw beste platen uit 2010?

Plaats je lijstje hier op de site!

Misschien is het leuk om ook je afknapper van 2010 en je beste concert van 2010 erbij te zetten. Je kunt er ook voor kiezen je meest gedraaide platen in 2010 erop te zetten. (zet dat er dan even bij)

Komt u maar:
(zie de comments)

31 gedachtes over “JAARLIJSTJES 2010

 1. Jaarlijstje Peter

  1 The National – high violet

  2 Damien Jurado – saint bartlett

  3 Arcade Fire – the suburbs

  4 Micah P Hinson – …& The Pioneer Saboteurs

  5 Sufjan Stevens – the age of adz

  6 Ray Lamontagne & the Pariah Dogs – god willin’ and the creek don’t rise

  7 Lilium – felt

  8 Me – hamden

  9 Midlake – the courage of others

  10 Lilian Hak – old powder new guns

 2. mooie lijst! Ik denk dat we veel dezelfde namen op onze lijst hebben staan. Ik heb nog een week bedenktijd nodig 😉

 3. Ik heb wel een heel aantal cd’s gekocht dit jaar, maar vaak tweedehands en ouder materiaal. Een lijstje met allemaal 2010-cd’s zit er dus wat mij betreft niet in. Mijn selectie bestaat daarom uit de meest bijzondere muziek die ik afgelopen jaar gekocht en ontdekt heb.

  1. Van Morrison, Chris Barber, Lonnie Donegan – The Skiffle Sessions (2000)

  2. Eric Bibb – Booker’s Guitar (2010)

  3. Sharon Jones and the Dap-Kings – Naturally (2005)

  4. Mike Farris – The Night the Cumberland Came Alive (2010)

  5. Washington Philips – The Key to the Kingdom (2005)

  6. The Chieftains ft. Ry Cooder – San Patricio (2010)

  7. Loretta Lynn – Van Lear Rose (2004)

  8. Johnny Cash – American VI / Ain’t No Grave (2010)

  9. Alicia Keys – The Element of Freedom (2009)

  10. Kathleen Edwards – Asking For Flowers (2008)

  Afknapper van het jaar: Nora Jones – The Fall (2010);

  Beste concert van het jaar: Vince Menoza & Metrople Orchestra (North Sea Jazz)

 4. mijn afknapper van het jaar: Waiting For That One Clear Moment van Thomas Dybdahl.
  ik ben sinds het begin groot fan van de man, maar dit album verliest zich in technisch geneuzel en mist de bezieling en warmte van zijn eerdere werk. ben ik op afgeknapt.

  mijn concert van dit jaar: Damien Jurado

  • jazeker, ik heb nog een paar cd-tjes die ik nog MOET recenseren, dus die houdt je nog tegoed…

 5. Lijstjes, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Ik vind het eigenlijk õok nog een beetje vroeg, want als het over het mooiste concert van het jaar gaat – ik bezoek er niet zoveel – dan verwacht ik veel van het festival Stille Nacht op 18 december in Underground in Lelystad (met o.a. Brown Feather Sparrow, I am oak en The twilight Sparrow).
  En wie weet vind ik All delighted People van Sufjan Stevens toch nog beter dan The Age of Adz. Daar komt bij dat lijstjes ook een momentopname zijn. Waarschijnlijk heb ik volgende week weer een andere volgorde.
  Genoeg intro, hier komt mijn top 10 van 2010:

  1) Sufjan Stevens, The age of Adz (een meesterwerk als Illinois is het nog niet voor mij, maar ik ontdek nog steeds elke keer nieuwe details en vind ‘m ook zo verrassend. Hulde ook voor artiesten die niet voortborduren in hetzelfde stramien. En dat slotnummer Impossible Soul – met autotune!- is deze toppositie al waard)

  2) The National, High Violet (eindelijk erkenning voor deze prachtband uit Brooklyn New York. Hoe mooi kan donker zijn… De donkere stem van Matt Berninger, de donkere teksten en die geweldige laag van gitaren, stuwende drums en wat dies meer zij. Klasse!)

