vergeten singer/songwriters: Bert Jansch

So early in the spring
A flower dances in my heart
Where love was not before
For you I sing my song of love
And lowly bow

Bert Jansch (1943), een Schotse folksinger van dezelfde generatie als Buckley en Drake, treedt nog steeds op. Waarschijnlijk geniet hij, uitgezonderd onder muzikanten en tijdgenoten, vandaag de dag nog weinig bekendheid.
Toch is hij van grote invloed geweest, onder andere op Nick Drake, maar ook beroemdheden als Paul Simon, Jimmy Page en Neil Young, en hedendaagse `hippe’ songwriters zoals Devendra Banhart noemen hem als voorbeeld. Zelf is hij beinvloed door mensen als Brownie McGhee, Pete Seeger, Woody Guthrie, Ian Campbell en Anne Briggs.
In de jaren 70 werd hij ook bekend met de band Pentangle. Zijn laatste cd, Black Swan (2006) is een van mijn lievelingsalbums, die ik dan ook regelmatig draai.

Jansch is bekend om zijn karakteristieke individuele speelstijl. Zo ligt aan de basis van veel van zijn songs een simpel clawhammer of fingerpicking ritmisch spel, maar vaak met alternatieve stemmingen of toegevoegde noten. Hij voegt vaak negende noten toe, maar dan niet als hoogste noten (zoals gebruikelijk is), maar in de midden range. Jansch kan ook als geen ander een akkoord in het laag aanhouden terwijl hij ondertussen een van de hogere snaren opduwt van een halve toon lager. Hiermee voegt hij extra tonaliteit toe aan zijn muziek die je normaal niet krijgt met een gewone gitaar.

(deze post is onderdeel van een serie: vergeten singer/songwriters)

4 gedachtes over “vergeten singer/songwriters: Bert Jansch

  1. beetje een gitaristen-gitarist die Jansch inderdaad, vroegah op de muziekschool vaak dingen van gespeeld. haast van die tokkel-oefening. toen ik jaren later wat van zijn albums bij elkaar soulseekte vielen ze me stiekem lichtjes tegen.

  2. Pingback: R.I.P. Bert Jansch « mousique

Reacties zijn gesloten.