  3) Arcade Fire, The Suburbs (Zo bij de keel grijpend als Funeral is dit album niet. De thematiek is ook luchtiger dan de dood en het escapisme. Maar wat staan hier toch ook weer mooie liedjes op. Perfect ook voor in de auto)

  4) Gorillaz, Plastic Beach (Wat verandert er niet in goud bij Damon Albarn? Blur, The Good, the Bad and the Queen en dus ook deze derde van Gorillaz. De gimmick is er intussen van af. Plastic Beach is een geweldige gevarieerde plaat met het beste van hip hop, r & b, wereldmuziek en pop. De dvd in de luxe-versie laat ook het speelplezier van Damon Albarn c.s. zien, tot en met een arabisch orkest uit Syrië. O ja, mijn zoon van 14 vindt dit ook geweldig. Graag hadden we naar het concert van in de HMH gegaan…)

  5) The Innocence Mission, My room in the Trees (ik heb in mijn reactie op Relirels recensie al genoeg gepleit voor dit bandje. Het is niet hun beste cd. Die is met kop en schouders Birds of my neighborhood. Maar hoe hier met spaarzame middelen mooie liedjes worden neergezet, blijft fascinerend. Het maakte de wat verregende vakantie dit jaar in Frankrijk toch tot een feest)

  6) Natalie Merchant, Leave your sleep (weer zo’n troostrijke vrouwenstem, want die heeft deze vrouw. Een dubbelcd is dit met allemaal bewerkte kindergedichten. Het klinkt oubollig, maar Merchant is jaren bezig geweest met dit project. Ieder liedje heeft een andere sfeer en put uit een andere traditie: van folk, cajun, country, jazz tot zelfs chinese muziek! Kortom: het verveelt niet snel)

  7) DM Stith, Heavy Ghost Appendices (één van mijn lievelingscd’s van 2009 was Heavy Ghost van DM Stith. Het album verscheen op Asthmatic Kitty, het label van Sufjan Stevens. DM Stith is gezegend met een falset ala Jeff Buckley, maar zijn muziek is veel subtieler en gevarieerder, in instrumentatie en arrangementen. Dit jaar verschenen de restjes/appendices van dit album: demo’s, alternatieve versies en remixen. Twee cd’s zijn nodig om al dit schoons te herbergen. Echte nachtmuziek, of op de koptelefoon)

  8) Nick Cave & Warren Ellis, The Road (Nick Cave en zijn vioolspelende maatje kunnen niet alleen vuilbekkende rock maken met Grinderman of ‘slechte zaadjes’ planten en Lazarus ten grave dragen, nee: ze maken samen ook prachtige filmmuziek. Deze soundtrack hoort bij de huiveringwekkende verfilming van Cormac MacCarthy’s meesterwerk The Road. En tegelijk blijft de muziek ook prima overeind zonder filmbeelden)

  9) Retribution Gospel Choir, Retribution Gospel Choir 2 (RGC is het hobbybandje van Alan Sparhawk, de zanger/gitarist van het onvolprezen Low. Maakt deze band intrigerende slowcore; RGC is rocken in de vierde versnelling ala Neil Young & The Crazy Horse zoals deze allang niet meer klinkt. Met als uitsmijter misschien wel het mooiste nummer van 2010: Bless us all. Geert Wilders, eat your heart out!)

  10) Johnny Cash, American VI: Ain’t no grave (Zo, nog geen week na Eeuwigheidszondag weet ik geen betere muzikale voetnoot dan Cash’s zwanenzang, waarin de dood het nakijken heeft. Met een gebroken stem, sobere doch effectieve begeleiding, zingt The Man in Black over Hoop met een hoofdletter.)

  Met eervolle vermelding:

  – ME, Hamden
  – Mogwai, Special moves/burning
  – Shearwater, The golden Archipelago
  – Vampire Weekend, Contra
  – Broken Bells, Broken Bells
  – Hot Chip, One Life Stand
  – Midlake, The Courage of Others
  – Get Well Soon, Vexation
  – Eels, End Times
  – Blakroc, Blakroc
  – Foals, Total Life Forever
  – Tindersticks, Falling down a mountain
  – Band of Horses, Infinite Arms

  De mooiste re-release: De drie albums van Galaxie 500 met ieder een bonus-cd.

  De grootste afknapper: Massive Attack, Heligoland

  Het mooiste concert: ME bij de release van Hamden in Paradiso Amsterdam.

  Tegelijk herken ik ook wat Daniël schrijft: ik koop ook veel ouder spul. Zo raakte ik dit jaar opnieuw verslingerd aan Kraftwerk (via die prachtbox The Catalogue), The Talking Heads, Van Morrison, King’s X, enz.

  Op naar een mooi mousiquaal 2011!

  • Die smiley bij Nick Cave & Warren Ellis was niet bewust gedaan. Sterker nog: ik heb geen idee hoe deze hier komt (zei de bijna digibeet). Een groter contrast is ook niet voorstelbaar dan dit symbooltje bij deze aangrijpende en trieste filmuziek. Ik wilde dit toch even als voetnoot plaatsen.

 6. Hmmm mijn jaarlijstje bevat erg weinig van 2010, dus het wordt vooral wat veel gedraaid is. En sommige cd’s gaan ver terug …
  1.Patty Griffin / 1000 Kisses
  Krijg deze cd gewoon niet grijsgedraaid. Schoonheid.

  2.Justin Townes Earle/ Harlem River Blues
  Lekkere plaat.

  3.Band of Horses / Everything all the time
  Na een tip op Mousique van Daniel nav mijn stukje ‘Absolutely Funeral’, deze cd gekocht en de hele zomer niet meer uit de speler gehaald. Ook de lange reis naar Frankrijk vaak gedraaid.

  4.Bruce Springsteen / We shall overcome
  Deze cd moest mee op vakantie van de kinderen. Met Springsteen geen vervelende kinderen achterin de auto. Vooral ‘Pay me my money down’ was dé hit en werd luidkeels meegezongen door 6 en 8 jarige broertjes (met enig verbasterd Engels). Vorig jaar viel die eer overigens te beurt aan een cd van Dwight Yoakam.

  5.Por Vida, a tribute to the songs of Alejandro Escovedo
  Een keur aan geweldige nummers door geweldige artiesten. Niet alles spreekt me evenveel aan, maar er staan verschillende juweeltjes op. Zal snel eens een recensie schrijven.

  6.Beaver Nelson / The Last Hurrah
  Kreeg deze al oude cd van een vriend en was hem dankbaar. Lekkere eigenwijze muziek. Zit op het moment erg krap in de tijd, maar de recensie komt er aan.

  7.Pete Droge, Nectie Second
  Onder het motto, het moet niet ouder worden in een lijstje van 2010, deze, voor mij, onbekende artiest op bekend label (American Recordings). Muziek ala John Hiatt. In het begin niet enthousiast inmiddels talloze keren op de fiets geluisterd.

  8.Shelby Lynne / Suit Yourself
  Blijft fijne relaxte cd die regelmatig terugkeert.

  9.Johnny Cash / The man comes around He keeps coming around …

  10.Richmond Fontaine / The Fitzgerald
  Nooit ver weg om samen met een glas goede whisky van te genieten

  Teleurstelling: Mumford and Sons / Sigh no more
  Gek genoeg. Eerst helemaal enthousiast maar bleef voor mij niet hangen. Nog wel een leuke cd, maar snel naar de achtergrond verdwenen.

 7. Misschien nog even ten overvloedde: ik vond 2010 een muzikaal mooi, maar geen topjaar. Veel nieuwe muziek ontdekt, maar er is eigenlijk geen één cd die me diep geraakt of in vervoering gebracht heeft en bijvoorbeeld terug zal keren in mijn lijstje ‘meest geniale platen ooit’, o.i.d. Helaas. Dat 2011 beter moge zijn!

  En Bart, wat is jouw lijstje?

 8. 1. Get Well Soon – Vexations
  2. The National – High Violet
  3. John Grant – Queen of Denmark
  4. The Lonesome Southern Comfort Company – Charles The Bold
  5. Dan Mangan – Nice, Nice, Very Nice
  6. Theodore – Hold you like a lover
  7. The Strange Death of Liberal England – Drown your heart again
  8. Midlake – Courage of others
  9. Basia Bulat – Heart of my own
  10. Sun Kil Moon – Admiral Fell Promises

  Ook mooi: Doug Paisley, Tallest Man on Earth, Band of Horses, Kashmir, Belle & Sebastian, James, Damien Jurado, Wintersleep, Strand of Oaksl, Ray LaMontagne

  Tegenvallers: Deer Tick, Arcade Fire, Frontier Ruckus, Phosphorescent, Shearwater, Micah P. Hinson

  Beste concerten:
  The Low Anthem @ Haldern Pop (DE)
  Get Well Soon @ Vera, Groningen
  Frontier Ruckus @ Paradiso, Amsterdam

  Al met al geen topjaar, maar gelukkig kwamen er in de 2e helft van 2010 nog een paar mooie bij. We konden in 2009 uit meer mooie platen kiezen, laten we hopen dat het volgend jaar beter is!

  p.s. kom allemaal naar festival Stille Nacht!
  http://www.last.fm/festival/1596637+Festival+'Stille+Nacht

  • Beste Bart,

   Volgens mij stond The Black Atlantic oorspronkelijk ook op de rol. Waar zijn zij gebleven? Komen ze niet? Ik zou dat wel heel spijtig vinden, omdat ik hun laatste cd van een grote schoonheid vind, vergelijkbaar met Bon Iver.

 9. Klopt TBA moesten helaas cancelen, in plaats daarvan komen El Pino & the Volunteers, ook zeer de moeite waard. En Brown Feather Sparrow komt met een 25-koppige band optreden!

  • @John,

   zeker een bijzondere cd; hij verraste mij wel, nu eens niet een jonge hond die zijn oude helden covert, maar een ouwe rot die laat zien welke jonge muzikanten hem inspireren, en dat ook nog eens overtuigend doet.

   groet,

   peTer

 10. 1. Ray Lamontagne – god willin ‘ etc.
  2. Trevor Alguire – now before us
  3. Ray davies – See my friends
  4. Jeff Finlin – Tao of motor oli
  5. Kevn Kinney – pre approved – pre denied (alleen de muziek op de CD)

  etc.
  Slechtste CD: Whitmark demos Bob Dylan. Er verschijnen alleen nog maar CD’s van voordat ie goed was of erna. Bob, stop ermee. Je was goed, but it’s all over now baby blue…
  Beste optreden:Kevin Kinney met Aaron Tashan. Prachtig. Daarna Jason Isbell Koninginnenach.

 11. Bij meer dan 5 moet ik mijn collectie induiken die op alfabet staat en niet op naam. Te druk met werk en daarom te lui ervoor.
  Groet, Jan

 12. 1. Sufjan Stevens – All Delighted People
  2. ME – Hamden
  3. The Innocence Mission – My Room in the Trees
  4. Sufjan Stevens – The Age of Adz
  5. The National – High Violet
  6. Brown Feather Sparrow and Friends – How to Throw a Christmas Party
  7. Ólafur Arnalds – …and They Have Escaped the Weight of Darkness
  8. Caribou – Swim
  9. Jónsi – Go
  10. Joanna Newsom – Have One on Me

  Nog meer mooie albums: Geliefden – Ere wie Ere Toekomt, Puin + Hoop – Door, Hammock – Chasing after Shadows… Living with the Ghosts, Four Tet – There is Love in You
  Helaas heb ik een boel releases nog niet beluisterd die ongetwijfeld erg goed zijn (Beach House, Damien Jurado, Machinefabriek)
  Mooie concerten van dit jaar: Naked Song Festival (singer/songwriters met als hoogtepunt Joanna Newsom), Jónsi (en na afloop ook Ólafur Arnalds) en misschien was het hoogtepunt nog wel de band BOT (met leden van de band BEU) ergens in een hokje op Amsterdam Centraal. Voor info over BOT: http://www.wijzijnbot.nl “BOT maakt uit ‘t lood geslagen Nederlandstalige liedjes met klinkende machinerie” Erg indrukwekkend.

  • @Daan,

   mooi lijstje; wist niet dat de jongens van BEU een doorstart hadden gemaakt, moet ik eens checken. ook van Four Tet wist ik niet dat er nieuw materiaal was (hoe heb ik dat kunnen missen?), bedankt voor de tip!

   groet,

   peTer

 13. 1. Roky Erickson with Okkervil River – True Love Cast Out All Evil
  2. Danger Mouse and Sparklehorse – Present: Dark Night of the Soul
  3. Micah P. Hinson – Micah P. Hinson and the Pioneer Saboteurs
  4. Bonnie ‘Prince’ Billy & The Cairo Gang – The Wonder Show of the World
  5. Antony and the Johnsons – Swanlights
  6. Deer Tick – The Black Dirt Sessions
  7. Midlake – The Courage of Others
  8. The National – High Violet
  9. Woven Hand- The Treshingfloor.
  10. Dark Dark Dark – Wild Go

 14. Jaarlijstje 2010

  1 Leonard Cohen – Songs from the road
  2 The Innocence Mission – My room in the trees
  3 Midlake – Courage of others
  4 Natalie Merchant – Leave your sleep
  5 Phosphorescent – Here’s to taking it easy
  6 The Lonesome Southern Comfort Company – Charles the Bald
  7 Damien Jurado – Saint Bartlett
  8 Tallest man on earth – The wild hunt
  9 Sufjan Stevens – the Age of Adz
  10 Get well soon – Vexations
  Ook mooi: Johnny Cash, Beach House, The National, I am oak, The Black Atlantic, John Grant
  Tegenvaller (vanwege het hoge niveau van voorgaande cd’s): Micah P Hinson
  Concert: Mumford & sons in Rotterdam (Motel Mosaique)

 15. Mooie lijstje heren.

  10. Kele -Boxer
  vette electroplaat van Bloc Party zanger. Hoekig, maar vers

  9 Sufjan Stevens – the Age of Adz
  Indrukwekkend album van Sufjan Stevens. Koudere en electronisch dan gewent, maar echt een groeiplaat.

  8. The Flashbulb – Arboreal
  Rare ambientplaat van electrokluizenaar. Vreemd genoeg niet van mijn iPhone geweest in 2010.

  7. The National – High Violet
  Sferische plaat. Wellicht doorbraakalbum, maar iets minder dan Boxer.

  6. Balmorhea – Constellations
  Ontdekking van 2010. Light Post-rock. Gezien in de bovenzaal van Paradiso in juni. Geweldig

  5. Mumford & Sons – Sigh No More
  Festivalplaat. Folky bluegrass uit Londen.

  4. Belle and Sebastian – Write about Love
  Lievelingsplaat voor in de auto, als je daar 3u inzit.

  3. Arcade Fire – The Suburbs
  Wat een plaat. Desolaat, maar zo sterk

  2. The Black Keys – Brothers
  Gruizige doorrookte Zuidelijke rocktunes, blijft lekker tijdens het klussen

  1 Midlake – Courage of others
  Zonder twijfel mijn plaat van 2010. De rock-orkestrale muziek inclusief dwarsfluiten en jazzy thema’s blijven me al het hele jaar bezighouden. Wat een plaat

  Bijna in de lijst: Broken Social Scene, Ef, Eels, Esmeralda Spalding, Nada Surf (covers), Everything Everything, Peter Gabriel (covers), Mogwai (live), Flying Lotus en Amon Tobin.

  Tegenvallers: Comma, Antony and the Johnsons, Yann Tiersen, Interpol en Squarepusher

  • @Sazz,

   ook een mooie lijst, die van jou.

   Balmorhea vond ik ook een ontdekking, draai ik geregeld als achtergrond muziekje als ik in bad zit bijvoorbeeld.
   w.b. The National, ik vind High Violet juist beter dan Boxer; meer eigen, meer gevoel; Boxer was sterk maar niet uniek. Maar goed, over smaak valt te twisten, daarom staat High Violet bij mij en Midlake bij jou op nr. 1

   peTer

 16. Mijn lijstje van 2010
  1 jon grant queen of Denmark
  al was het maar om het titelnr /komt in m n alltime nr lijst..
  2MGMT congratulations
  het debuut was al geweldig maar dit ook weer veel gedraait van de zomer de beste en eigenzinnigste van de hippe bands als vampire en yeasayer etc.. rest volgt

 17. 1. Micah P. Hinson – And the Pioneer saboteurs
  2. Damien Jurado – Saint Bartlett
  3. Bonnie Prince Billy & Cairo gang – Wonders of the world
  4. Johnny Cash – American recordings VI Ain’t no grave
  5. Robert Wyatt – For the ghost within
  6. Dark Dark Dark – Wild go
  7. Lonesome Southern Comfort Company – Charles the Bold
  8. Johnny Flynn – Been listening
  9. Richard Thompson – Dream attic
  10. Jordaan Mason – Divorce lawyers I shaved my head

  Tegenvaller: Phosphorescent
  Concerten: Micah P Hinson Utrecht en Dark Dark Dark Amsterdam

 18. Pingback: jaarlijst 2013 | mousique.nl

Reacties zijn gesloten.